DSC09382
DSC09382

Table d'Amis in Kortrijk

Op 9 maart 2013 in één ster, België, favoriet, Kortrijk.

Eindelijk was het weer zover. Op de een of andere manier kwam het er telkens maar niet van, maar nu dus wel.
Nadat we hadden ingecheckt in het zeer aangename hotel Messeyne en ons wat hadden vermaakt in de lounge reden we met een taxi naar Table d'Amis. Veel te lang geleden was het.
De ontvangst door allerlei nieuwe dames en heren was vriendelijk, Sofie was er deze avond helaas niet. We kregen - ik zou bijna zeggen ons vaste tafeltje, een tweetje, schuin tegenover de keuken. Matthieu kwam even snel zijn keuken uit om ons te begroeten en later op de avond konden we gelukkig nog even fijn bijpraten.
Een aperitief wilden we wel. Ik graag het huisaperitief, Crémant de Luxembourg, Gales, Private Cuvée, met crème de Mûre met enkele druppels wodka. Nog steeds erg lekker. Echtgenoot wilde wel een glaasje champagne en die is hier van Doyard, Cuvée Vendémiaire, Premier Cru. Een fijne champagne vond hij het.
P1050586 Erbij direct vier hapjes.
Een velouté van pompoen met schuim van spek in een mooi klein bekertje, met erop nog wat kruim van spek en direct herkenden we weer de hand van de meester. Formidabele smaken, verfijnd en toch heel aanwezig, heerlijk!
Erbij een makaron gemaakt met St. Bernardus-bier gevuld met foie. Hier hetzelfde weer: het bier was uitstekend te proeven, de makaron was perfect en de foie paste er perfect bij.
Verder nog kalfskop met erop een toastje waarin oud bruin verwerkt is en ook dit hapje was weer fantastisch. Hoe blij kun je toch worden van zo'n mooi klein hapje!
Het laatste hapje was een profiterolle met gezouten karamel en Reypenaar en ook hier was de smaakbalans absoluut geweldig.
Dit zijn nu hapjes waarvoor je terugkeert.
Wat overigens goed te zien was in de zaal: afgeladen vol en zelfs in het loungegedeelte zaten mensen te eten. De bediening had het er heel druk mee, wederom viel het me op hoe geweldig de witte en de zwarte brigade op elkaar zijn ingespeeld, P1050587bijzonder knap. Geen hiaat te bekennen.
Dat mooie bakje met het heerlijke huisgebakken brood en gezouten boter kwam op tafel en we bekeken de kaart.
Uiteraard kozen we het menu Terroir. Voor de kaart verwijs ik zoals gebruikelijk naar de website.
De eerste wijn werd ingeschonken. Een Patricius Tokaj, 2011, hegyalja, dry sàzras. Een typische Furmint, voor ons wat aan de lichte kant. P1050589Het gerecht erbij echter....gebrande coquilles, port en bessin met karnemelkkaas en koolrabi, bouillon van geroosterde inktvis was superbe. Een gerecht in tweeën. Op een bord de gebrande coquilles, absoluut perfect van cuisson, eronder een schitterende saus van postelein, mosterdzaadjes her en der, kaas van karnemelk, chips van aardappel en kruidjes en linten van rammenas. Perfecte smaken en texturen bij elkaar. Zo waren de chipjes van aardappel bijvoorbeeld koud, wat toch weer onverwacht is.
P1050590In een mooie kom ernaast tagliatelle van pijlinktvis met erop een aantal geschonken bouillon van gerookte pijlinktvis. Ik kan bijna niet duiden hoe intensief deze smaken waren. Zo ontzettend lekker en zo ontzettend diep van smaak, werkelijk fantastisch. Voorzover het al niet het geval was, was nu de toon weer geheel gezet. Dit zou een avond van bijzonder genieten worden.
De volgende wijn is een bekende voor ons. Een Chileense Amayna. Een Sauvignon Blanc, eentje die we op prijs stellen, want hij heeft behoorlijk wat diepte.
P1050592Erbij een topper van de avond, de Bretoense kreeft geglaceerd met biet en rode ui. Een zeer kleurrijk bord met perfecte stukken kreeft in boter gebakken met een heerlijke lichtzoete smaak en reducties van biet en rode ui. Fantastisch vond ik het. Boterzachte kreeft, heerlijke aardse smaken van de biet met de rode ui en dat alles paste ook nog eens perfect bij elkaar. Je moet er maar opkomen.
De derde wijn was een Bartinney, Stellenbosch, 2011, Chardonnay en ook deze wijn vonden we lekker. Niet te vet, maar mooi strak.
P1050594Erbij alweer zo'n geweldig creatief gerecht. Gegrilde steenbolk met bloemkool, geraspt en geroosterd. Nu had ik nog nooit gehoord van steenbolk, maar men vertelde dat de vis lijkt op wijting. Googelend kwam ik erachter dat de steenbolk tot de kabeljauwachtigen behoort. In ieder geval kregen wij een mooi stukje gegrilde steenbolk met erop krokantjes van gepofte rijst. Erbij de geschaafde en daarna gegrilde bloemkool (fantastisch, niet alleen om te zien, maar ook om te eten) met erop een prachtig paars poeder, wat gemaakt is van rode kool en veenbessen. De saus erbij, die enorm hoog en diep van en op smaak was, is ook van steenbolk. Verder nog toefjes crème van bloemkool en ook nog wat chipjes van bloemkool. Wederom een schitterend gerecht.
De vierde wijn, een San Giovanni della Sala, Orvieto 2011, beviel ons ook zeer. Ik hou zeer van de grechettodruif en in een blend als deze komt hij eigenlijk extra goed tot zijn recht.
P1050596De uitstekende bediening kwam met een soort glazen kan, waarop een filter van papier was gezet. Ter plekke werd er een bouillon van alleen paddestoelen in gegoten, zodat deze gefilterd werd.
Na enige tijd verscheen een bord met erop gegrilde en gefermenteerde champignons en pompoengnocchi. De gefilterde bouillon werd bijgeschonken en zo werd het gerecht: potagie van gegrilde en gefermenteerde champignons, pompoengnocchi, gecreeërd. P1050597Bijna overbodig zo langzamerhand om te zeggen dat ook dit gerecht ongelofelijk diep van smaak was. Zowel de bouillon als de champignons hadden dat diepe aardse en de pompoengnocchi, die mooi zacht was en zeker niet machtig gaf er iets zoetigs aan. Alweer erg mooi.
De wijn die het hoofdgerecht zou begeleiden was deze avond een Ribera del Duero, Tinto Ribón, Barrica 2009. Een fijne blend van Tempranillo Merlot - Cabernet Sauvignon.
P1050599Het hoofdgerecht was melklam uit de Pyreneeën, winterwortel en geitenmelk.
Weer een gerecht in tweeën. Op het bord schitterend gebakken lam, saus van Trompette de la Mort, winterwortels en crème van yoghurt van geitenmelk. Ook nog een prachtig stukje buikspek van het lam, perfect klaargemaakt en wederom waren we diep onder de indruk.
Van het tweede gedeelte van het gerecht vielen we stil van bewondering.P1050600 In een rond schaaltje kregen we een fantastische aardappelmousseline met eronder flink wat compote van de bout van het lam. Zo mals en zo vol van smaak en zo goed passend met de mousseline, werkelijk schitterend vonden we het. Wat een smaakkunstenaar is Matthieu toch!
Zoals ieder zichzelf respecterend (sterren)restaurant heeft ook Table d'Amis inmiddels een kaaswagen en het werkt echt! Zodra mensen de kaaswagen zien, willen ze kaas. Wij dus ook ;-).
P1050602Maar liefst 7 mooie stukjes kaas (veel Belgische natuurlijk) zochten we uit, erbij voor allebei een glaasje van de witte Stellenbosch, die er prima bij paste en wederom waren we erg tevreden.
Gelukkig waren we er nog niet, want de dessertjes van Martijn zijn ook altijd hoogtepunten hier wat ons betreft.
We dronken de Stellenbosch gewoon lekker door en het eerste dessertje kwam. P1050604Rabarber en witte chocolade. Een mooi bordje kregen we met - kortgezegd - een tube van witte chocolade met rabarber en rozen. Erbij diverse structuren van witte chocolade en rabarber en de tube was schitterend geparfumeerd met rozen. Een echt mooi dessert.
P1050605Het tweede dessertje was Stasegemse boter en melk. Een zo mogelijk nog mooier bordje met ijs van boter, gedroogde melk, crumble van melk, melkkaramel, en huisgemaakte yoghurt. Ik schrijf het nu even kort op, maar ik kan nauwelijks beschrijven hoe fantastisch de smaken bij elkaar kwamen en hoe fantastisch lekker het ijs en de melkkaramel waren. Een dessert om van te dromen werkelijk.
Het derde dessertje en de laatste volgens ons was geroosterde peer met lijnzaad. P1050609Hoe simpel klinkt dit. In een glas kregen we ijs van gebrande peer met een crumble en en een krokantje van lijnzaad. Geweldig lekker weer. Zo knap om zulke geconcentreerde smaken te krijgen, complimenten!
Tot onze verrassing kwam er uit de keuken nog een extraatje van Martijn. Een dessertje in ontwikkeling. Alles rondom mout. Het zijn ook enorme bierliefhebbers hier. Later op de avond zagen we nog de schitterende bierkaart die ze hier voeren! P1050610Maar goed het dessertje in ontwikkeling dus. Het ging om een pannenkoekje van mout met erop een quenelle van ijs van zuurmout, waarbij dan aan tafel nog een sabayon van Pannepot bier bij komt. Schitterende smaken alweer, waarbij mij vooral de zoet/zout-combinatie opviel en erg beviel. Sterker nog, ik ben er dol op. Dank je wel Martijn!
Bij de goede espresso nog drie geweldig heerlijke zoetigheden, waaronder een prachtig chocoladetaartje om te delen en diep diep tevreden sloten we deze fantastische maaltijd af.P1050613
We hebben nog een hele tijd nagepraat met Matthieu en diep in de nacht rolden we ons bed in, waar we nog eens de hele avond de revue lieten passeren en het er zeer over eens waren: Table d'Amis is en blijft ons absoluut favoriete restaurant in België. Het eten is een droom, de sfeer is prettig losjes en iedereen heeft plezier in zijn werk. Fijn om te zien en om mee te maken!

0 gedachtes over "Table d'Amis in Kortrijk"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl