DSC09382
DSC09382

De Dijketelg in Papekop/Oudewater

Op 30 januari 2006 in Krimpenerwaard.

gemaakt op 03-NOV-02


Eetcafé De Dijketelg. In Papekop, tussen Oudewater en de snelweg naar Utrecht en Den Haag in. Hoe we daar komen ? Simpel hoor, onze knapen hebben elke zaterdagmiddag opkomst van de welpen van de scouting. Maurits zou eigenlijk naar de gidsen moeten, maar omdat de overgang naar de gidsen op 1oktober is van het jaar waarop je 10 bent geworden en hij jarig is op 29 september mocht hij kiezen en hij wilde nog wel een jaartje bij de welpen blijven. Handig voor ons, want het is toch telkens een klein halfuurtje van Bergambacht naar Oudewater. Waarom in Oudewater dan ? Ook simpel, in Bergambacht is geen scouting, in Schoonhoven wel, maar dat zijn zeeverkenners en als die niets op De Lek doen, wat een redelijk drukbevaren rivier is overigens, zitten ze wat aan die boten te knutselen, dit leek me leuker voor ze .
Waarom dan een hapje eten bij De Dijketelg. Tja, dat komt dan weer omdat beide knapen ook op volleybal zitten, Maurits speelt al wedstrijden en die wedstrijden zijn op de zaterdagochtend. Wij halen hem dan op bij de sporthal waar hij gespeeld heeft en meestal zit er weinig tijd tussen het volleybal en de start van de scouting. En zo komen wij dan terecht bij De Dijketelg.

Een eetcafé. Laat ik hierop de volgende normen los.
Een eetcafé heeft een functie: simpel maar lekker eten tegen een betaalbare prijs. De meeste eetcafé's doen alsof ze ware restaurants zijn, inclusief hun prijzen. ....De criteria zijn als volgt bedacht. Regel 1: de geserveerde patatten moeten goed zijn; regel 2: er mag geen bakje ijsbergsla als groente geserveerd worden want dat is wel heel erg uit de tijd; regel 3: de prijzen moeten tussen de 9 en de 13 euro voor een hoofdgerecht bedragen. En last but not least de wijn moet gewoon lekker zijn.." komt De Dijketelg een piepklein stukje mee. Simpel eten hebben ze er. Betaalbaar is het er zeker. Ze doen absoluut niet alsof ze een waar restaurant zijn. De geserveerde patatten zijn er niet alleen goed, maar ik vind ze er uitstekend. Ijsbergsla kennen ze er niet, groente overigens ook niet, wel garnituur van huzarensalade uit 5 kilobakken met een toefje mayonaise uit grote flessen van de groothandel en geribbelde komkommerplakjes die erg lang in iets zuurs hebben gelegen. Hoofdgerechten halen bij lange na niet de genoemde prijzen, behalve de hollandse biefstuk met friet, die kost er 10.25.

Wat eten wij er dan ?
Gewoon, een loempia met friet. Een gewone loempia, op een bord, met friet, met satesaus eroverheen en als je wilt een gebakken ei, dan is het een loempia speciaal, want dan ligt er ook nog een stokje saté naast. Of een uitsmijter Dijketelg, drie witte (of bruine, dat mag je dan zeggen) boterhammen met op elk een gebakken ei met eronder op boterham 1 een plak ham, schouderham, op boterham 2 een plak kaas, belegen kaas, op boterham 3 drie plakken rosbief. Er naast 2 bolletjes huzarensalade met een toefje mayo. Of een friet met een frikadel, hier heet ie een frikandel, maar zo noemt iedereen dat ding tenslotte ook. Of een bal gehakt met friet. En die bal gehakt is niet zo'n rubberen ding, nee, zeker niet, dat is een handgedraaide bal van mooi rul rundergehakt, niet teveel paneermeel, prettig gekruid, eigenlijk gewoon een prima bal. Die eet ik er dus. De mannen wisselen nog weleens.
Verder hebben ze er veel belegde broodjes, Ole eet er weleens een broodje kroket. Zo'n wit zacht bolletje, met een lik boter en een kroket. Mosterd uit een pakje ernaast en het kind geniet. Meer verstand heb ik niet van de broodjes die ze er hebben, maar die zullen vergelijkbaar zijn. Gewoon broodjes. Geen panini, halve stokbroodjes of pistoletjes, neen, broodjes. Stokbrood met kruidenboter hebben ze hier ook niet.
Het is hier dan ook midden-Nederland en Hollandser dan hier kan niet. Dus wil je iets meer eten dan hebben ze nog biefstuk of schnitzel, met brood of met friet, wat je wilt. Ik weet eigenlijk niet of ze soep hebben, ik zal er de volgende keer eens op letten, ik meen van niet.

Espresso hebben ze ook niet, koffie wel.
Het is een café en je kunt er je trek stillen, is dat eten ? Jawel hoor, zo af en toe is dat gewoon eten.
De Dijketelg ligt aan de spoorbaan Gouda-Utrecht aan een behoorlijk smalle weg die erg populair is bij motorrijders. Ik drink er nog wel eens een biertje met Constant als we toevallig iets te vroeg zijn om de jongetjes op te halen en zeer regelmatig ziet het terras dan zwart van de motorrijders, met honderden spreken ze daar dan af. Zo'n café is dat, gewoon, aardig personeel, vriendelijke mensen, helemaal niets mis mee.
Wij betalen er over het algemeen tussen de 28 en 31 Euro voor 4 warme lunches, wat frisdranken, wat biertjes en wat koffie. Geen geld toch.

Wil je wat uitgebreider eten in deze omgeving kan dat natuurlijk ook. Rijzende sterren schijnen in Linschoten De Burgmeester te zijn en in Harmelen De Kloosterhoeve. Ikzelf ken ze (nog) niet. Echtgenoot wel, maar die eet er dan zakelijk en is dan niet ontevreden. Hij eet tenslotte veel liever thuis .We hebben ook nog De Schans (gemeente is mij onbekend, ik vermoed Montfoort), ik zou daar ooit eens met Bert gaan eten, maar dat is toen niet doorgegaan om de een of andere reden en ik betreur dat niet, De Schans ziet er telkens als ik er langsrij ongelofelijk dicht uit, heel vreemd toch wel, vooral omdat dit al 12 jaar zo is...

 

Update: De Dijketelg bestaat nog steeds, ik ben er zeker al 10 jaar niet meer geweest, dus het kan er best veranderd zijn. 

1 gedachtes over "De Dijketelg in Papekop/Oudewater"

Wiro van der Werf

Jammer dat zo'n artikel uit 2002 nog steeds op het web staat. Persoonlijk weet ik dat dit eetcafe zich opgewerkt heeft tot een restaurant waar je (nog steeds) voor een acceptabele prijs kan eten. Hetgeen je voorgeschoteld krijgt ligt absoluut boven de kwalificatie van een simpel eetcafe. Ervaar dit eens zelf en laat deze website verwijderen.
15 februari , 2006 om 22:46 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl