DSC09382
DSC09382

De Watergeus in Noorden

Op 3 september 2004 in bib gourmand, Zuid-Holland.

Na mijn verwikkelingen in Frankrijk en bijna aansluitend in Athene en de op handen zijn vakantie van Marja vonden we het tijd om weer eens wat bij te kletsen en een datum was snel gevonden. Een restaurant uiteindelijk ook, want Marja kwam met de suggestie om De Watergeus in Noorden eens te proberen. Nu had ik nog nooit gehoord van het restaurant, maar des te leuker eigenlijk. De website van de Watergeus zag er aanlokkelijk uit en de reservering was snel gemaakt.
Nu kende ik Noorden en het Woerdense Verlaat wel, mijn ouders hebben daar familie wonen en als kind mocht ik weleens mee als de palingfuiken geleegd werden en ik heb ook nog met een klompje in mijn hand bij de draaisluis gestaan. Een waterrijk gebied in ieder geval met zeer smalle wegen, die eigenlijk bedoeld zijn voor fietsers, maar waar, bij gebrek aan beter, ook auto's mogen rijden. Volgens mij geen pretje als het donker is...
Enigszins hilarisch was onze rit erheen, want ik wist wel hoe we er zouden moeten komen..... Laat ik het er maar ophouden dat we nog steeds op tijd arriveerden.
Over een (ophaal)bruggetje kom je op het parkeerterrein van De Watergeus (ja natuurlijk weer kiezels) en het gebouw ziet er aan de buitenkant provinciaals nieuw uit. Daarmee bedoel ik veel glas, maar ook veel donkerbruin hout. De ontvangst door, zoals later bleek de enige bediening, was vriendelijk, hoewel er een wat vreemde chemie tussen de mijnheer en Marja op gang kwam, maar daar rept ze misschien zelf nog over. Dat alles ter meerder amusement van mij natuurlijk !
Veel bloemen binnen, mooie rozen en uitbundige, kleurrijke schilderijen van bloemen. Een verder nogal saaie inrichting, gelig/bruinig en helaas was het terras niet gedekt. Logisch, want tussen de felle zonneschijn door waren er evenzo felle buien. Het terras ligt prachtig aan de weidse Nieuwkoopse plassen en het zal er zonder twijfel zeer prettig toeven zijn als het weer het toestaat.
Een aperitiefje wilden we wel, een glaasje witte wijn. De huiswijn hier is goed. Een Domaine de St Lonnes 2003, Vin de Pays de Cotes de Gascogne. Erbij wat olijfjes en twee schaaltjes. Eentje met olijfolie en de andere met kruidenzout. Niet veel later kwamen de kaarten, met een toelichting op het lunchmenu en broodjes.
Men kent hier een aantal menu's. Buiten de lunchmenu's (waarvan ik de prijs kwijt ben), die in twee, drie of viergangenuitvoering te krijgen is, met de sterke aanbeveling overigens het Carrousel te nemen en daarna de salade met kreeft, een menu Grand Chef, driegangen voor 33.50, een menu Relais du Centre voor 42.50 (vijfgangen) en het menu Lady Chef wat in drie, vier, vijf, zes of zevengangen te krijgen is, oplopend in prijs van 32.50 naar 40.00 en dan telkens met 5.00 verhoogd, waarbij je voor zeven gangen dus 55.00 kwijt bent. Dit menu Lady Chef zou bestaan uit lichte gerechtjes die dagelijks worden samengesteld uit de ingrediënten die voorhanden zijn.
Na kort overleg, met name over de kaas en het toetje, besloten we het vijfgangenmenu Lady Chef te nemen, waarbij we in ieder geval kaas en dessert wilden. Genieten is tenslotte genieten. We gaven ook nog even aan dat we beslist geen soep in ons menu wilden, we hadden namelijk wat soepjes gezien her en der...
De wijnkaarten, men kent er hier twee, werden ons gebracht en de bediende mijnheer, die soms wat kort door de bocht was, maar uiteindelijk wat toegankelijker werd, vertelde ons desgewenst de hoofdzaken van het menu.
We besloten bij het voorgerecht, wat als enige vis zou bevatten heel gewoon nog een glas witte huiswijn te nemen en bij de rest zouden we een lekkere stevige rode nemen. De algemene wijnkaart is prettig van opbouw met werkelijk voor ieder wat wils en ook in prijs aangenaam, het wat kleinere kaartje, genaamd Wijnen van een ander kaliber, biedt de wat duurdere wijnen aan. Overigens voor een belangrijk deel ook prettig geprijsd, zo vond ik er een Saint Romain voor slechts 42.50.
We besloten tot een Peppoli Chianti Classico Antinori 2001 en die beviel ons uitstekend. Erbij ijswater en we waren er klaar voor.

Ons eerste gerechtje was een tartaar van gerookte Nieuwkoopse paling en komkommer met een jam van basilicum en limoen en was verrassend lekker. Een keurig rondje, waarin volgens mij ook heel sporadisch iets van aardappel en kropsla verwerkt was, vonden wij op ons bord, met een mooie palingsmaak, erop wat prettig aangemaakte slasoortjes en in drie streepjes de lichtzurige, mooi diepe basilicum/limoenjam. Her en der wat pijnboompitten, die wat mij betreft niets toevoegden. Een prettig gerecht dit.
Na een keurige pauze kwam ons tussengerecht, een krokant gebakken zwezerik met risotto en een romige cantharellensaus werd ons gebracht en rook verrukkelijk. De zwezerik was mooi krokant, maar het waren wel erg dunne stukjes, de risotto was veel te gaar en flauw van smaak, maar de cantharellensaus met de mooi gebakken cantharellen erbij maakten weer veel goed.
Het hoofdgerecht was dan weer een verrassing. De bedienende mijnheer had al verteld dat het wild zou zijn en dat vind ik dan weer opmerkelijk zo midden in de zomer, maar dat is het natuurlijk helemaal niet uiteindelijk.
Een wilde eendenborstfilet en -pootje met saus van gedroogde veenbessen, sperziebonen en stroaardappeltjes. De eend was top ! De saus ook. De sperziebonen, waarbij we ook iets van spekjes en nog iets tomaterigs vonden waren wel erg beetgaar, maar ik vond ze niet onprettig en de stro-aardappeltjes, wat het ook moge zijn, zijn me geheel ontgaan, dan wel ontschoten, want ik heb er geen enkel beeld meer bij. (correctie: ik weet het weer: hele dunne sliertjes aardappel, eigenlijk gewoon erg lekker...)Maar een mooi gerecht dus.
We kregen even een time-out, de mijnheer vroeg ons of we een eindtijd in gedachten hadden, wat het geval was. Het is me een raadsel overigens waarom hij dat vroeg, maar goed, het zal attent bedoeld zijn.
De kaas wordt hier geleverd door Van Tricht, dus ik had me er zeer op verheugd. Groot was mijn teleurstelling dan ook eigenlijk (maar ik bedacht me later dat ik dan ook wat duidelijker had moeten zijn in mijn wensen) dat onze kaasgang bestond uit gemarineerde verse vijg met een gorgonzola-mascarponecréme. Twee halve gemarineerde vijgen (ik zei al tegen Marja, poeh zeg, begint dat gedonder met die vijgen nu al) en een bolletje magor dus eigenlijk. Zeker niet onsmakelijk natuurlijk, maar als je kazen van Van Tricht verwacht is dit toch wel andere koek.
Voor het dessert kregen we alletwee iets anders. Lichtelijk komisch vond ik dat wel. Marja kreeg meloensoep met yoghurtsinaasappelijs en was tevreden en ik kreeg Citrus Créme Brûlée met vanilleijs en was ook tevreden.
Daarna nog wat Palombini-espresso, niet in de wit met gouden kopjes, maar in veel kleurrijker kopjes, overigens wel weer met een dekseltje met erbij een flink glaasje muntijs met flinke chocoladestukjes en ook nog een cognacbonbon en we waren behoorlijk tevreden toch. Gewoon een goed restaurant, geen top en ook niet verrassend, maar degelijk en vriendelijk en dat is ook wat waard. En het terras is in de zomer een absolute lokker volgens mij.

Update: de Watergeus bestaat nog steeds, weliswaar met andere eigenaars en andere koks. Ook heeft men inmiddels hotelkamers. 

0 gedachtes over "De Watergeus in Noorden"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl