DSC09382
DSC09382

De Molen in Kaatsheuvel

Op 17 maart 2013 in één ster, Noord-Brabant.

Op deze zondagmiddag reden we zijn drieën naar Kaatsheuvel, naar restaurant De Molen. Het restaurant stond al wat langer op mijn lijstje en ik zag dat er nog een tafel vrij was om te lunchen in het kader van de restaurantweek. P1050630De reviews waren goed - gelukkig laat De Molen de reviews gewoon staan, dit in tegenstelling tot flink wat restaurants die blijkbaar niet tegen kleine kritiekpuntjes kunnen, die ik als normaal beschouw, omdat je tijdens de restaurantweek nu eenmaal toch een wat ander publiek treft. Dat restaurants het daardoor nodig vinden om van hun gewone kwaliteit af te stappen vind ik dan weer een ander verhaal. Overigens stapt De Molen geenszins van hun gewone kwaliteit af, integendeel zelfs.
Parkeren kan hier op eigen terrein en de deur zwaaide al voor ons open. Een hartelijk welkom dus. Via de hal en de bar/lounge werden we de buitenste ring om zomaar te zeggen van de molen binnen geleid.P1050653 Een fijne ronde tafel kregen we en we konden de schitterende molen met een ruime opzet mooi bekijken. Mooi onderhouden is alles hier.
Professioneel en vriendelijk personeel ook.
Een glaasje champagne wilden we wel. Pommery hier. Erbij direct wat hapjes.P1050632 Als eerste reikte de vriendelijke bediening op een gevouwen zwart servetje een ciabatta met tartaar van tomaat en villa magra (olijfolie) uit. Lekker en fris. P1050634Vervolgens kwamen er drie bakjes/plaatjes op tafel. Een eclair met oude geitenkaas en een gel van kersen en aceto. Leuk detail hierbij was dat de gel van kersen in de vorm van twee kersjes was. Overigens een erg lekkere eclair. Verder kroepoek van zuurkool met een dip van gerookt spek, ook bijzonder smakelijk, vooral door de mooie diepe smaken van zowel de zuurkool en de dip, terwijl het geheel toch zeker niet vettig overkwam. Leuk dus.
We kregen een toelichting op het driegangenmenu, met daarbij de mogelijkheid tot uitbreiding van het menu met een tussengerecht. Dat wilden we wel. Een wijnarrangement was ook mogelijk, maar we wilden graag de wijnkaart even bekijken. Een mooie, uitgebreide wijnkaart, lichtjes aan de kostbare kant. We spotten een mooie Chenin Blanc, een Bernard Series, Bellingham, Franschhoek, 2011. Een schitterende Chenin Blanc, die ons uitstekend beviel.
P1050637Water kwam, brood kwam (zuurdesembrood met 30% meel van de eigen molen, wel wat hard gebakken, bij het openscheuren van het brood zat zo ongeveer de hele tafel onder de kruimels), boter en olie stonden al op tafel en een mooie amuse verscheen.
P1050636Een langzaam gegaarde eidooier met crème cru. Een mooie veeg crème cru met erop die perfect gegaarde, in de mond nog lopende, eidooier, waarop een flinterdun krokantje van koffie lag. Fantastisch van smaak natuurlijk. Erbij wat haringeitjes, een emulsie van peterselie en wat ijzerkruid en een peperige olijfolie. Een prachtige amuse vond ik het.
P1050638Ng een amuse kwam. Anchodina (sardien op ansjoviswijze gegaard) met mierikswortel, radijs en tai-soi (tai soy dus, wat Chinese of knoflookbieslook is). Een heerlijk stukje vis troffen we, met erbij ijs van mikan (een citrusachtige), crème van mierikswortel en radijs. Weer een erg mooie amuse met mooie smaken.
Het voorgerecht betrof twee bereidingen van coquille met handgerolde couscous, ras el hanout en bloemkool.P1050639
De eerste bereiding verscheen op een mooi rond bord. Rauwe coquille met structuren van bloemkool (crème, waarvan één keer in een schitterende schelpvorm), salade van couscous met koriander en munt, in zoetzuur gemarineerde komkommerrolletjes en yoghurt. Schitterend om te zien en ook erg lekker van smaak, zowel in combinatie als apart. Mooie zachte, maar toch uitgesproken smaken.
P1050640De tweede bereiding kwam wat later en dat was een gebakken coquille met wederom structuren van bloemkool, deze keer schuim, een geblancheerd plakje en aan tafel er nog overheen geraspt, ras el hanout die duidelijk proefbaar was en wederom wat couscous, deze keer alleen met munt. Weer een hele andere bereiding, maar vergelijkbaar lekker van smaak. Erg mooi gepresenteerd weer.
P1050642We gingen door met het tussengerecht. Gebakken schelvis met zwarte olijf, artisjok barigoule en gemarineerde beukenzwammen. Op een emulsie van Taggiasche olijven lagen het schuim van de barigoule bereiding, de gemarineerde beukenzwammetjes, het mooie stukje gebakken schelvis, de artisjok en een krokantje van artisjok. Erbij nog wat olijfolie en wat yoghurt om het geheel te vervolmaken. Alweer een uitstekend gerecht met perfect bij elkaar passende smaken. Knap!
P1050645Het hoofdgerecht verscheen eigenlijk in drieën, maar uiteindelijk aten we het wel in een keer op. Allereerst kwam er een mooi groot bord met op de bovenkant mousseline van knolselderij (bij echtgenoot van pastinaak, zeer attent), chips van de huid van de kip, ravioli gevuld met truffel en kip, een meringue van eiwit, gevuld met een lopende dooier. Onderin nog wat Taggiasche olijfjes. P1050644
Daarna verscheen voor mij een klein barbecuutje met erop op een papier drie stukjes poussin, voor beide heren eenzelfde bbq met erop zes stukjes poussin en voor ons alledrie een tang. Het was de bedoeling om de stukjes niet te lang te laten bakken, zodat ze niet te ver zouden garen. We pakten ze dus direct beet en lagen ze op het bord.P1050646
Erbij in een kannetje wat bleef staan nog een mooie jus van rode wijn en zo maakten we dus eigenlijk zelf het gerecht compleet. Een geestig idee. En een lekker gerecht, vooral de bijgerechtjes vond ik deze keer erg lekker, hoewel de poussin mooi mals en mooi van smaak was.P1050647
Ook hier had ik een prachtige kaaswagen zien staan en weer namen dus gewoon kaas. We kregen een uitleg over de wagen en maakten alledrie onze keus.
P1050649Voor mij werd dat Epoisses, Langres, Camembert au Calvados, Reypenaer, een geit en een stevige gorgonzola. Erbij op een lepeltje een gelei van rode wijn, een tak gedroogde druiven en wat Kletzenbrood. Voor de heren nog wat truffelhoning, waar ze zeer over te spreken waren. Prima kazen waren het uiteraard.
Ook het dessert kwam in twee sessies. Het betrof structuren van peer en karamel.P1050650
Het eerste schaaltje bevatte peer, een stukje met limoen geïnfuseerde peer, crumble van hazelnoot en ijs van boerenmelk. Erbij een heerlijke gel van karamel maakte het geheel compleet. Erg lekker!
P1050652Het tweede schaaltje bevatte mousse van peer, diverse structuren van peer en yoghurt, waaronder spongecake, witte chocolade en krokante spongecake. Erbij in een apart kannetje een fantastische saus van gezouten karamel, die mooi in het rondje van de mousse van peer werd geschonken en ook dit kannetje bleef op tafel en was aan het eind helemaal leeg. Ik ben niet echt van de zoete desserts, maar als er gezouten karamel bij komt kijken, sta ik als eerste in de rij. Geweldig lekker!P1050665
Bij de uitstekende espresso kwam nog een aantal lekkernijen. Allereerst mousse van pure chocolade met karamel. Donut gevuld met mokka, compote van appel met appelgel als een mooi balletje/appel gepresenteerd en noga. Alle vier geweldig lekker, ik heb zelfs de noga gegeten, terwijl ik dat normaliter maar een taaie boel vind. P1050666Erbij nog een minidessertje op een mooi plaatje. Chiboust van citrus met crumble. Mooie citrusstructuren, heel verfrissend en wederom erg lekker.
Bij het betalen van de rekening kregen we nog twee waardebonnen. Tegen inlevering van de bon ontvangen we een 6 gangendiner voor 2 personen voor de prijs van 99 euro. Ik weet zeker dat we van deze aanbieding gebruik gaan maken, want ik vond het bijzonder smakelijk bij De Molen. Om zeker naar terug te keren!

Het enige jammere, maar ik begrijp het wel, is dat De Molen na maart geen lunch meer op zondag heeft.

4 gedachtes over "De Molen in Kaatsheuvel"

restaurantrecensiesvancarla

Dacht ik wel!
17 maart , 2013 om 11:18 am

Menno

Kijk, zo hoort dat in de Restaurantweek. Leg je gasten voor een sympathieke prijs in de watten - geheid keren ze terug. Dat hebben ze in Kaatsheuvel goed begrepen. Als we in mei onze trouwdag vieren en ik mijn restaurantweekervaringen bij De Vrienden van Jacob (hartelijk en erg lekker) en bij Merlet (stijfjes en wat zuinigjes) tegen elkaar afzet, dan is de keuze tamelijk snel gemaakt...
18 maart , 2013 om 15:33 pm

Davy

Hoi Carla, Wij hebben gisteren met Groupon bij de Molen gegeten. Dat is 6 gangen voor 2 personen voor 99,--. (wij kregen de waardebon ook nog mee naar huis om nog eens terug te gaan). We hebben een aantal dezelfde amuses/gerechtjes gehad en inderdaad kwaliteit is subliem!! Zondagmiddag is ideaal, maar helaas stoppen ze daar idd mee.
18 maart , 2013 om 18:42 pm

restaurantrecensiesvancarla

Goh, dat ze meedoen aan Groupon. Ik vind dat toch altijd wel een teken aan de wand eerlijk gezegd, maar zo te lezen boeten ze niet in aan kwaliteit en dat is mooi!
19 maart , 2013 om 12:31 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl