DSC09382
DSC09382

't Nonnetje in Harderwijk

Op 25 november 2013 in één ster, favoriet, Gelderland.

We waren weer eens onderweg naar het noorden en dus - want het wordt zo langzamerhand traditie - konden we weer lunchen bij 't Nonnetje. Nog steeds gewoon open op zaterdag voor de lunch, ideaal. Met valetparking, wat op deze dag van de Sinterklaasintocht helemaal erg fijn was.
Dat we de enige gasten waren mocht de pret helemaal niet drukken, we kregen alle aandacht van de uitstekende sommelier, de zeer begeesterde chefkok en ook de eigenaar kwam nog even een hand geven.
Voor een impressie van al het lekkers wat ze hier voor je kunnen maken, verwijs ik naar de website. Vergeet niet de culi-columns van de chef te lezen als je de website bezoekt, te vinden onder het kopje keuken!
Wij kozen voor het viergangen Alliancemenu zonder dessert en met wat wisselingen. We hebben enorm zitten aarzelen over het hoofdgerecht, de chef vertelde namelijk enorm enthousiast over zijn haas Royale, maar we besloten toch tot iets anders. DSC00978
Nadat we de nieuwe inrichting hadden bewonderd en zaten te genieten van ons glas Cava, wederom Serra, kwam er een amuse. De eerste was in tweeën. Rechts een aardappelkrokantje (leek erg op een pomme soufflé) met zalmkuit en een crème van dille en links een torentje van gravad laks, dillecrème, DSC00980citroenschuim en een stukje krokante huid van de zalm. Beide hapjes waren erg lekker.
We bekeken de wijnkaarten - rood en wit - en besloten tot die geweldig goed bevallen Trittenheimer Apotheke *** Riesling, Ansgar Clsserath Mosel Duitsland. En hij beviel weer uitstekend. Van de zeer vriendelijke en kundige sommelier kregen we het adres van degene waar hij de wijn gekocht had, maar helaas hadden we na afloop van de lunch geen tijd meer om langs te rijden.
Nadat we onze wensen wat betreft het viergangenmenu hadden doorgegeven kwam er nog een amuse.DSC00985 In een schaaltje een raviolo met zelfgeplukt en ingelegd eekhoorntjesbrood met schuim van parmezaan en lardo di Collonata: heerlijk!DSC00987
Hierna verscheen er een lief broodje, wat wordt gemaakt door een plaatselijke bakker aan de hand van een gezamenlijk uitgevonden recept en inderdaad is het een heerlijk broodje. Ziltig, mooi blond, kruidig en romig.
Ons eerste gerecht was direct een à la cartegerecht en ook nog eens een signatuurgerecht van de chef, namelijk terrine van ganzenlever en paling, structuren van biet en 25 jaar oude balsamico. DSC00992
Een bijzonder mooi opgemaakt bord kregen we met erop een flinke plak uitstekende terrine van ganzenlever met een behoorlijke laag gerookte paling erom heen en in het midden een rondje balsamico. Erop een kleine meringue van biet en een blaadje snijbiet. Ernaast de diverse structuren van biet, waaronder ook ijs, gemaakt van biet met merlotazijn, poeder van biet, nog wat paling, een schitterend torentje gevuld met een eitje en paling en als kers op de taart nog heerlijk wat zout op de ganzenlever. Een absoluut topgerecht, perfect in balans. Zo'n gerecht waar wij in ieder geval voor omrijden en zeker voor terugkeren. De sommelier wilde ons bij dit gerecht, wat toch wel heel specifiek in de smaken is, iets laten proeven wat hem na heel veel pogingen een prima match leek te zijn, een rosé port. Uiteraard is rosé port vloeken in de kerk, maar deze Porto Seguro, die je lichtgekoeld moet drinken paste wonderwel bij het palet van smaken op het bord.
Heel attent schonk hij bovendien nog nadat we klaar waren met dit fantastische gerecht een slokje champagne van Roger Coulon in om de film die de port in de mond had gelegd te doorbreken en inderdaad werd de mond er mooi fris door. Als ik dergelijke zinnen van anderen lees haal ik zo af en toe mijn schouders weleens op, maar ik heb het nu zelf mogen meemaken en het werkte inderdaad als een soort schoonmaken van de mond, grappig!DSC00995
Het tweede gerecht was heel anders, maar minstens zo spectaculair om te zien. Zeetong met paddestoelen, zoetzure prei en saus van gerookte aal. Een stukje gegrilde tong met een schitterende streep met diverse ingrediënten erover kregen we. Aan tafel werd een saus op basis van gelakte paling naast de tong geschonken en weer werden we stil van bewondering.
De tong was uitstekend, de paddestoelen, de prei, de kruiden, gelakte palingstukjes, uitjes, spekjes en alles was heerlijk en de volle saus maakt het tot een zeer fraai geheel. De kleurige bloemetjes maakten het visueel helemaal af. Genieten weer.
DSC00998Ons laatste tussengerecht werd de zwezerik met knolgroenten en vinaigrette van biet en amandel.
Een gigantische zwezerik kregen we, absoluut top wat betreft cuisson. Geweldig krokant van buiten, perfect van kruiderijen en mooi zacht, maar zeker niet lillerig van binnen. Precies zoals ik zwezerik graag eet. De groenten erbij waren al dente en mooi op smaak en de vinaigrette van biet en amandel gaf weer net dat beetje extra wat het tot een gerecht maakt dat je niet snel vergeet.
Bij het hoofdgerecht hadden we allebei iets anders gekozen, dat kan hier gewoon. Men is uiterst flexibel en dat is voor een gast natuurlijk geweldig ideaal.DSC01002
Echtgenoot wilde graag de fazanthen met praliné van Vacherin Mont d'Or, pompoen, appel, witlof en jus met cider en was zeer onder de indruk dat dit gerecht. Alle onderdelen waren zeer goed klaargemaakt, de Vacherin plopte in zijn mond, de hen was supermals en de jus van cider was behalve goed aanwezig een mooie verbinding tussen de diverse onderdelen.
Ik hield het bij vis. En bij wat voor vis...Hollandse snoekbaars met zijn poldervriendjes: slakken, rivierkreeft, paling en kikkerbil. Daarbij jonge rode kool, geprakte Opperdoezerrondjes en een saus van rode biet.DSC00999 Alweer een zeer aantrekkelijk bord verscheen. Geheel links kringels van rode kool, ernaast een prima stuk heerlijke snoekbaars, daarnaast de kleine gepofte mini rode kool door midden gesneden en daar weer naast, dus geheel rechts een streep van kruidige geprakte aardappel met erop de poldervriendjes. Ik heb genoten van het begin tot het eind van dit heerlijke gerecht. Heerlijk krokante kikkerbilletjes, erg fijne slakken, weer die fantastische paling en ook de rivierkreeftjes vond ik zeer bijzonder. De bijgeschonken saus van rode biet was ook al zo goed op smaak, dus alweer een zeer bijzonder gerecht.
De sommelier bood aan om nog een piepklein dessertje te maken voor ons en natuurlijk konden we dat niet weerstaan. DSC01004Groot was onze verrassing toen er een echt - in de orde van grootte - dessert verscheen. Een tropische verrassing zo noemde men het. Ananas, kokos en fantastisch ijs van groene curry, divers fruit, bloemetjes en alweer vonden we het geweldig lekker.
Bij de uitstekende espresso tenslotte nog vier heerlijke snoepjes, waaronder een financier met Amarenekers, een DSC01006bonbon met chilivulling en een makaron van peer en chocolade en meer dan tevreden verlieten we dit enthousiaste, vriendelijke en gastvrije restaurant, waar naar onze mening met liefde gekookt wordt. Over het algemeen geen termen waar ik veel gebruik van maak, maar in dit geval maak ik een uitzondering: het was absoluut heerlijk allemaal.
Tijdens de verre rit naar het noorden hebben we nog zitten kijken welk weekend we zouden prikken om toch de haas te proeven. We moesten opschieten want na 31 december is het gerecht niet meer te krijgen. Maar hierover later meer....

1 gedachtes over "'t Nonnetje in Harderwijk "

Nell Nijssen

Die snoekbaars met zijn poldervriendjes maakt me dus cht heel erg nieuwsgierig. Geweldig hoe een chef zoiets weet samen te stellen. Z Hollands en toch z innovatief. Jammer, Goes-Harderwijk is een behoorlijk end weg.
26 november , 2013 om 20:38 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl