DSC09382
DSC09382

't Brouwerskolkje in Overveen

Op 7 november 2007 in Noord-Holland, twee sterren.

't Brouwerskolkje in Overveen.

Al tijden wilde ik hier graag heen en op een van de weinige mooie dagen dit voorjaar ging ik er lunchen.


Net iets te laat (daar heb ik een hekel aan) kwam ik aanrijden. Mijn tafelgenoot was er natuurlijk al en had terecht plaatsgenomen op het charmante terras. Een klein terras, waarvan later nog 1 tafel bezet raakte. Prettig linnen, mooie glazen, fijn bestek en servies. Een leuke tuin ook trouwens.


De ontvangst was vriendelijk. De kok zelf begroette ons en kort erna ook zijn vrouw, die deze middag bediende. Mijn tafelgenoot was zo vriendelijk geweest een bosje bloemen mee te nemen, wat me na een hint van hem door de heer Roth met vaas en al werd overhandigd. Ach, iedereen weet dat bij 't Brouwerskolkje de nadruk ligt op koken en eten, dus ik zat daar geen seconde mee.


We begonnen met een glaasje witte wijn. Voor mij een Sauvignon Blanc, tafelgenoot vond die te droog, dus hij kreeg een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, die hem wel beviel.


Boter, olie en zeezout stonden al op tafel, brood werd gebracht. Bij het bestuderen van de beperkte kaart kregen we een aantal amuses, die direct een fijne indruk gaven van wat we hier konden verwachten.


We begonnen met een marshmallow met parmezaan; tabouleh met haring en een oblie met rauwe makreel en ijs van ansjovis. Ik kan erg kort zijn: heerlijk. Absoluut heerlijk. Herkenbare smaken en aparte structuren, precies waar ik voor kwam dus.


Vervolgd werd met cappuccino van bospeen, yoghurt, kardemom en mandarijn, wat ook al een enorme smaakexplosie opriep en we sloten de amuses af met gazpacho met rozen en ijs van witte perzik. Nu ben ik absoluut dol op witte perziken en de smaak van de gazpacho vond ik geweldig leuk gevonden (niet dat zoetige wat je weleens krijgt met die rozentoestand uit een toko, hoewel je daar ook erg leuke dingen mee kunt doen), dus ik was bijzonder tevreden over de amuses.


Toen ik van de zeer kundige en charmante gastvrouw begreep dat het voorgerecht van het lunchmenu het gerecht was waarvoor ik eigenlijk kwam, was ik snel klaar. Voor mij het lunchmenu. Tafelgenoot is niet zo'n visliefhebber, dus hij at liever a la carte. Geen probleem natuurlijk hier.


Het voorgerecht van tafelgenoot was Noordzeekrab. Prachtig opgemaakt. Op een bedje van zwarte rijst met kaffir lime(*) en Granny Smithappel lag een mooi stuk krab. De rijst was op de risottomanier klaargemaakt met krabbouillon en dat was ook duidelijk te proeven.


Voor mij verscheen het Zeeabstract.Dit wordt ook wel levend rif genoemd (zie foto). Een combinatie van inktvis, zee-egel, ansjovis(ijs), sardines, tonijn, oesters en zeewier. Alles klaargemaakt met verschillende kooktechnieken (keurig uitgelegd door mevrouw Rot), rauw, gaar, ijs dus, schuim....Absoluut geweldig vond ik het.

Na een prettige pauze kwamen de hoofdgerechten.


Voor tafelgenoot schouder van melklam. Een behoorlijk groot stuk mooi lamsvlees (30 uur gegaard) met risotto, korenaarasperges en een naturel jus. Over het wederom verschijnen van rijst heb ik hem niet gehoord, dus het zal wel goed geweest zijn en ook het vlees kon hem bekoren.


Ikzelf kreeg zeebaars. Gelakt met pijlinktvisextract en erbij doperwten gemengd met grapefruit en mint wat een bijzonder leuke combinatie is. De vis was perfect. Helemaal goed.


We sloten af met kaas en kregen een bordje met 5 stukken gewoon goede kaas. Niet verwonderlijk, want men heeft hier kaas van Van Tricht en van l'Amuse, dus dat moet wel pico bello in orde zijn. Zo in het zonnetje op het fijne terras was het enorm genieten dus.


De finale afsluiting was espresso, die niet onaardig was en waarbij nog wat friandises kwamen; onder andere een marshmallow met olijfolie en amandel, bonbons en noga.


Erg tevreden verliet ik dit prettige restaurant. Dat er wat kritiek is op het gebouwtje op zich kan ik me wel voorstellen, aan de andere kant: hier wordt absoluut op topniveau gekookt, de bediening is uitstekend en de plek is allerschattigst. Ik keer hier zeker terug.
kaffir lime:


11 gedachtes over "'t Brouwerskolkje in Overveen"

Cuno

Is nou al duidelijk op welke datum de uitreikingen gaan plaatsvinden? Er was eerst sprake van 28 november, maar onlangs las ik dat daar weer twijfel over was...
28 september , 2006 om 09:12 am

Carla

Nee, nog niet duidelijk volgens mij. Ik hou het vooralsnog gewoon op 28 november.
28 september , 2006 om 09:24 am

Cuno

Zo maken ze er wel een spannend verhaal van...
28 september , 2006 om 09:41 am

Carla

Nou ja, na de blamage vorig jaar in Oostende mag dat ook wel :-)
28 september , 2006 om 09:49 am

petra

Ik dacht de 30e? Maakt ook niet zoveel uit, ik vind het altijd leuk om te lezen, die sterrenregen maar ben het de dag erna altijd al weer vergeten. Leuk verhaal van jou in elk geval.
28 september , 2006 om 13:59 pm

MyriamC

Leuk om nog eens een recensie van jou te lezen!
30 september , 2006 om 21:27 pm

Cuno

Het is inmiddels de 27ste geworden, in Amsterdam, op een nog onbekende locatie...
13 oktober , 2006 om 14:12 pm

Ed van Wijnerij

Het klinkt weer allemaal als (culinaire) muziek in mijn oren ! Zou best eens met je willen gaan uit eten -) Ed
7 november , 2007 om 18:54 pm

mogogo Eritrees restaurant

Kunt u misschien een keer ons authentieke restaurantje bezoeken voor een recensie. met vriendelijke groet, Miriam Kahsai
20 februari , 2008 om 09:26 am

Raymond

Deze kende ik ook nog niet. Ga ik eens onthouden want voor ons behoorlijk dichtbij. Klinkt goed allemaal!
10 juni , 2008 om 15:20 pm

Yvon

Oh jammer, hier nog geen foto's. Maar na deze beschrijving weet ik zeker dat ik geen spijt krijg van de reservering. Lang geleden dat ik me zo op een restaurant verheug, maar ik ben erg benieuwd naar de moleculaire kookkunsten.
19 juni , 2008 om 13:37 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl