DSC09382
DSC09382

't Nonnetje in Harderwijk

Op 1 december 2013 in één ster, favoriet, Gelderland.

Na onze heerlijke lunch op zaterdag bij 't Nonnetje en het tegenvallende diner bij Perior diezelfde avond reden we vroeg in de ochtend naar Nieuweschans, naar glasatelier Oldambt. We waren daar al eens geweest en toen enorm verliefd geworden op de objecten die er gemaakt worden. Nu nadert Kerst met rasse schreden en eigenlijk wisten we geen van beiden een cadeau, dus besloten we om er een object uit te zoeken. Dat levert dan weer een kleine verbouwing in huis op, maar dat hebben we er graag voor over. We zaten behoorlijk op één lijn en na een half uurtje was de koop gesloten en reden we erg blij met onze aanwinst door Noord-Groningen. Gaandeweg de rit naar huis bedachten we dat die haas bij 't Nonnetje wel bijzonder aantrekkelijk had geklonken de vorige dag en ik had gehoord dat ze op deze zondag open zouden zijn voor een van de vele acties, dus ik dacht ik bel gewoon om te vragen of we alleen die haas kunnen komen eten. Zo gezegd, zo gedaan...Ik kreeg de kok zelf aan de lijn. Hij moest even kijken of er nog een haas was en ja, hij had nog een kleine haas zo zei hij. We zouden er rondom half 2 zijn en dat was geen probleem.
Met die ideale valetparking stopten we gewoon voor de deur en wandelden binnen, waar de ontvangst weer allervriendelijkst was. Deze middag waren er veel meer tafeltjes bezet, maar dat kan de bediening natuurlijk prima aan hier. DSC01040
We kregen dezelfde tafel en besloten tot een glas Cava, weer van Serra en vrijwel direct kwam de chef een amuse - zoals hij het noemde - brengen. Wij vonden het een gerecht, maar wat voor een gerecht zeg! Wijting met een farce van schelpdieren en peterselie, erbij venkel, zeekraal, schuim van wijting, een zilveren balletje gevuld met schelpdierenmousse, een half uitgehold zilveruitje gevuld met haringeitjes en dat alles werd afgemaakt met een fantastische saus van en met schelpdieren. Ik hou van details zoals dat uitgeholde uitje, dat is pas oog voor detail! De smaak was heerlijk. De wijting perfect van garing en het totale garnituur was natuurlijk meer dan lekker. Wat een verwennerij!
Uiteraard kwam er ook water (overigens is 't Nonnetje een van de weinige restaurants die de waterflessen in een koeler zet, ook zoiets attents. In zijn algemeenheid betaal je namelijk flink wat voor een fles water, bij 't Nonnetje valt dat wel mee overigens, maar het wordt niet voor je gekoeld. Ik erger me daar al jaren aan) en weer dat heerlijke broodje, maar dat is logisch in dit gastvrije restaurant. DSC01044
Tot onze verrassing kwam er nog een amuse. In een heel andere stijl, wat we ontzettend leuk vonden. Een gado-gado met zoetzure groenten. In een glazen schaaltje de meest mooie mini-groentjes (let op hoe bv. het peultje is neergelegd, weer dat oog voor detail), mooi licht zoetzuur van smaak, wat noedels erbij en onderin heerlijke pindasaus. Zo lekker heb ik gado-gado nog nooit gegeten. Tijdens het brengen hiervan vertelde kok dat hij toevallig van die fijne dikke coquilles had binnengekregen en of we misschien......Natuurlijk wilden we dat wel. We hielden het deze middag bij glazen wijn en de zeer kundige sommelier kwam deze keer met twee flessen aan, eentje had zijn voorkeur, maar hij kent inmiddels zon beetje onze/mijn smaak en wilde ons die andere niet onthouden. Hij schonk dus twee wijnen in en we mochten kiezen welke we bij de coquilles wilden drinken.
De eerste was een bijna lichtroze wijn uit de Loire. Chateau de la Roche en Loire 2009, Chenin Cuvée Cline, Appellation Touraine Azay-le-Rideau en die was op zijn minst apart en lekker, erg lekker. De tweede was ook een wijn uit de Loire, een Sauvignon. Opmerkelijk vond ik. Domaine Michaud 2010, Eclat de Silex Vieilles Vignes de Sauvignon. Ook lekker, erg lekker. Meer mijn smaak. Ik koos dus voor de Sauvignon, echtgenoot voor de Chenin.
DSC01049Ons eerste officile gerecht kwam en dat bestond uit coquilles. Een schitterende gebakken coquille, perfect van garing met erbij tartaar van rauwe coquille met erop haringkuit. Verder een royale met schelpdieren in de vorm van een schelp, wat knolselderij en een intrigerend torentje van heel dun deegachtig iets gevuld met een eitje met schuim van schelpdieren. Het kleine slaatje wat naast de gebakken coquille en het torentje lag was fijntjes bij elkaar gebonden, weer dat geweldige oog voor detail dus! Fantastisch gewoon! Absoluut smullen dit.DSC01051
Terwijl we nog genoten van onze wijn kwam de chef weer zijn keuken uit, nu met de pan waarin de haas werd gebakken en hij liet hem ons zien. Het water liep ons direct in de mond!
Bij de haas schonk de sommelier een Cuvée de Garsinde, Grange de Quatre Sous 2009 en die paste perfect bij de zeer wilde haas.
DSC01053Op het bord de mooie stukken haas, waarbij nog apart het stukje haas van de haas. Hutspot à la 't Nonnetje met erop - weer die details - piepkleine pommes soufflé en ik meen stukjes bloedworst, diverse wortelbereidingen, mooie stukjes bloedworst en die fantastische saus gemaakt van o.a. het bloed van de haas, ganzenlever en cognac. In een mooi potje uit Portugal (de vrouw van de chef is Portugees) nog wat extra hutspot met erop plakjes rookworst van de buurman (een keurslager).
Het wordt saai maar we hebben immens genoten van de haas en het garnituur, werkelijk een gerecht om voor om te rijden.
Dessert wilden we echt niet meer na deze toch weer zeer copieuze verwenlunch, waarbij aangetekend is dat we slechts het tweegangenlunchmenu berekend kregen, waarvoor mijn hartelijke dank nogmaals.DSC01056
Espresso wel graag en ook daarbij kwamen weer die heerlijke snoepjes die we de dag ervoor ook hadden gekregen en natuurlijk konden we die niet laten staan, daarvoor zijn ze veel te lekker.
Het moge duidelijk zijn dat we wederom enorm genoten hebben van deze ingelaste lunch bij 't Nonnetje en dat we veel vaker richting Harderwijk zullen rijden!

5 gedachtes over "'t Nonnetje in Harderwijk"

Sophie Evertse

Dat is pas echt genieten zo! Fijn restaurant 't Nonnetje.
1 december , 2013 om 10:58 am

restaurantrecensiesvancarla

Heel fijn, echt een aanrader!
1 december , 2013 om 11:00 am

Nell Nijssen

Ah, zo'n onverwachts etentje is top, vooral wanneer de chef zich extra uitslooft voor je. Ik geloof dat gastvrijheid hier hoog in het vaandel staat. Mooi!
1 december , 2013 om 11:09 am

restaurantrecensiesvancarla

Inderdaad een enorme gastvrijheid maar ook een chef die zijn gasten graag tot op het bot verwend en daar houden we erg van, zeker als ik al die mooie details nog eens extra meetel en bekijk. Ik krijg gelijk weer trek dan ;-)
1 december , 2013 om 11:11 am

restaurantrecensiesvancarla

Zeker erg jammer!
2 december , 2013 om 07:55 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl