DSC09382
DSC09382

FG in Rotterdam

Op 27 februari 2020 in twee sterren, Rotterdam, Zuid-Holland.

Na bijna 6 jaar vond ik het dringend nodig om weer eens bij FG te gaan eten. Ik was in de tussentijd nog wel bij Food Labs geweest en dat was prima bevallen. Voor de mogelijkheden wat betreft menu, lunch en zelfs ontbijt, verwijs ik graag naar de website. 

De deur zwaaide voor ons open en we meldden ons bij de mevrouw die de gasten ontvangt, ons naar de naam vroeg en de jassen aannam. We werden overgedaan aan een lid van de zwarte brigade, die ons naar een tafel bij het raam bracht. Een kleine tafel, die me deed denken aan de tafels in krappe Parijse bistrots. Helaas bleek tijdens de maaltijd dat de tafel eigenlijk te klein was. Er staan ook nogal wat zaken op de tafel, die je nodig hebt bij de beleving hier. Ik noem dan even een flesje olie, speciaal voor FG geplukt en gemaakt, Himalaya-zout met een rasp, een schaaltje om het zout (ik kom er later op terug) in te doen, een leisteentje met drie soorten boter, een vijzel voor de peper (ook hier kom ik op terug), onderzetters voor de flessen water….Maar goed, een kniesoor. De chef had een overleg achterin het restaurant en begroette me met een hartelijke zwaai. Later kwam hij ons nog even met een hand welkom heten. Ik kreeg een tassentafeltje in de vorm van een champagnekurk, leuk detail.

De allercharmanste Estlandse sommelier schonk een glas Cava in, een Agustí Torelló Mata, Reserva 2016, die uitstekend beviel.

Vrijwel direct kwam er zo’n doekje wat zichzelf opblaast als je er water op schenkt om de handen schoon te maken.

Het eerste aperitiefhapje verscheen: het iconische hoorntje van tomaat met een vulling van ijs van piccalilly en knetterspul. Nog altijd even leuk om te eten.

Vervolgens kregen we een makaron met hummus en zwarte truffel, ook zeer smaakvol.

Met het neerzetten van een standaardje waarop een doos gevuld met allemaal soorten peperkorrels begon het amusementsdeel van de middag. We werden geacht wat soorten peper (drie of vier) te kiezen en die in de vijzel zo fijn als we zelf prettig vonden te vijzelen. Wat we uiteraard deden.

Eenzelfde doos - kist eigenlijk - met zout kwam ook naast de tafel te staan en ook hieruit konden we een keus maken, zodat we de olijfolie en het later te verschijnen brood met peper en zout konden eten. We schepten keurig 4 hoopjes zout in het betreffende schaaltje en vonden het leuk.

De Cava werd bijgeschonken en een amuse verscheen. Krokant gebakken rijstnoedels met crème van eendenlever, gedroogde abrikoos, pompoenpitten, afgemaakt met gepekelde spruitjes. Op de rijstnoedels poeder van zeewier. Onder de noedels lag een soort marmelade van abrikoos met kerrie, zeer smakelijk ook. Hoewel nogal lastig te eten, erg smakelijk. De combinatie van de krokante rijstnoedels met het zeewierpoeder, de eendenlever en de abrikoos was prima.

Opnieuw werd het standaardje neergezet en nu kwam er een heel plateau met messen. De chef is nogal dol op messen, je kiest hier je eigen mes en doet daar de hele maaltijd mee. Ik koos voor een prettig Optinel mes, dat ligt bij mij fijn in de hand.

In het glas kwam een Alvarinho uit Portugal, Anselmo Mendes 2018, een fijne wijn. Erg fijne glazen trouwens, van Sophienwald. Net weer ietsjes mooier dan Zalto en gelukkig doen ze hier niet flauw met die glazen: iedereen krijgt zijn wijn gewoon in dezelfde mooie glazen. Vlakbij onze tafel was een collega van de chef uit Maasbracht met haar gezelschap komen lunchen en natuurlijk liet de chef hen de nodige dingen zien. Onder andere een blik saffraan uit Iran. Ook wij mochten ervan meegenieten. De geur ervan was overweldigend. Het gerecht bij de Alvarinho was parelgort met saffraan, crème van Gillardeau oester, Gillardeau oester  en Imperial Heritage Kaviaar. Dit was een bijzonder goed gerecht. De parelgort met de saffraan was weergaloos lekker vanwege de crème van de oester, die het geheel heerlijk zilt maakte. De oester was natuurlijk erg smakelijk en krokantjes van gepofte quinoa zorgden voor een zeer prettig mondgevoel. De kaviaar was natuurlijk heerlijk. Een uitstekend begin.

De sommelier, Marko Mägi, schonk een glas Domaine Marcel Deiss, Alsace Complantation 2018, een blend van maar liefst 13 druiven uit de Elzas. Zeer aangenaam overigens.

Een heuse broodwagen kwam voorbij, waar we onze keus van maakten. Lekker brood!

Bij de Elzaswijn kregen we rode mul met artisjok en mosselen. Een perfect gebakken en leuk gepresenteerde rode mul kregen we. Naast de vis bereidingen van artisjok, ui, wat mosselen en slakjes. Aan tafel werd er een saus van mosselen over en bij het gerecht gelepeld. Ook dit was een prima gerecht. Heerlijke vis, lekkere mosselen en slakken, lekkere artisjok en ui en een heerlijke saus. Alles ‘gewoon’ volgens de regels der kunst.

Bij het derde gerecht kwam een glas Loersch, Glimmerschieffer, Riesling Feinherb 2018. Het gerecht was scheermes, kabeljauw, foie gras. Op een stuk krokant gebakken kabeljauw lag een scheermes met wat kruiden. Op het scheermes een krokant gebakken uiringetje. Naast de kabeljauw lag een crème van waterkers, waarop schuim van gevogelte lag. Aan tafel werd er nog een heerlijke saus met ganzenlever over het gerecht gelepeld. Ook dit was weer een uitstekend gerecht, vol van smaak en perfect van garing.

Het hoofdgerecht was iets van vlees, dus daar kwam een rode wijn bij. Een Rioja, maar een bijzondere Rioja. Magister Bibendi, Navarrsoltillo, Graciano Reserva 2012. Een fijne wijn. Het hoofdgerecht was er eentje in vieren, allemaal sukade. Allereerst kregen we een bord met een opstaande rand, waarin filet met groenten en paddestoelen lagen. Aan tafel kwam de eigen jus op basis van het vlees - dus niet van de botten - erbij en schaafde de chef er truffel overheen. Perfect mals vlees, heerlijk truffel, heerlijke jus en heerlijke groenten.

In een glazen schaaltje kregen we ook sukade. Op de sukade lag krokante sukade, pastinaakcrème en ernaast bieslookringetjes.Ook dit was perfect gegaard en de krokante sukade vond ik verrassend en lekker.

Op een mooie tafelbarbecue kregen we roast van de barbecue, die ook al bijzonder smakelijk was en perfect van garing. We sloten af met een flinke quenelle steak tartaar van sukade, gepresenteerd op een mergpijp. Alle onderdelen waren geweldig van garing, heerlijk hoog op smaak en werkelijk een genot om te eten.

De chef kwam nadien nog even langs om ons een gevriesdroogd tomaatje te laten proeven. Dat tomaatje was onvoorstelbaar licht en smakelijk en het liet een opvallend schoon mondgevoel achter.

In het glas kwam een Monbazar 2018, Barouillet, een bijzondere blend van Chenin, Muscadelle, Semillon en Ondenc, die niet Monbazillac mag heten…Het gerecht was chocolade. En dat was het. Fantastische chocolade kregen we. Getemperde  pure Valrhona chocolade, ballen van pure chocolade met gefermenteerde passievrucht, witte chocoladeballetjes met miso en kokos, sorbet van chocolade en zelfs poeder van chocolade. Opvallend vond ik het dat het een behoorlijk licht dessert was, ik verwachtte eigenlijk een veel zwaarder dessert. Prettig dus en geweldig lekker.

Bij de goede espresso uit Guatemala kwam de friandisewagen voorrijden.Wow zeg, dat is pas een friandisewagen! Erg moeilijk om te kiezen uit al die heerlijkheden, maar uiteindelijk lukte dat en ik moet zeggen dat alles even lekker was.  Maar liefst 6 snoeperijen had ik gekozen….

Nog waren we er niet…FG heeft een eigen ijswagen. Die werd voorgereden. Het ijs en de topping waren heerlijk, maar ik had een beetje spijt dat ik het gekozen had, het was eigenlijk net iets te veel. Wat niet wegneemt dat het bijzonder vriendelijk en gastvrij is, dus dit is geheel persoonlijk.

Het zal duidelijk zijn dat ik heb genoten van de lunch bij FG. Alles is er prima in orde, de chef loopt heerlijk ontspannen rond, de zwarte brigade is vriendelijk en attent en er komen heerlijke gerechten uit de keuken. Alleen dat tafeltje…

Ik kom natuurlijk wel gewoon terug, dat is duidelijk.

 

2 gedachtes over "FG in Rotterdam"

Martijn

Weer een heerlijke recensie! Ik herken je verhaal van de tafel ook, ook zeer bepalend voor een leuke avond! Wij waren recent bij Delicees (Dordrecht) en zaten bij een raam, echter veel te koud ondanks de verwarming...
27 februari , 2020 om 16:09 pm

Carla

Dank voor je reactie Martijn! Ja, kou is ook heel vervelend, wij hadden het een tijdje terug ook ergens. Maar daar was verder nog zoveel mis dat ik me de moeite van een recensie maar bespaard heb ;-)
27 februari , 2020 om 16:11 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl