DSC09382
DSC09382

le Saint James in Bouliac

Op 15 augustus 2014 in één ster, Frankrijk.

Nadat we rond middernacht waren vertrokken - we rijden tenslotte alle vier en vinden het geen enkel punt om wat in de auto te slapen onderweg - waren we keurig rondom 13.00 in Bouliac, waar ik deze keer had gereserveerd bij de grote broer (of zus) van l' Esprance, le Saint-James. Om precies te zijn in het restaurant van het hotel. DSC03562Een keurige entree met veel bloemen, zoals je altijd wel ziet in de rijkere Franse dorpen en een schitterend terras met zicht over Bordeaux en wat wijngaarden en een deel van het moderne, glazen restaurant. DSC03564
Op het terras dronken we ons aperitief, driemaal een glas witte wijn, een Sainte Marie 2013 uit de omgeving en een frisdrank voor de BOB, die ons het laatste stukje na de maaltijd naar het overnachtingshotel van deze reis zou rijden.
Erbij wat hapjes.
DSC03566In een houten bakje met kunstgras per persoon een tomaatje met mozzarella en krokante basilicum. Hoewel bekend, toch verrassend omdat de basilicum deze keer zeer krokant was, leuk dus. Verder in het bakje een krokantje met een vulling van krab en lemongrass. Ook verrassend vanwege de pareltjes lemongrass. De keuken leek moderner dan ik had gedacht en dat is altijd leuk, zeker in La France.DSC03568
In een ander, ook van hout, bakje een stukje foie gras met gelei van abrikoos, afgedekt met sesam. Ook al verrassend lekker, de foie was mooi stevig en de gelei van abrikoos bleef goed te proeven, wat ik knap vond.
Verder een lolly van geitenkaas, omwikkeld met gelei van biet en erop een stuk macadamianoot. Ook erg lekker.
DSC03569We werden gevraagd naar binnen te gaan en kregen een erg mooie ovale tafel voor 4, keurig gedekt in zwart/wit/brons, lekker ruim en met zeer prettig zittende stoelen. Het uitzicht ook hier is werkelijk schitterend. Nu was het ook een bijzonder mooie dag moet ik zeggen. DSC03573Het restaurant was behoorlijk gevuld en deed me in de verte enigszins denken aan Les Jardin des Sens in Montpellier (waar ik overigens niet diep enthousiast over was), hoewel dat meer terrassen heeft en veel minder uitzicht.
In een leuk zilverkleurig mandje verscheen brood. Leuk brood, klassiek en met olijf, maar mooi vers en nog warm, dus de mannen wisten er wel weg mee. Heerlijke olijfolie stond op tafel.
We bekeken de kaarten en besloten tot het menu waarvoor we DSC03574hier waren gekomen: het menu le Tour de Magie. 49 euro p.p. en dat houdt in een voorgerecht, een hoofdgerecht (vis of vlees), een dessert, twee glazen wijn per persoon, mineraalwater, koffie en friandises. Voor de andere menumogelijkheden gaan we nog wel eens met zijn tweetjes terug...
Bij het voorgerecht kwam een Sauvignon Blanc uit Bordeaux in het glas, een F. Thienpont 2012. Een lekkere Sauvignon Blanc, overigens met een kwart Semillon, fris en licht en goed passend bij het gerecht.
Dat gerecht was Baskische paprika met zalm. DSC03578
Op het bord een stukje rauwe zalm, die boterzacht en smeltend was. Erbij de kleine paprikaatjes, die gevuld waren met een lekkere roomkaas met veel verse kruiden. Verder krokantjes van olijf, bieslook, ui, kappertjes, rucola, diverse kruiden en tartaar van zalm met een zalige dressing, die sommigen waarschijnlijk te hoog in de zuren zouden vinden, maar die ik bijzonder lekker vond. Een zeer geslaagd gerecht en eigenlijk waren we nogal verrast, omdat we dit niet hadden verwacht.
Na een keurige pauze werd er rode wijn ingeschonken. Maurits zou rijden en nam voor zijn moeder nog een glas witte wijn...
Die rode wijn kwam verrassend genoeg uit de Languedoc..Domaine dAupilhac, Lou Maset 2012. Een fijne, stevige wijn.
We hadden mogen aangeven of we vlees of vis wilden. DSC03585Maurits had als enige voor de vis gekozen en kreeg een mooi stuk kabeljauw, perfect van garing met erbij diverse zomergroenten, een raviolo gevuld met mosselen, waarbij opviel dat het deeg fantastisch mooi dun was en dus doorzichtig en bouillon met gember. Het geheel was afgedekt met schuim van mosselen. Hij was zeer te spreken over alle onderdelen van het gerecht, vooral de vulling van de raviolo kon hem zeer bekoren.
Wij kregen het vlees van deze dag en dat was kalkoen. Voor het allereerst overigens dat ik in Frankrijk kalkoen als hoofdgerecht kreeg en ik vond het leuk.DSC03583
Kalkoen met foie gras, aardappel, saus gemaakt van de jus van de kalkoen met foie gras. Verder rondjes aardappel en rondjes groente erbij, die perfect al dente waren. Ook hier ontbrak de rucola niet. Gelukkig wel rucola met smaak! Ik vond het een zeer lekker gerecht en gelukkig lang zo zwaar niet als het klinkt.
Dit in tegenstelling tot het schitterende dessert wat we kregen. Snickers met ijs met gember en pinda en een vulling die aldus de uitstekende bediening was gemarineerd in onder andere azijn. DSC03589De Snicker was afgedekt met heerlijke pure chocolade, er lagen nog wat losse pindas bij en erop stond een soort pastille van karamel, ook aan twee kanten afgedekt met chocolade. Heerlijk, heerlijk!
Bij de uitstekende espresso kwamen nog wat snoepjes. Per persoon een plaatje met een marshmallow van bosbessen, op een lepeltje een gelei met rood fruit, in een glaasje een Mojito en een cakeje met limoen en chocolade. Stuk voor stuk bijzonder smakelijk.DSC03590
We vonden het een heerlijke lunch, een zeer aantrekkelijk restaurant en als we in de omgeving zijn keren we hier zeker terug, want er wordt hier uitstekend gekookt. De bediening is ook zeer goed en heel attent, parkeren kan op eigen terrein en het terras is schitterend.

10 gedachtes over "le Saint James in Bouliac"

PB

Mooie recensie weer. Zoals gezegd: ik was hier twee jaar eerder, nam ook het lunchmenu, en was ook zeer tevreden (wij zaten dan wel op het terras; die middag werd binnen volgens mij niet geserveerd, en het had toen nog twee Michelinsterren).
15 augustus , 2014 om 13:46 pm

restaurantrecensiesvancarla

Ik was blij dat ze deze middag wel binnen serveerden, het was voor mij te warm om buiten te eten. Binnen was het een prettige temperatuur door de airconditioning. Maar verrassend lekker vond ik het er. De vorige keer hadden we alleen even snel gegoogeld onderweg op Bib Gourmand, dus toen kwam deze er niet uit helaas. Dank voor de tip dus, zoals gezegd ;-)
15 augustus , 2014 om 13:51 pm

PB

Graag gedaan! :-) - Qua uitzicht inderdaad bijzonder mooi, en wat dat betreft in dezelfde fraaie categorie als Michel Bras***, of, waar ik nog onlangs was: La Pergola*** in Rome enin welk laatste restaurant ze, toen ik er was, ook alleen op het terras serveerden (en dat dit jaar hun 20 jarig bestaan viert met een uitgelezen menu, maar waar ik er slechts elf jaren zelf van meemaakte...). Alleen acht ik de prijskwaliteitverhouding van dit restaurant voor lunch, zeker toen het nog twee sterren had, in combinatie met uitzicht enz. vrijwel onverslaanbaar.
15 augustus , 2014 om 14:41 pm

PB

PS: qua uitzicht is ook fraai: Les terrasses de Lyon*, maar helaas voor het eten een zeer af te raden restaurant - het was toen een grote troost dat we de volgende dag in het bijzondere La rmanence aten, een restaurant dat gelukkig dit jaar de welverdiende Michelinster kreeg.
15 augustus , 2014 om 14:46 pm

restaurantrecensiesvancarla

Het uitzicht van het restaurant van The Yeatman in Porto is bijna niet te evenaren, een foto ervan komt bij de volgende recensie.
15 augustus , 2014 om 14:50 pm

PB

Daar ben ik heel benieuwd naar, net zoals je recensie van The Jane (ik sta op de wachtlijst voor binnenkort - wat een ellende om daar te reserveren! - dan is 't Zilte heel wat toegankelijker, en afgelopen week weer zo heerlijk: wat is dat ook een fijn restaurant).
15 augustus , 2014 om 15:07 pm

restaurantrecensiesvancarla

Dan heb je de recensie van ons vorige bezoek aan The Jane gemist? Staat er al eventjes, we waren er eind mei. 't Zilte: ik aarzel daar telkens maar over. Misschien toch maar eens doen.
15 augustus , 2014 om 15:51 pm

PB

Natuurlijk had ik die recensie niet gemist: ik mis niets van jou! :-) Juist ook vanwege jouw recensie wilde ik daar ook heen, maar dat is bijna net zo moeilijk, lijkt het, als binnenkomen bij L'astrance... (Alle keren dat ik bij 't Zilte was, was ik zeer tevreden.)
15 augustus , 2014 om 16:30 pm

restaurantrecensiesvancarla

Valt wel mee qua reserveren, je moet gewoon ergens vroeg in de ochtend naar het eind van de reserveringsperiode gaan. Zeker voor de lunch is er nog wel ruimte zo her en der. Goed, 't Zilte komt wat hoger op de lijst. Ik kom ook heel graag bij Het Gebaar en nu The Jane er ook zit, wordt de spoeling wat te dik voor me eigenlijk. Gelukkig viel de pop up van Wout Bru dit jaar tegen, vorig jaar vond ik het er erg lekker.
15 augustus , 2014 om 17:31 pm

Dirk

Ik heb het Zilte nog gekend als een klein en knus restaurantje, hier bij ons in het dorp. Later zijn ze verhuisd naar een nieuw gebouw een paar straten verderop. Hier hebben ze ook hun eerste ster gekregen. Ik ben in beide zaken gaan eten, maar vond het eerste toch het beste, vanwege de gezelligheid.
15 augustus , 2014 om 20:26 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl