DSC09382
DSC09382

Cordial in Oss

Op 6 februari 2009 in één ster, Noord-Brabant.

En weer stapten we in de auto om te gaan eten, deze keer in Brabant. Voor alle zekerheid had ik de donderdag ervoor nog even gebeld of we echt wel verwacht zouden worden op deze zaterdagavond, maar dat was zeker het geval.


Cordial is gevestigd in hotel De Weverij, je moet dus eerst even de lobby door voordat je in het restaurant komt.


De ontvangst was vriendelijk en we kregen een tafeltje voor 2 aangewezen. Nu was dat tafeltje met slechts een gordijn ertussen geplaatst bij een deur en ik vond het er koud. Geen probleem om te veranderen, dus we namen plaats aan de halfronde bank. Ik op de bank, echtgenoot op de stoel. Voor een indruk van de inrichting verwijs ik naar de website.


We begonnen met een glaasje champagne, Charles Heidsieck hier, relatief gewoon wat mij betreft. En 13.50 voor een glas vind ik te duur. Boter, olie en zout stonden al op tafel en ijswater is geen punt hier, prima dus.Een keur aan amuses verscheen vrij snel. Cordial_januari_2009_002 Achtereenvolgens een broodstengel met tandoorikruiden; een puntzakje van briquedeeg met yoghurt, mango en garam masala; een hapje met pompoen, wortel, passievrucht en yuzu en een bitterbal van tomaat, abrikoos en pompoenpitten. Veel smaakjes, hoog op smaak ook, maar allemaal lekker.


De caramel van koningskrab, gember, sesam en soja kregen wij niet, maar hij zag er wel lekker uit, zo zag ik bij andere tafels. Geen idee waarom wij dit hapje niet kregen, foutje van de keuken vermoed ik zo.Cordial_januari_2009_006


We vervolgden de rij amuses met een créme van witte chocolade en créme venkel waarop aan een stokje een gefrituurde gamba lag, ook al lekker en we sloten dit rondje af met het lekkerste hapje in de rij wat mij betreft, Cordial_januari_2009_009 een gazpacho van de rode kool, oester, créme fraiche en wasabi.


Mooie amuses.We bekeken de kaart. Twee menu's hier. Het menu Cordial, 4 gangen voor 49.50 en het menu Puur Genieten, 7 gangen voor 89.50. Een glas wijn is hier verkrijgbaar vanaf 8.50, dus je kunt het zo kostbaar maken als je zelf wilt.


A la carte loopt hier gemeen op. Voorgerechten 29.50, hoofdgerechten 39.50 en desserts 16.50. Hele prijzen dus.Wij besloten tot het menu Puur Genieten en het inwisselen van het dessert voor de kaaswagen was geen enkel probleem. Mooi zo dus.


We begonnen met een net niet echte Condrieu. Een Mirbaudie non vintage, George Vernay, die bijzonder lekker was.Het eerste gerecht was Ierse ossenhaas.


Cordial_januari_2009_010 Op ons bord troffen we driemaal een vierkantje tartaar aan met erop een dik schuim (de structuur was zoals van Griekse yoghurt, dus dat kun je nauwelijks meer schuim noemen, maar de term schiet me even niet te binnen) van gezoete sjalot, gehakte oester, olijfolie en snijboon. De oester was duidelijk te proeven en combineerde wondermooi met de tartaar. Erbij 2 macarons van limoen met amandel, twee toefjes avocadocréme en nog 2 minikroketjes, die ook al zo lekker waren.Het geheel werd omringd door wat acetovinaigrette. Een echt mooi gerecht. Hoog op smaak wederom, daar hou ik van.


Het tweede gerechtje was kabeljauw.


Cordial_januari_2009_011 De topper van de avond wat mij betreft, alleen al door de presentatie. In een soort schaalbord troffen we een mooi stuk zachtgegaarde kabeljauw met erbij inktvis, gamba en mosseltjes. Ook nog enoki erbij en erop lag een flinke toef risottocréme met komkommer. Aan tafel werd een helder gazpacho met basilicum eromheen geschonken. Een bijzonder en erg lekker hapje.


Het derde hapje was dorade.


Cordial_januari_2009_012 Het stukje dorade was gebakken en werd gepresenteerd met een krokant plakje zuurdesembrood; ernaast een rondje tartaar van rauwe tonijn met wat gort en een cake van ansjovis, waarop een stukje gemarineerde ansjovis lag. Erbij nog een flinke veeg paprikacréme en wat vadouvanolie.


Alweer heel gewoon heel erg lekker. Veel smaakjes, maar wel elkaar versterkende smaakjes.De overstap naar de vleesgerechten ging via de zwezerik.


Cordial_januari_2009_015 Gelakt met wortel, een beetje gestoofde ossenstaart met merg en abrikoos en een warme mousse van knolselderij erop. Alweer mooi van smaak, maar wel piep- en piepklein. Het stukje zwezerik was niet groter dan 2x2 cm en daar baal ik van. Nauwelijks een gerecht te noemen qua hoeveelheid dit, jammer.Als rode wijn hadden we de Us de la Meng, 2003, Meyer-Nahel, Ahr gekozen, die was ons tenslotte uitstekend bevallen bij De Burgemeester. Ik moet eerlijk bekennen dat me de wijnkaart hier niet meer helemaal bijstaat, dus daar kan ik op dit moment geen oordeel over geven.


Wat heel prettig was, was dat we van de correcte bediening elk een mapje kregen in de kleuren van de inrichting van het restaurant, waarin ons menu geheel uitgetypt verstopt was. Heel attent vond ik dat. Het erbij schrijven van de wijnen later was ook geen enkel punt, prettig!


Ook heel attent vond ik het dat we van de sommelier een andere wijn uit de Ahr te proeven kregen, uiteraard met een hele uitleg erbij. Ook een hele lekkere wijn trouwens: een Spatburgunder no2, 2006, J.J. Adenauer, Ahr.We vervolgden met de sukade.


Cordial_januari_2009_018 Gestoofd in Rioja en zijn eigen jus. Een mooi rechthoekje prima vlees troffen we eraan. Erop krokante Ibericonek, die wat wegvie
l en nog wat kruidjes enzo, ernaast een créme van aardappel en yoghurt waar wasabi in zat. Zoals bekend ben ik niet kapot van wasabi, ik krijg nu eenmaal die nare chloorreactie nogal snel, dus dit vond ik niet geweldig prettig. Maar het vlees was in orde. Erbij nog een bitterbal van het een of het ander, die niet veel indruk heeft achtergelaten.


Hierna kwam het ree ter tafel.


Cordial_januari_2009_020 Twee gigantische koteletten, gebraden en mooi ros nog. Erbij reepeper met een dadel, pistache en sinaasappel en nog wat polenta en een flinke streep lavaspesto. Ook nog een bitterbalachtig iets van het een of het ander. Wederom hoog op smaak, erg lekker, maar vreemd veel. Zeker als ik dat dan vergelijk met dat ieniemini stukje zwezerik.Na een fijne pauze, waarin we de rest van de rode wijn soldaat maakten, werden we gevraagd mee te lopen naar de kaaswagen. Cordial_januari_2009_021 Vanwege de geur rijdt men hier niet rond. De wagen is mooi. Voldoende keus, niet teveel en de kazen zijn mooi op smaak. We kozen allebei onze kaasjes en wandelden terug naar de tafel. Daar werd een dessertamuse geserveerd. Cordial_januari_2009_022 Twee keer mandarijn, een keer gegrild en een keer als mousse. Erbij dragonschuim en hangop met dragon. Het geheel was afgedekt met knetterschuim en het was gewoon een leuk, fris hapje.Bij de bordjes kaas nog allerlei leukigheden en wat brood en boter.Cordial_januari_2009_024 Ik had gevraagd om een glas witte wijn bij de kaas en kreeg een glaasje (ik heb gegoogeld, maar vind de juiste niet, dus het kan aan de spelling liggen, excuses daarvoor) Nussberg Alte Reben Gemischte Satz, 2004, Wieringer, Wenen Osterreich. Een erg lekkere wijn, die prima samen ging met de gekozen kazen. 12 euro vond ik dan wel weer aan de kostbare kant, maar goed.Echtgenoot sloot af met een espresso. Uit Kenia. Hij was niet onder de indruk.Cordial_januari_2009_026


Erbij nog wat snoeperijtjes die eigenlijk allemaal veel te lekker waren en met toch een tevreden gevoel verlieten we Cordial. Hier wordt uitstekend gekookt. Of de samenwerking tussen keuken en zwarte brigade wel optimaal is weet ik niet helemaal zeker, her en der liet men wat steken vallen, ondanks de kundigheid want die staat zeker niet ter discussie.


9 gedachtes over "Cordial in Oss"

Chris

Heerlijk, zo naar Parijs! En dan met een zoon die alles eet. Ik ben jaloers! Citronel? Mmmm, ik moet dan direct denken aan citronel waar ik de tuin enzo mee boen...
11 mei , 2008 om 12:41 pm

john golsteijn

Nou Carla mooi menu. Mooie smaakcombinaties. Wat vond je van de inrichting en de sfeer? Hier wil ik wel naar toe. Dank voor je verhaal. John
6 februari , 2009 om 20:15 pm

Andrea

Wat ziet dit er weer allemaal prachtig uit. Die borden zijn echt plaatjes.De meeste gerecht(jes) spreken me aan.
7 februari , 2009 om 17:32 pm

Yvon

Dit klinkt zeker als Puur Genieten, ondanks wat steekjes en wisselende portiegroottes. De dorade met een veeg paprika ziet er uit als een kunstwerk! Echt nog nooit gehoord dat men niet rondrijdt met de kaaswagen vanwege de geur?!
7 februari , 2009 om 21:41 pm

hannie

Volgens mij had die kaaswagen gewoon een lekke band. Maar het klinkt allemaal heerlijk en het ziet er prachtig uit. Alleen die desertamuse: die is toch min of meer zoet en ik zou die toch liever niet voor de kaas gehad hebben. Het zoet komt (evt) na de kaas, vind ik.
8 februari , 2009 om 23:17 pm

Raymond

Ondanks je lovendheid en de mooie foto's blijft er bij iets van twijfel hangen... en ik kan niet goed de vinger leggen op het waarom... herkenbaar?
17 februari , 2009 om 20:47 pm

Eetschrijver

"de term schiet me even niet te binnen" Een zalfje heet zoiets geloof ik.
27 februari , 2009 om 12:38 pm

Carla

Ja, een zalfje kun je het ook noemen. Ik hou niet van het woord zalfje, klinkt zo vetterig klef. Maar bedankt!
27 februari , 2009 om 12:53 pm

Anne

Hxc3xa9, deze had ik gemist. Staat al een poosje op mijn lijstje voor to do's in de restaurantweek. Daar blijft het staan ook. Dank en groet, Anne.
28 februari , 2010 om 21:07 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl