DSC09382
DSC09382

Het Gebaar in Antwerpen

Op 9 mei 2013 in Antwerpen, één ster, België, favoriet.

Normaliter vieren we op 30 april de verjaardag van mijn vader, daar hecht hij aan, maar vanwege de abdicatie en zijn enorme koningsgezindheid had hij dat vervroegd naar de 28e. Ik had inmiddels al wel een vakantie geboekt vanaf 1 mei, uiteraard rekening houdend met zijn verjaardag en zo kwam het dus dat we opeens vrij waren op deze 30e april. Snel een tafel, de laatste natuurlijk, gereserveerd bij mijn favoriete Het Gebaar, want we kwamen pal langs Antwerpen op weg naar Brussel van waaraf we zouden vliegen naar Istanbul de dag erna.
Mooi op tijd wandelden we naar binnen, een deel van het terras was ook al bezet met dappere mensen en we kregen een mooi viertje tegen de bar aan. De ontvangst was weer allervriendelijkst en we wilden wel een aperitiefje. Voor beide zonen werd dat een nieuw aperitief, de Apollo, een drankje met Limoncello en grapefruit, voor echtgenoot een glaasje champagne en voor mij de Mojito, want die blijf ik bijzonder lekker vinden hier.
We bekeken de kaart en waren eigenlijk snel klaar. Als wijn kozen we de Spinifex Lola, die we een van de eerste keren dat we hier waren ook hadden gedronken en die ik me herinnerdeP1050920als erg lekker. Hij was ook erg lekker.
Water kwam, de bekende broodjes, bij de aperitiefjes de bekende knabbeltjes en het feest kon beginnen.
Allereerst verscheen er een amuse. In zo'n mooi dubbelwandig glas een moesje van asperges met aspergepuntjes en paling en dit was weer zo'n heerlijke smaakbom. Mooi bij elkaar passend, fijn van textuur en heel gewoon erg lekker en smakend naar meer.
Na enige tijd werd er opnieuw een amusevorkje gedekt en kwam er een verrassing van de chef. P1050921In zo'n schitterend schaaltje van Pieter Stockmans een witte crème van gebrande en gerookte ui, een gekonfijt uitje, crème van erwt, humus, wat kalfsvlees en erop een substantie die we als eerste moesten proeven van de chef: brood en boter. Een enorme hoeveelheid smaak zat eraan en zo leuk om te horen hoe een gerecht zich in deze keuken ontwikkelt en uiteindelijk op de kaart zal verschijnen. Echt een verrassing, zo'n voorproefje!
De hoofdgerechten kwamen.
Maurits had deze keer gekozen voor speenvarken. P1050922Krokant gebakken speenvarken met gelakte varkenswangetjes met daarop gestoofde prei, gekarameliseerde appeltjes en gemarineerde groenten. Verfijnd met toetsen van pickels en curry. Een schitterend bord kreeg hij met alle genoemde onderdelen en nog veel meer en hij heeft zitten smullen. Ik mocht een stukje speenvarken proeven en dat was heerlijk.
Ole hield het ook deze keer bij zijn favoriete rundstartaar.P1050092 Rundsvlees van hoogste kwaliteit wordt à la minute met de hand gesneden en op smaak gebracht. Afgewerkt met een diversiteit van microgroenten, crème van ganzenlever en frietjes. Net zoals de vorige keer heeft hij ervan genoten, tot de laatste kruimel is het opgegaan. Niet verwonderenswaardig want ik heb nog nergens zo'n perfecte steak tartare gegeten.
Echtgenoot en ik waren eensgezind in onze keuze: de zwezerik. P1050923Krokant gebakken zwezeriken, jus van truffel, gehaktbrood, mayonaise van champignons en gemarineerde bloemkool. In een woord fantastisch. Perfecte zwezerik, heerlijke jus, heerlijk gehaktbrood, mooie mayonaise en fantastisch lekkere bloemkool. Ook nog een morille, poedertjes her en der, het kon maar niet op. Werkelijk heerlijk!P1050925
Als dessert had Maurits de crème brûlée en ook die is hier fantastisch. Precies zoals het hoort en een mooie hoeveelheid. Wederom tevredenheid bij hem.
Echtgenoot en Ole kozen de Cosmo en ook hier heerste diepe tevredenheid.P1050926 Een prachtig bord kregen ze met zoals dat heet een verfijnd samenspel van banaan, karamel en pure chocolade.Toetsen van vlierbes, yuzu en karamel zorgen voor frisheid en een klein zuurtje. Prachtig om alle verschillende vormen op het bord te zien, ze hebben ervan zitten smullen.P1050924
Ikzelf wilde het nieuwe dessert proeven, Van Damme(n) en kreeg een zo mogelijk nog mooier bord met erop schitterende structuren van chocolade, noot, olijfolie (dacht ik toch), krokante koekjes, ijsjes, zuurtjes en eigenlijk alles wat het tot een geweldig dessert maakt. Geweldig lekker in ieder geval.
P1050927We sloten af met koffie en espresso wat weer werd gebracht op dat allerschattigste plateautje met die heerlijke koekjes en het glaasje slagroom met amaretto en bijzonder tevreden verlieten we Het Gebaar weer, het was weer een enorm genoegen om hier te eten. We keren snel terug!

3 gedachtes over "Het Gebaar in Antwerpen"

Nell Nijssen

Perfecte plaatjes weer! Wordt toch echt het volgende adres voor mij.
9 mei , 2013 om 18:23 pm

restaurantrecensiesvancarla

Leuk, ik ben benieuwd wat je vindt!
10 mei , 2013 om 05:57 am

PB

Aha: zondag zag ik nog een foto van het dessert dat vrienden even daarvoor gegeten hadden; toen ik net je 'lead foto' zag, dacht ik: zou dat van 't Gebaar zijn, want de foto leek op die ik zondag zag, en ja: het is dus die. Ik moet er dan toch maar eens heen...
3 juni , 2013 om 17:49 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl