DSC09382
DSC09382

de Gieser Wildeman in Noordeloos

Op 27 april 2006 in één ster, Zuid-Holland.

Het was weer tijd om bij te praten en dat deden we deze keer bij de Gieser Wildeman in Noordeloos. Noordeloos is lekker dichtbij en we hadden allebei het restaurant nog niet bezocht. Ik kende plek wel van toen het nog de Boterhoeve was, heb er toen ook eens gegeten, waarvan me in ieder geval is bijgebleven dat we die avond de enige gasten waren, waar ik op den duur wat lacherig van werd.
De Gieser Wildeman heeft inmiddels een sterretje, de recensies op Iens en Lekker zijn kritisch en spreken over het hoge prijspeil, dus we waren benieuwd.
Het zonnetje ging schijnen toen we de pont afreden en in no time reden we het typisch Alblasserwaardse dorpje binnen. Boerderijen, veel ruimte, mooie bloesems etc. etc. Het restaurant is erg makkelijk te vinden, heeft een ruime parkeerplaats en geeft de ingang van de inmiddels geheel gerestaureerde herenboerderij behoorlijk duidelijk aan. Een halletje, grijs leisteen, een barretje, glazen kubusjes op sokkels en daarna de aangebouwde, mooi hoge, serre, waar het restaurant is. Men heeft hier ook nog een bistro, met vriendelijke prijzen en die bistro is alleen 's avonds geopend. De ontvangst was vriendelijk en we kregen een prettig hoektafeltje met zicht op de parkachtige tuin. Het restaurant was behoorlijk gevuld en raakte zelfs - op 1 grote tafel na - helemaal vol deze middag. Dat maken we toch niet vaak mee in Nederland en al zeker niet in de polder.
Voor een indruk verwijs ik naar de website: http://www.degieserwildeman.nl

Champagne wilden we graag. Gosset hier en die is prima. Op tafel een flesje mooie olijfolie en wat gezouten boter, maar nog geen brood, dat kwam later.
Na het aanreiken van de kaart en en de toelichting op het lunchmenu, waarvan we eigenlijk alleen het voorgerecht (coquilles) wel aardig vonden, kwam de amuse.
Een mousse van waterkers met tartaar van ossenhaas met daarop wat kruidige plukjes. Een mooie stevige mousse, daar hou ik van, van waterkers, waar ik ook erg van hou, met daarop mooi op smaak zijnde tartaar van ossenhaas. De plukjes sla en kruidjes waren extra gezout, wat een leuk accent gaf wat mij betreft, maar ik hou dan ook veel van hartig. In ieder geval een mooi begin. Misschien wel zo mooi, dat deze amuse de reden was dat we als hoofdgerecht allebei vlees kozen...

De kaart is klein, maar erg fijn. Wel kostbaar overigens. Voorgerechten starten rond de 18 euro, hoofdgerechten rond de 29. Nagerechten vanaf 12. Drie, vier en vijfgangenmenu's kent men ook, de startprijs is - dacht ik, hang me er niet aan op - 42.50, maar het kan ook iets minder zijn. Fikse prijzen dus. Fikse prijzen scheppen bij mij hoge verwachtingen, ik wil tenslotte heel gewoon waar voor mijn geld als rechtgeaarde Nederlander..
Nadat we onze keus hadden gemaakt en hadden doorgegeven kregen we de wijnkaart. Ook die is akelig kostbaar. Redelijk uitgebreid, lekker - vind ik - Europees (slechts enkele Afrikanen, Australiërs en Amerikanen en geen enkele Argentijn of Chileen). We wilden eigenlijk een halfje wit, maar daarin is de keus vreselijk beperkt, dus we besloten dat we bij het voorgerecht gewoon nog een glaasje Gosset zouden nemen. Tot mijn grote plezier ontdekte ik een Montus, een 98-er, zeer betaalbaar ook nog eens, dus de keus was snel gemaakt. Uiteraard was hij nog wat stroef, 98 is voor een Madiran aan de jonge kant tenslotte, maar goed.

De voorgerechten arriveerden.
Voor tafelgenote de salade van kreeft.
Flink wat stukjes kreeft in een cirkel met ertussen toefjes kerriemousse, waarop een wit vierkantje lag en dat bleek kokos te zijn. In het midden tartaar van kreeft met erop dezelfde kerriemousse. Daarop een flink rondje ganzenlever, afgemaakt met wat kruidjes en sla. Een mooi gerecht.
Voor mijzelf de morieljes (spelling van het restaurant) met asperges.
Flink wat gebakken morieljes met werkelijk uitstekende groene en witte asperges in een prachtige kalfsjus met een lichte truffeltoon trof ik aan. Erg lekker.
Na een prettige pauze, zodat we onze glaasjes konden leegdrinken en vast konden proeven van de Madiran kwamen de hoofdgerechten.
Eend op drie manieren voor Marja, Iers beef voor mij.
De eend - Barbarie hier - was uitstekend. Rechts de prima gebraden borst op een bedje van pastinaak, in het midden een spiegel aardappelpuree waar volgens tafelgenote veel te veel vanille in zat (?) en links het gekonfijte krokante boutje, gevuld met eendenlever, dit op een bedje van rode biet, die naar de smaak van Marja iets te zoet was. In een schaaltje apart ragout van eend met van die lollige aardappelchipsvierkantjes. De ragout heb ik geproefd en die was werkelijk geweldig lekker.
Op mijn eigen bord trof ik veel seizoensgroentjes aan met daarop bearnaisesaus, waarop dan weer een zeer grote hoeveelheid mooi rood vlees lag. Alles werkelijk perfect op smaak, alhoewel ik de dragon in de saus iets te overheersend vond, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ook trof ik nootjes aan tussen de groenten en daar hou ik niet van, maar ook dat is persoonlijk. Het vlees was werkelijk perfect en dat is dan ook helemaal opgegaan.

We hadden de kaaswagen hier al gezien (en geroken), maar keken toch nog even de dessertkaart in en - eerlijk gezegd - was de keus erg moeilijk, want er zaten wel erg lekkere toeten bij....Maar we besloten toch tot kaas. Mochten we nog een gaatje hebben - wat niet het geval was - dan zouden we alsnog een dessertje nemen.
De kaaswagen werd voorgereden, brood werd neergezet en een bordje met abrikozen, hazelnoten en gedroogde rozijnen waarin ook wat rode dingetjes lagen, die erg lekker waren - het leken wel snoepjes !, en we maakten onze keus. Een erg mooie wagen hier en de kazen waren - op de reblochon na, maar die is vrijwel nooit goed in Nederland - uitstekend. Geestig was nog wel dat de jongeman die ons bediende de draad kwijtraakte, waardoor ik opeens wel 9 stukjes kaas op mijn bord trof.

Dessert lukte niet meer natuurlijk, espresso wel. Daarbij een klein kopje met een erg lekkere créme caramel erin en wat friandises en we waren erg tevreden. Ondanks de hoge prijzen vind ik dit absoluut een restaurant om naar terug te keren. Alles klopt er gewoon, de sfeer is prettig en het personeel is ook prettig. En het eten is uitstekend.

3 gedachtes over "de Gieser Wildeman in Noordeloos"

reetman

kak
16 mei , 2006 om 17:27 pm

tetteman

Tettteeeuuuuuh
16 mei , 2006 om 17:27 pm

Carla

Reetman en Tetteman: ga eens iets nuttigs doen ajb.
16 mei , 2006 om 19:08 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl