DSC09382
DSC09382

Table d'Amis in Kortrijk

Op 5 januari 2014 in één ster, België, favoriet, Kortrijk.

Het was weer zover! Nadat we hadden ingecheckt in het altijd zeer prettige hotel Messeyne bracht de taxi ons tegen 20.00 naar Table d'Amis. Een allerhartelijkste ontvangst en tot mijn verrassing kregen we de fijne ronde tafel tegenover de keuken, heel fijn vond ik dat!
Een DSC01162glaasje champagne natuurlijk voor drie van ons, de vierde is alcoholloos. Champagne van Doyard, Cuvée Vendémiaire Premier Cru. Water wilden we ook graag, plat en bruisend en zoals altijd kwam dat in de charmante karafflessen van Eaumega.
Er verscheen direct een bombardement aan fantastische hapjes, waarmee de toon voor de avond weer helemaal gezet was: we lagen nu al weer onder tafel van absolute bewondering. We begonnen met een hapje van kalfskop met mosterd en gepofte mosterdzaadjes op een lepel. DSC01164Erna een soesje gevuld met kaas en een koekje met gezouten karamel.DSC01165 Vervolgens een schitterende meringue met bier en foie. DSC01166In een kommetje een combinatie van zure room, pijlinktvis, velout van kokkels, amarant en poeder van gedroogde tomaat en tot slot nog een vederlichte consommé van knolselder.DSC01168 Stuk voor stuk kunstwerkjes in uitvoering en in smaak. Fantastisch bij elkaar passend, precies goed afgewogen qua hoeveelheden en een hele fijne binnenkomer. DSC01169
Uiteraard gingen we voor het menu Terroir en Sofie, die er geweldig uitzag, bracht ons heerlijk zuurdesembrood en schonk een fantastische witte wijn in - we hadden haar gevraagd om een mooie fles uit te zoeken, we wilden deze keer eens niet - hoe goed ook altijd - het arrangement. Het was een Portugese Do, een Primus 2009 DO D.O.C. en die vond ik heerlijk, precies een wijn zoals ik hem graag heb en hij zou ook nog eens passen bij alle visgangen, ideaal dus.
DSC01175Het eerste gerecht, Grevelingen oester met mosterd en witte kool, vond ik er, zeker voor een oestergerecht, fantastisch uitzien. Een van ons overigens eet geen oesters en hij kreeg daarvoor in de plaats een coquille, waarover hij zeer te spreken was. DSC01173Bij ons allen lag de oester/coquille in een schitterende crème van gerst, erbij wat yoghurt en was het afgemaakt met mosterdbloemetjes. Ik vond het een zeer uitgekristalliseerd gerecht. Ook het gebruik van de kool vond ik leuk, ik ben niet zo heel erg dol op kool, maar op deze manier lust ik er wel pap van.
DSC01177Het volgende gerecht was ongelofelijk lekker. Gekarameliseerde Noordzeekabeljauw, brandade en boerenkool. Het stukje kabeljauw was schitterend gebrand, ik proefde echt een brandsmaak, heerlijk! Erbij een saus van de brandade, jus met onder andere karnemelk en tapioca en fantastische knisperende boerenkoolbladeren. Geweldig knap vond ik dat weer en ook heel erg lekker. Mooi weer in combinatie, maar zeker ook afzonderlijk.
We gingen door met een gerechtje wat we de vorige keer ook hadden gegeten, wat wat ons betreft geen enkel probleem was, want ook dit was weer onwaarschijnlijk lekker. DSC01179Bretoense kreeft geglaceerd met rode biet. Precies dat ook kregen we op het bord. Schitterende stukken kreeft, heerlijk geglaceerd met de biet. Erbij nog wat warmoes en crème van warmoes en dat maakte het als zo vaak hier helemaal af. Alweer grote tevredenheid aan tafel.
DSC01181Tijdens het eten van de kreeft kwam er een grote glazen theepot op tafel, waarin een bouillon stond te trekken van allerlei paddestoelen. Het volgende gerecht was dan ook een potagie van gefermenteerde champignons en wintertruffel, Keiemtaler en Quintine bier.DSC01182
Allereerst DSC01184verschenen in het bord diverse paddestoelen en twee huisbereide mozzarella van Keiemtalerkaas, daar werd daarna de bouillon uit de pot bijgeschonken. In de bouillon behalve de paddestoelen ook nog citroentijm wat een fijne frisse toets gaf.
Hierna kregen we een extra gerechtje uit de keuken, waarbij Sofie een heerlijke Martu 2011, Pago Campo de la Guardia Chardonnay schonk. DSC01187Het gerechtje was tarbot met uitjes, aardappelmousseline waarin citroen verwerkt was en een jus gemaakt van de geroosterde graten van de tarbot. Eroverheen was ruim truffel geschaafd. Onnodig te schrijven dat ook dit gerecht ontzettend lekker was. Zo perfect in afwerking en zo perfect in smaak maak ik het toch maar heel weinig mee.
Bij het vleesgerecht van deze avond kregen we een geweldig glas Rasteau, Domaine de Beaurenard die me zeer beviel. DSC01190Erbij royale van hazeschouder. Op een - niet gefotografeerd - bord een heerlijk stukje haas met erbij wat witlof, schorseneer en toefjes met iets van room als ik het me goed herinner en in een apart schaaltje de royale van de haas. Die royale daar droom ik nu nog van: zo vol van smaak, zo afgewogen en dus zo ontzettend lekker weer, werkelijk fantastisch. Ik weet dat deze recensie weer bol staat van termen die alleen maar allemaal aangeven hoe ontzettend goed ik het vind, maar ik kan daar niets aan doen: het is er gewoon ook allemaal bovenmatig goed.
Uiteraard zou ik bijna zeggen lieten we ons verleiden tot de kaaswagen. DSC01192De volgende dag echter hebben we besloten dat we dat beter niet hadden kunnen doen, het menu is tenslotte perfect afgewogen en hoe lekker de kaas ook was, want dat was hij absoluut, toch was het net ietsjes teveel van het goede. Wat niet wegneemt dat we erg genoten van de mooie kaaswagen en van de kaasjes die we allemaal kozen. Erbij een mooi glas Vouvray - ook de mannen volgden mijn voorkeur voor een fijne witte wijn bij de kazen. Een Domaine des Aubuisires, Cuvée de Silex 2012. DSC01193Onnodig natuurlijk om te vermelden dat de kaasjes allemaal perfect geaffineerd en keurig op smaak en temperatuur waren.
Waarmee we aan de desserts toe waren, wat altijd een groot genoegen is hier. DSC01196We begonnen met ijs van gebrande aardappel en kardemom. In al zijn vermeende simpelheid een werkelijk heerlijk ijsje en een prachtige combinatie van smaken. Om te onthouden!
Het tweede dessert was dornijpe taerte, taart uit Doornik. DSC01197Al googelend kwam ik een heel oud recept tegen, grappig. Wij kregen in ieder geval een stukje taart met appel en verjus en een hele boterige custard er overheen gegoten. Machtig, maar ontzettend lekker. Fris ook en speciaal door de verjus. Ik meen dat er ook nog een quenelle ijs op lag, maar ben de smaak ervan even kwijt. Ik weet nog wel wat ook dit dessert weer heel speciaal was.DSC01200
De desserts werden afgesloten door chocolade met Sint-Bernardus, cichorei en malt en werd gepresenteerd in gekleurd kommetje. Heerlijke chocolade met het bier verwerkt tot een mousse en erop een ijsje van cichorei en malt en eronder nog een erg lekkere crumble. Wederom een dessert wat tot grote tevredenheid leidde.
DSC01202We sloten deze gedenkwaardige maaltijd af met prima espresso waarbij nog heerlijke snoeperijen kwamen, waaronder die geweldig lekkere chocoladeplak, waarvan alle disgenoten een plak kunnen afsnijden.
Zoals altijd waren we weer diep onder de indruk van de gerechten en de wijnen. Ook de bediening was weer fantastisch als altijd, het is dus geen wonder dat we hier zo graag komen. Ik kan niet wachten op de volgende keer!

3 gedachtes over "Table d'Amis in Kortrijk "

restaurantrecensiesvancarla

Onze eigen schuld! ;-)
5 januari , 2014 om 13:11 pm

PB

Mooi weer! (Ik wil dit jaar weer eens vaker naar de betere restaurants en bij Matthieu en Sophie ben ik al een tijd niet meer geweest.) Dank voor de recensie! PB
5 januari , 2014 om 18:23 pm

Le Gourmand Belge

We moeten dringend eens werk maken van een bezoekje. Leuke review, Carla! Blij te zien dat je Belgi blijft aandoen :)
11 januari , 2014 om 15:03 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl