DSC09382
DSC09382

De Jonge de Jong in Rotterdam

Op 1 januari 2011 in Rotterdam.

Op deze vrijdagavond waren we uitgenodigd voor een sponsoravond op het Deliplein in Rotterdam-Zuid (Katendrecht). Daar zit sinds een paar jaar het geweldig leuke Theater Walhalla, een paar erg leuke restaurantjes, waaronder De Jonge de Jong, waar ik al eens eerder at en de exploitanten van het Theater hebben een ander pand gekocht aan het plein, de Kantine Walhalla, wat grote verbouwingen behoeft. Deze avond was de Kantine omgebouwd tot de legendarische Oasebar, waar Jaap Valkhoff (van o.a. Japie de portier) vroeger optrad. Voor achtergrondinformatie verwijs ik naar de website van Walhalla.
De ontvangst op deze zeer besneeuwde vrijdag was in het Theater. Een knus theater, waar erg leuke voorstellingen plaatshebben. We werden voorgesteld aan onze tafelgenoten en genoten van een fijn glas champagne.
Rondom kwart voor 8 liepen we met zijn allen door de sneeuw naar De Jonge de Jong, waar een deel van het gezelschap (5 tafels van 10 personen, de andere 4 tafels van 10 personen zaten in de naastgelegen ruimte, dus 90 personen in totaal) plaatsnam in de prettige ruimte met de mooie Delftsblauwe muur en waar de bekende theedoeken al op tafel lagen.

Water werd ingeschonken, dat heerlijke brood kwam op tafel, samen met erg lekkere olijfolie en de eerste wijn, een Weinrieder Grüner Veltliner 2008, werd ingeschonken. Een fijne Veltliner, fris, mineralig en mooi groenig van kleur. 

Inmiddels is de (piepkleine) keuken uitgebreid met een andere kok, wat de jongste De Jong zeker deugd zal doen.
Het eerste gerecht was een pat van parelhoen met een compote van peren en een oosterse salade van peterselie. Lekker, niet opzienbarend, maar wel lekker en een mooie combinatie.

De Grüner Veltliner was uitgeschonken en we kregen een glaasje Falanghina uit Campanië, die ik ook prettig vond. Wat zwaarder, maar nog steeds mineralig en fris. De wijn begeleidde het tussengerecht. Een flan van gamba in een bouillabaissebouillon met kokkels.
Een erg lekker gerechtje vond ik, het had iets hoger op smaak gemogen, maar met inachtneming dat het hier om koken voor 90 personen ging, was het prima.
Bij het hoofdgerecht werd als rode wijn een Shiraz 06, Butchman Pad, Zuid-Afrika geschonken en die beviel degenen die hem dronken. Ikzelf hield het bij wit en kreeg een glaasje Chardonnay, Domaine de Montarenne, die goed was.

Het hoofdgerecht was  reebout met pied de mouton, kastanjepuree en bietenpuree en om het af te maken een jus met chocolade. Een werkelijk heerlijk gerecht. Zelfs de kastanjepuree kon me bekoren, terwijl ik dat over het algemeen nogal duffig vind. Knap gedaan dus.
Bij het dessert kwam een glaasje Coteaux de Layon, Mas de la Tour, een allemansvriendje en deze wijn begeleidde de broodpudding met witte chocolade en een mousse van pastinaak en bleekselderij. Lekker ook.


We sloten af met goede espresso en kregen daar een blikje met stukjes roomboterkoek bij en tevreden wandelden we naar Kantine Walhalla, voor deze gelegenheid (en de komende avonden) omgebouwd tot de Oasebar, waar we genoten van diverse optredens van o.a. Joke Bruijs.


Een uiterst genoeglijke avond, waarop De Jonge de Jong zich uitstekend staande hield en goed heeft gekookt voor deze grote groep. Om snel weer eens heen te gaan en te genieten van het uitgebreidere menu.

Zoals bekend kookt De Jonge de Jong (Jim) al weer jaren de sterren van de hemel in zijn eigen restaurant De Jong in de hofbogen in Rotterdam en is dit restaurant doorgegaan als De Matroos en het Meisje, ook niet te versmaden (zie recensies). 

12 gedachtes over "De Jonge de Jong in Rotterdam"

Carla

Mee eens, voor 100% zelfs. Ik hou van een mooi glas fijne witte wijn, een Pacherenc bv (de droge versie), bij kaas.
2 juni , 2010 om 19:02 pm

Agnes

Ik ben ook niet voor Port met kaas, hoewel ik wel een hele erge portliefhebber ben. Leuk dat je schrijft over Rivesaltes, die kregen wij onlangs bij Huson bij meerdere kaassoorten en vond ik zeer verrassend en goed passen. Ik heb hier trouwens beneden een Pacherenc liggen, maar geen droge dacht ik, wist niet dat die bestond joh? Jammer dat jullie wat teleurgesteld waren, snap het wel overigens.
2 juni , 2010 om 20:57 pm

john golsteijn

Nou Carla natuurlijk een ervaring rijker! Maar wie moet jou vertellen wat lekker is en wat met elkaar combineert! Smaken verschillen, gelukkig.
3 juni , 2010 om 22:11 pm

ad wijgerde

Hoi Carla, aan de magere kant? lijkt me niet, eerder dure kant! samen 150,- daarvoor ga ik liever uit mijn dak bij de Lindehof of Avant Garde haha. Als wij kaas proeverijtjes doen dan zijn er maximaal 10 combinaties. 1 Wijn voor alle kazen is uitgesloten is mijn persoonlijke mening. Bij geit ga ik voor fruitig wit, bij witschimmel niet te zwaare wijn, roodbacterie kan iets meer hebben (mooie gewurz.) (mijn favoriete kaas soort!!) Bij de blauwe denk je toch meer aan zoet wit en bij de harde kazen geld hoe ouder hoe beter de port gaat passen. Maar ik weet ook dat smaken verschillen en vind het leuk om hierover tijdens proeverijtjes van gedachten te wisselen, en daar ligt de kracht van deze avondjes, hoe later hoe joliger, haha groetjes Ad
4 juni , 2010 om 11:30 am

Patrick

Jammer dat het jullie zo is tegengevallen. Zoals je al schrijft mag je wel wat meer verwachten als het onder de vlag van de Librije aangeboden wordt en dan zeker voor die prijs. Die ligt echt aan de hoge kant.
4 juni , 2010 om 17:09 pm

Agnes

Leuke recensie Carla. Als ik nu terug kijk naar 2010, dan vind ik persoonlijk De Jonge de Jong onze leukste en meest verrassende eetervaring van dit jaar. Misschien juist wel omdat het nog niet zo xc2xb4geliktxc2xb4 is allemaal. Leuk om te lezen dat ze zich met zoxe2x80x99n grote groep ook staande hielden.
1 januari , 2011 om 16:16 pm

ad wijgerde

Helaas niet de leukste en meest verrassende eet ervaring maar genoeglijk zal het zeker zijn geweest. Ik hoopte eigenlijk iets over Wollerich tegen te komen maar ben nog iets te ongeduldig, bedankt weer Carla, groetjes Ad
1 januari , 2011 om 16:20 pm

ad wijgerde

Ik bedoel eigenlijk dat Table d'Amis in Kortrijk mijn inziens leuker en verrassender zal zijn geweest, groetjes.
1 januari , 2011 om 16:23 pm

Agnes

Ja Ad, voor Carla zal dit zeker zo zijn, maar ik had het over xc3xb3nze eetervaring:-)
1 januari , 2011 om 16:41 pm

Carla

@ Agnes Ik ben ook blij dat het zo goed verliep, als iedereen positief is over een restaurant en mijn ervaring was maar zo-zo voel ik me altijd zo'n verwend mormel. @ Ad Ja Table d'Amis zou ongetwijfeld leuker en verrassender geweest zijn, maar je kunt beide restaurants onmogelijk vergelijken. Bovendien gaat deze recensie over De Jonge de Jong, die een uitstekende prestatie heeft neergezet over deze avond. Wollerich volgt nog, ik werk over het algemeen (soms niet, maar meestal wel) het rijtje af ;-).
1 januari , 2011 om 16:42 pm

ad wijgerde

@Agnes sorry hoor @Carla, ik ben benieuwd.
1 januari , 2011 om 16:55 pm

John Golsteijn

Bijzonder is het zeker. En voor 90 personen toch kwaliteit! Grappig de geblokte handdoeken. Gr. John.
7 januari , 2011 om 19:17 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl