DSC09382
DSC09382

JanZen in Woerden

Op 14 maart 2020 in favoriet, Utrecht.

Na een week enorm genoten te hebben van al het moois (en culinairs) wat Sint Petersburg te bieden heeft vond ik het ook weer erg leuk om naar Janzen in Woerden te rijden. Ik heb goede herinneringen aan onze eerste maaltijd bij patron-cuisinier Jeroen van Hensbergen. Parkeren op eigen terrein kan uiteraard nog steeds en we wandelden binnen. Een aardige ontvangst van een zeer kundig en attent lid van de zwarte brigade en we mochten een tafeltje bij het raam uitzoeken. Een glaasje Cava wilden we graag om mee te beginnen. Welke Cava het is weet ik niet,  hij werd elders ingeschonken. Water wilden we ook, bruisend voor echtgenoot, een karaf met ijsblokjes voor mij. Bij de Cava kwamen aperitiefhapjes. Voor allebei een schuimpje van en met wortel met zwarte knoflook en een brioche gevuld met hummus met op de brioche tapenade van olijf en wat kruiden. Allebei fijne hapjes.

Men kent hier een driegangenkeuzemenu voor 39€, verder proeverijmenu's van 4 t/m 8 gangen (47,50 - 85, wijnarrangement 6,50 per glas) en à la carte. Voor nadere informatie zie website. We bekeken de wijnkaart, die klein maar prettig is en besloten tot een fles Terre d’Amandiers, les Flacons, Pays d’Oc. Ik zie nu dat we die de vorige keer ook hadden gekozen.

Een amuse verscheen. Gerookte rode biet, crème van mierikswortel, een krokantje van tapioca met rode biet en schuim van hete bliksem. Zeer smakelijk, er zat ook nog wat appelsap bij, wat het geheel prettig fris maakte.

De wijn werd ingeschonken en het eerste gerecht kwam op tafel. Leuk dat de diverse koks hier zelf de gerechten presenteren. Op het bord een kleurrijk geheel, bestaande uit tonijn, rettich en wortel. Kort geschroeide tonijn kregen we, omwikkeld met nori en sesam op de sushi-manier. Onder de tonijn als zijnde ‘rijst’ zeer fijne brunoise van rettich met wat ponzu en sushi-azijn. Verder op het bord ingelegde rettich, komkommer, haringeitjes, atjar van wortel en een sapje van wortel en gember. Een uitstekend gerecht vond ik dit. Mooi hoog in de zuren en perfect in balans.

Het tweede gerecht, ook al een plaatje om te zien, bestond uit kabeljauw, marloeskes en groene asperges. We kregen perfect gegaarde schellen van kabeljauw in een fantastisch lekkere schuimige saus van strandkrabbetjes. Bij de kabeljauw stukken beetgare groene asperge, geroosterde schellen van marloeskes en heerlijke aardappelpuree. Ook de pomme soufflé was zeer smakelijk.

Ons derde gerecht bestond uit coquilles, zoete aardappel en paddestoelen. In het bord twee uitstekend gegaarde coquilles, prachtig geschroeid. Op een van de coquilles lag een gebakken kwarteleitje. De coquilles lagen in een saus van eekhoorntjesbrood, waarin ook goed gegaarde linzen lagen. In de saus verder nog oesterzwammen en her en der lagen toefjes crème van zoete aardappel. Ook dit was een uitstekend gerecht. Wat ik bijzonder prettig vind hier is dat alle gerechten perfect van bereiding zijn, uitstekend in balans en dat er niets teveel of te weinig op het bord ligt. Het is allemaal van een hele prettige, rustige vanzelfsprekendheid die me zeer aanspreekt.

Omdat ik vergeten was het een dag eerder te vragen, had ik voor aanvang van de maaltijd gevraagd of het mogelijk was om vandaag alleen vis te krijgen en gelukkig was dat geen probleem.

Ons hoofdgerecht was daarom vandaag heilbot, oester, prei. Een wederom uitstekend gegaard stuk heilbot kregen we. Bij de heilbot rolletjes van zoetzure prei met wat kokosshotjes in de vorm van balletjes in het midden van de rolletjes. Op de rolletjes lagen stukjes oester. Opmerkelijk vond ik de smaakbalans van de hoog in de zuren zittende prei met de oester en de kokos. Zeer goed gevonden en zeer smakelijk. Die kokosshotjes lagen ook bij de spaghetti van snijboon, waarbij ook kleine roosjes van bloemkool lagen. Het geheel werd afgemaakt door een saus van citroengras. Ook dit was een uitstekend gerecht. Zoals gezegd hoog in de zuren, maar prachtig in balans.

Het dessert bestond uit een citroentaartje met erbij brownie, crème van karamel, ijs van pistache en gebrande ananas. Ook het dessert was zeer smakelijk, hoewel het qua smaakintensiteit ietsjes minder was dan de andere gerechten.

Bij de goede espresso kwamen nog heerlijke friandises. Een witte chocoladelolly met Baileys, een bonbon met Amarenen, een rumkokostruffel en een madeleine.

Na het betalen van de vriendelijke rekening verlieten we zeer tevreden Janzen.

Een heel prettig restaurant, waar, en zoals gezegd met een zeer rustige en wat mij betreft heel prettige vanzelfsprekendheid, uitstekend wordt gekookt. Om vaak te bezoeken dus!

 

0 gedachtes over "JanZen in Woerden"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl