DSC09382
DSC09382

Restaurant One in Roermond

Op 17 mei 2015 in één ster, Limburg.

Op de terugweg van ons zeer prettige verblijf in de Mittelrhein wilden we natuurlijk lunchen. Nu leek restaurant One me al enige tijd een bezoek waard, dus dat kwam weer eens goed uit. De reservering was snel gedaan en rondom 13.00 reden we het grote parkeerterrein bij de ECI-cultuurfabriek op. DSC06701Voor informatie over de verbouwing van de Electro Chemische Industrie tot ECI-cultuurfabriek verwijs ik naar de website.

 

Via een loopbrug is het gebouw te bereiken en op de gevel schitteren de letters van het restaurant je al tegemoet. Tevens heb je een leuk zicht op het terras, wat volgens de uitstekende bediening nieuw is.DSC06708

 

 

Een vriendelijke ontvangst met de vraag of we het aperitief op het terras willen gebruiken. Dat willen we wel. Heerlijke loungebanken in een prettige kleur blauw, zicht op de Roer en wat bosschages en heerlijk rustig. We willen graag een gin DSC06712en tonic en krijgen de kaart ervan. Echtgenoot kiest voor de Glitz & Glam, Copperhead gin (die ik ken van Damier in Kortrijk, waar hij door de eigenaar gemaakt wordt), die hier geschonken wordt met Fever Tree Elderflower en ik kies voor de Zuiver, Fifty Pounds gin met Fever Tree. Zoals het hoort de tonic geheel apart, zodat je de gin nog eventjes kunt proeven en dat stel ik zeer op prijs. Mijn gin wordt geserveerd met appelbolletjes en komkommerschil en die van echtgenoot met botanicals. Beide gins zijn erg lekker.

 

 

Er bij direct vier hapjes. In een wit bekertje pindas met zeezout en zwarte peper. Zwarte kroepoek met een limoendip; cherrytomaatjes en een aardappeltje met Lapsong souchong. DSC06710Alle hapjes verrassend lekker; de tomaatjes waren gemaakt van cacaoboter en ploppen leuk open in de mond, waardoor het tomatenuitlekvocht vrijkomt en je samen met het poeder wat het tomaatje bedekt een heerlijke frisse tomatensmaak krijgt.

 

 

Omdat het toch wel behoorlijk warm wordt in de zon op het terras verkassen we naar binnen. DSC06721De inrichting van het restaurant is verrassend ruim en doet industrieel aan.De afscherming (en geluiddemping) door middel van hoog hangende gordijnen vind ik mooi en ik vind het ook bijzonder prettig dat er alleen ronde tafels zijn met stoelen die kunnen draaien.

 

 

We krijgen de menukaarten. Men kent hier een Jeunes Restaurateursmenu, verkrijgbaar in vijf- of viergangen (respectievelijk 69/43 of 59/38) te krijgen. Bij het dessert kun je kiezen uit kaas of dessert, DSC06716de toeslag voor kaas en dessert weet ik niet. Verder kent men een Tastingmenu, zeven gangen (79/49). De prijs achter de / is de prijs van een wijnarrangement. Alle gerechten zijn ook à la carte te bestellen, de prijzen staan erbij.De wijnkaart is keurig en netjes van prijs ook. We spotten een droge Pacherenc, maar helaas was net de laatste fles verkocht, dus we switchten DSC06718naar het arrangement. Als menu nemen we het Tastingmenu, dat lijkt mij net iets spannender. Een wijziging voor mij in het menu is geen probleem, dus het feestje - want dat wordt het - kan beginnen.

 

 

Eerst krijgen we nog twee amuses. Een kwarteleitje met asperges. Heerlijke stukjes asperges met schuim van asperges en een ongetwijfeld zachtgegaard kwarteleitje krijgen we. Mooi na gekruid en erg smakelijk.In een glaasje een aspergesoepje met bovenop schuim van peterselie. Ook zeer smakelijk en mooi in combinatie.DSC06719

 

 

Heerlijk vers brood met boter, olie en zout komt op tafel en wordt gedurende de maaltijd telkens aangevuld. Verder nog een fles bruisend water voor echtgenoot en een karaf ijswater voor mij.

 

 

De uitstekende vrouwelijke sommelier schenkt de eerste wijn in, een Sigalas 2013, Santorini. Een wijn die we al kennen en die we op prijs stellen. Er bij het eerste gerecht. Langoustine; komkommer, bleekselderij, ponzu hangop, Gold Label kaviaar. DSC06726Een fleurig opgemaakt bord kregen we met twee perfect gegaarde langoustines. Diverse bereidingen van bleekselderij troffen we aan: poeder, vocht, zoetzuur en gelei. Verder komkommer, gemarineerd en als kaviaar. De hangop met ponzu was heerlijk fris en de kaviaar gaf er een heerlijke zilte toets aan. Een fijn licht voorgerecht en een mooie start.

 

 

De tweede wijn kwam uit Libanon. Een witte Altitudes Ixsir, 2012. Een bijzonder prettige blend van Muscat, Sauvignon, Viognier en Semillon. DSC06732Hij paste perfect bij het gerecht. Gaandeweg de middag viel ons op dat alle wijnen uit het arrangement ontzettend goed pasten bij de gerechten. Dat is nog weleens anders, dus een compliment hiervoor was zeker op zijn plaats en dat gaven we dan ook.

 

 

Het gerecht was tartaar van rosé kalf; gepikkelde groenten, piccalilly, ijs van zoetzuur. Een gerecht wat in tweeën werd opgediend. Allereerst op het bord een cirkel van de perfecte tartaar van het kalf, erg lekker aangemaakt. Klein puntje mijnerzijds: ik heb mijn vlees in een tartaar graag wat grover, maar dat is persoonlijk. DSC06734Op de tartaar een zeer kleurrijk garnituur van onder andere mini cornichons, bloemkool, bloemetjes, gepekelde groentjes, appelkappers en piepkleine croutons in verband met de bite. Een erg lekkere tartaar vonden we het. In een glas ernaast ook de gepekelde groentjes met erop een granité van zoetzuur, die verbazingwekkend vol van smaak was. Een mooi gerecht, fris en in balans.

 

 

We gingen verder met de Kung Fu Riesling van Charles Smith, 2013, Washington State, een ons bekende wijn die we prima vinden. Erbij het gerecht. Aardappelcrèpe; coquille, scheermes, groene curry, taugéè. DSC06739Een zeer luchtige crème met een behoorlijk heftige (lekker!) groene currysmaak kregen we met erbij een gebakken coquille en een scheermes. Verder citroengras, taugé, gepofte rijst, een aardappelblini en nog wat chilipoeder. De wijn werd nog eens bijgeschonken, ook daarin is men hier zeer attent en ook dit vonden we een uiterst aangenaam gerecht.

 

 

Bij het volgende gerecht liepen onze wegen uiteen. In het menu was namelijk lam opgenomen, maar ik had in het andere menu buikspek gezien, wat me zeer aantrok en een wisseling was gelukkig mogelijk. In het glas voor mij deze ronde een Fleur du Cap 2013, een unfiltered semillon, Western Cape South Africa, die me zeer beviel. Voor echtgenoot kwam er een Montefalco Rosso 2011, Plani Arche en ook hij was tevreden.

 

 

DSC06747Echtgenoot kreeg lam; asperges, mint, courgette, Hollandaise. Een flinke plak perfect gegaard lamsvlees kreeg hij met erbij wat stukjes asperge, rolletjes asperge waarin de prima Hollandaisesaus zat. Verder rolletjes courgette gevuld met auberginekaviaar en een lamsjus met mintolie. Hij was erg tevreden.DSC06750

 

 

Ik kreeg uit het JRE-menu buikspek; bloemkool, druiven, macadamia, long pepper. Op het bord een prima gegaard stukje buikspek met erbij diverse bereidingen van bloemkool (crème, poeder, gebakken en dergelijke), jus van long pepper, rozijnen en wat macadamianoten, die licht geschroeid zijn. Een prima gerecht, mooi in balans.

 

 

DSC06756We gaan verder met een rode Panamera, Cuvée California 2012, ook al een erg smakelijke wijn. Erbij het hoofdgerecht als je dat zo kunt noemen. Anjou duif; filetje met rijfkoek van koolrabi, kweepeer, biet, crème fraîche en ragout van het boutje met linzen en knol. (ik had alweer een hapje genomen voordat ik aan de foto dacht, excuses daarvoor) Een gerecht in tweeën weer. In een kommetje heerlijk stoofvlees van het boutje van de duif met wat linzen, afgedekt met een zeer luchtige knolselderijmousseline. Heerlijk! Op het bord een wederom perfect gebraden stukje duivenborst, wat bedekt was met gepofte pistachenoten en quinoa. De noten en de quinoa waren gepoft in het vet van de duif. Erbij jus van het beestje en links op het bord een ring gemaakt van koolraap met crème fraîche met bietenpoeder en erin een reibekuche, die zeer smakelijk was. De wijn paste weer perfect bij dit mooi afgewogen gerecht.

 

 

Bij het volgende gerecht kwam een Bugey Cerdon, Méthode Ancestrale, Bernard Rondeau in het glas, een frisse sprankelende ros met een licht zoetje. Erbij geschaafde eendenlever; brioche, biet, vijg. DSC06759Geserveerd in een groot Martiniglas. Onderin compote van rode biet en vijg, die en aards en zoet was, erg smakelijk. Op een zeer dunne cirkel van krokante brioche lag bovenin een flinke hoeveelheid erg lekkere geschaafde eendenlever. Een werkelijk heerlijk gerecht!DSC06763

 

 

Een pré-dessertje verscheen. In een bevroren glas met een dekseltje een cocktail van cranberries met op het dekseltje sorbet van limoenblad. Heerlijk verfrissend!

 

 

In het glas kwam een Red Muscadel, Rietvallei, Robertson 2014, een zeer prettige rode dessertwijn uit Zuid-Afrika. Erbij pure chocolade; watermunt, vanilleroom. Precies dat troffen we aan op het bord. DSC06769Een nog warm chocoladetaartje met een sorbet van waterkersmunt en een quenelle room van vanille. Heerlijk, vooral het warme chocoladetaartje was verrassend.

 

 

En nog waren we er niet. Een nieuw glas kwam en werd gevuld met Sweet Melodies, Vino de la Terra Cumbres del Guadalfeo (omgeving Granada, zie hier extra informatie over de streek en de wijnen), een dessertwijn met slechts 9% alcohol. Erbij rijstemelk panna cotta; mango, citrus, passievrucht, roos.DSC06774 In een Martiniglas wederom panna cotta van rijstemelk, sorbet van roos, kiwi, mango, een merengue van limoen, granaatappel en passievrucht. Een uitermate fris dessert, waarbij met name de uitgesproken smaak van roos opviel tussen alle frisse fruitsoorten. Wederom erg lekker!

 

 

Bij de uitstekende espresso, die we dronken op het terras, de zon was een beetje weg namelijk, kwamen nog allerlei heerlijkheden. DSC06776Ik herinner me een toffee met vanille en zeezout, een truffel met hazelnoot, een Baileys-bal met knettersuiker, boterkoek en een glaasje met heerlijke chocolade en karamel afgedekt met een mousse van passievrucht. Geweldig lekker allemaal.

 

 

Volkomen voldaan en zeer tevreden verlieten we restaurant One. Een middagvullend programma hier met uitstekende gerechten, een prima wijnarrangement - het is lang geleden dat wijnen zo goed bij de gerechten pasten -, erg goede bediening, een fijne omgeving, kortom: wij zijn fan!

 

 

Carla van Schelven

 

4 gedachtes over "Restaurant One in Roermond"

Nelleke Maris

Beste Carla, Wat leuk om je lovende recensie te lezen, ook over het wijnarrangement bij restaurant One. Trots zijn we ook omdat One voor een dessertwijn heeft gekozen die wij, Granada wijnen, sinds 3 jaar importeren uit het authentieke, opkomende Spaanse wijngebied Granada in Andalusi. Niet uit Malaga dus. De wijn heet overigens Sweet Melodies. Hoewel Sweet Memories een mooi compliment is?. Is het veel moeite om je te vragen de naam vd wijn en waar het vandaan komt nog even aan te passen? Zou super zijn! Weinig mensen weten namelijk dat er ook mooie wijnen uit Granada komen en we trekken er hard aan om het wijngebied in Nederland op de kaart zetten. Mlaga is juist bekend om haar sterk alcoholische en zeer zoete dessertwijnen en dat is de Sweet Melodies nou precies niet. Dat maakt de wijn ook zo bijzonder. Als je het leuk vindt om meer over het wijngebied en haar wijnen te lezen, kijk dan op www.granadawijnen.nl Op woensdagavond 27 mei organiseren we trouwens samen met wijnbar Mucca in Maastricht een proeverij met verrassende wijnen uit deze streek incl. Filmpjes over het wijngebied. Op de eerdergenoemde site vind je meer info hierover onder het kopje proeverijen. Groet Nelleke Maris en Dick Speelpenning
17 mei , 2015 om 17:17 pm

restaurantrecensiesvancarla

Aha, daarom kon ik hem niet vinden. Slordig van me. Ik pas het aan en ik zoek naar een link. Dank je wel. 27 mei ben ik in het buitenland, alvast een genoeglijke proeverij gewenst.
17 mei , 2015 om 17:51 pm

Nelleke

Super! Dank je wel
22 mei , 2015 om 09:41 am

Restaurant One in Roermond | restaurantrecensiesvancarla

[…] een inleiding over het gebouw, de te verkrijgen menus en dergelijke verwijs ik graag naar mijn vorige recensie van restaurant One. Ook de website geeft natuurlijk […]
21 augustus , 2015 om 14:47 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl