DSC09382
DSC09382

Feitoria in Lissabon

Op 22 oktober 2015 in één ster, Lissabon, Portugal, stadsbezoek.

Op onze eerste dag in Lissabon, waar we al om half 9 s ochtends arriveerden, verkenden we eerst eens de stad. 's Avonds werden we verwacht bij Feitoria, een van de *restaurants in de stad. Onze tafel was gereserveerd door Michel van der Kroft, chef-kok van 't Nonnetje **. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om samen met de sterrenchefs van Portugal te koken en kent de restaurants daar dus erg goed. Heel attent had hij aangeboden toen hij hoorde dat we naar Lissabon zouden gaan om voor ons de restaurants van onze keus te bezoeken, wij waren daar erg blij mee. De taxi zette ons af bij het hypermoderne hotel, waarin Feitoria gevestigd is. Gelegen aan de Taag met overdag vast een schitterend uitzicht op de toren van Belèm en op het monument. Toen wij arriveerden was het al donker, dus we konden alleen het terras zien. De deuren zwaaiden open en we werden naar onze tafel in het restaurant begeleid. DSC08003Ruime tafels hier, keurig gedekt met geborduurde tafelkleden, waterglazen, bloemen en zwarte wijnglazen. Zwarte wijnglazen gelukkig alleen als decoratie. Een aperitief wilden we natuurlijk wel, graag een Portugese bubbel om het maar onparlementair te zeggen. Dat werd een Vritce Millésime Bruto Espumante Branco DOC Douro en die was erg lekker. We bekeken de inmiddels uitgereikte kaart. Behalve een gedeelte à la carte kent men hier 4 menus, in prijs oplopend van 75 tot 155 euro, exclusief drank. Wij besloten tot het menu Viagem, 120 euro met een wijnarrangement, 55 euro. Voor verdere bijzonderheden verwijs ik graag naar de website. DSC08015Krokant brood stond al op tafel, erbij kwamen boter, olie en een brioche met tomaat. Twee soorten boter, eentje van koe en eentje van schaap. De charmante sommelier benadrukte dat alles van Portugese bodem kwam en zou komen en dat is natuurlijk alleen maar erg leuk. Een eerste amuse verscheen. Aan een bonsaiboompje twee kersen. DSC08017Foie gras omhuld met gelei van kers, hangend aan het boompje. Het deed me een beetje denken aan het olijfboompje bij El Celler de Can Roca, grappig. De kers was heel erg lekker, de mooie foie gras paste perfect bij de volle smaak van de kersengelei, een uitstekende combinatie. In een houten bakje kwamen vervolgens twee hapjes. DSC08018Een kroepoek van rijst met guacamole en poeder van tomaat en een luchtig hapje gevuld met kaas van de regio met een plakje worst uit dezelfde regio erop. Beide hapjes waren erg smakelijk.

De eerste wijn werd ingeschonken, een Barranco Longo Grande Escolha uit de Algarve, een erg lekkere wijn. Voordat de eerste gang kwam, kwam er eerst nog een doekje om de handen schoon te maken, de beide hapjes uit het houten bakje aten we tenslotte met de hand. DSC08026Het eerste gerecht kwam. Gesauteerde Algarve garnaal met een frisse komkommersalade. Een carabinero dus. Een lauwe carabinero in het midden, uitstekend van garing, erbij diverse tipjes goede reductie van de schalen. Verder een cilinder gevuld met de salade van de garnaal en twee stukjes komkommer met een plakje en een partje radijs erop. Lekker, maar niet heel complex, wel goed uitgevoerd verder. Ik vond het vreemd dat er met de komkommer en de radijs niets gedaan was, die lagen gewoon plain op het bord. Op verzoek van Michel deed ik zijn hartelijke groeten via de sommelier aan de chef en het was leuk te zien hoe positief men hierop reageerde. Iedereen kent hem hier en ze zijn blijkbaar erg dol op hem, erg leuk!

We gingen verder met in het glas een Casal Sta. Maria, a vinha mais ocidental da Europa, branco 2010. Ook een zeer lekkere wijn uit de regio Lissabon. DSC08030Het gerecht was inktvis, groene peulen en amandelen. In het bord in het midden een soort ui gemaakt van lamellen van inktvis, gevuld met een behoorlijk pittige duxelles, zeer hoog op smaak en erg lekker. Uitstekend passend bij de zachte smaak van de inktvis. Ernaast en eronder nog wat inktvis, die uitstekend bereid was. Links ernaast een rondje gemaakt van kruidige blaadjes van de Oost-Indische kers, gevuld met een tartaar van coquilles, amandelen en kruiden. De aan tafel erbij geschonken bouillon van inktvis was ook fijn hoog op smaak en verbond het hele gerecht. Een prima gerecht dit.

De wijn werd DSC08031doorgeschonken bij het volgende gerecht. Wilde zeebaars met rijst, zeewier, gegrilde zeekraal, zeepokken en scheermessen. Een stukje perfect gebakken zeebaars kregen we met een heerlijk krokant velletje. Ernaast risotto met bisque, zeekraal, stukjes scheermes en kropsla. Het geheel werd omgeven door een schuimige saus met champagne en afgedekt met nog wat zeewier. Ook een goed gerecht. Op de een of andere manier niet heel verrassend, maar wel goed uitgevoerd.

We waren bij de rode wijn aangekomen. Ook eentje uit de regio Lissabon. Een Vale do Armo, Syrah, 2011. Een stevige wijn! Erbij gegrilde Maronesa kalfslende, beenmergkorst en verse biologische tomatensalade van Maria Jos's boerderij. DSC08037Geserveerd op een erg mooi bord goed gegrilde kalfslende met veel stukjes krokant merg. Erbij een heerlijke jus met mint, een salade met erg lekkere tomaatjes en we waren tevreden. Het vlees was uitstekend, het merg was erg lekker, hoewel een beetje teveel, waardoor het gerecht iets zwaars kreeg. Maar dat kun je natuurlijk voor een deel laten liggen en dan is het weer helemaal in orde.

DSC08040Op een stuk boomschors, gemaakt van kurk en kruiden verscheen vervolgens een dessertamuse. Kurk en kruiden komen uit de bergen ten noorden van Lissabon. Het was voor ons allebei een meringue gemaakt van de kruiden die op het stuk schors lagen. Een aparte, maar erg lekkere smaak, leuk!

Bij het dessert kwam een Moscatel Roxo deSetbal, Domingos Soares Franco 2006 in het glas. Een zeer prettige dessertwijn. DSC08045Het dessert was aardbei. Allerlei uitvoeringen van aardbei kregen we: sorbet, mousse, vers, gedroogd, crumble, saus, meringue. De grote aardbei gemaakt van de mousse was ook nog eens gevuld met een crème van aardbei. Heerlijk fris en erg lekker.

DSC08047Bij de afsluitende bica (espresso) kwamen nog heerlijke snoepjes, waaronder chocolade en een krokantje met chocolade en sesam en tevreden verlieten we Feitoria. Een fijn restaurant en een bezoek waard als je in Lissabon bent.

Carla van Schelven

2 gedachtes over "Feitoria in Lissabon"

Davy

Klinkt niet slecht Carla, maar mij lijkt de prijs-kwaliteit verhouding hier wel een beetje zoek?
23 oktober , 2015 om 12:48 pm

restaurantrecensiesvancarla

Dat klopt, dat vond ik ook wel.
23 oktober , 2015 om 13:13 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl