DSC09382
DSC09382

Bistrot du Bac in Rotterdam

Op 25 januari 2014 in Rotterdam, Zuid-Holland.

Op deze 24e januari zouden we met de zonen naar een voorstelling van De Tunes in Walhalla op het Deliplein in Rotterdam gaan. Dat het Deliplein een van de leukste pleinen op Zuid is geworden is gevoeglijk bekend, dat er leuke restaurants zitten ook. Mijn keus was gevallen op Bistrot du Bac, origineel Frans bistro-eten vind ik altijd lekker en de reviews waren goed. Ook de Buik was positief, dus reserveerde ik een tafel voor 4.
Heel vroeg voor ons doen - 18.15 - gingen we aan tafel, we moesten tenslotte de voorstelling halen.
Een glaasje witte wijn wilden we wel, keus uit Sauvignon, Chardonnay of Viognier, dus werd het de Viognier. Een lekkere, eentje van Corette. Een fles gekoeld water kwam direct op tafel en die fles werd als hij leeg was telkens opnieuw vervangen door heerlijk koel water, perfect dus. DSC01521
Het is een vrij klein restaurant met - ik schat - maximaal 32 - 36 couverts. Op straatniveau de meeste tafeltjes, voor een deel met een bank langs de muur en houten stoelen aan de andere kant van de tafels, via een trapje op een vide de open keuken nog twee tweetjes. Via een trapje naar beneden de garderobe en de toiletten. Zeer doelmatig allemaal. De tafels zijn gedekt met kleden met eroverheen papier, scheelt ongetwijfeld veel wasserijkosten en dat is dus slim. Verder mooi bestek, fijne stoffen servetten en attente en vriendelijke bediening.DSC01522 Leuk detail vind ik nog dat waar mogelijk onder de gerechten een papieren 'gehaakt' onderkleedje/servetje ligt, dat staat zo heerlijk huiselijk, daar hou ik van.
Een bordje met plakjes droge worst en plakjes cornichon verscheen en we bekeken de kaart.
De kaart schijnt regelmatig te wisselen. Deze avond was er de keus uit drie appetizers (schaal- en schelpdieren), die je zo groot kunt maken als je zelf wilt, want ze gaan per stuk (oesters, coquilles) en dan ook nog een bordje met kokkels met lekkere dingen erbij.
Vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier desserts. Het driegangenmenu wat je dus zelf samenstelt kost 32.50. Voorgerechten doen 9.75, hoofdgerechten 19.50 en desserts 7.00. Sommige onderdelen kennen een supplement. Voor overige details verwijs ik zoals gebruikelijk naar de website.
De wijnkaart is geheel Frans natuurlijk en klein, maar best fijn. Onze keus was simpel, gewoon een fles van de Viognier die we toch al dronken.
We maakten onze keuzen en het feestje kon beginnen.DSC01524
Brood, lekker brood, kwam op tafel met een plakje gezouten boter en ook dat werd regelmatig aangevuld.
Onze appetizers, allemaal hadden we gekozen voor de coquille en allemaal voor één coquille, kwamen. DSC01523In een leuk pannetje wat overigens wel koud was. Coquille Saint Jacques au boudin noir et beurre blanc zoals het gerecht officieel heet. Een erg lekkere schuimende beurre blanc lag onderin (we hadden geen lepel, dus we hebben gewoon onparlementair op het laatst het restje eruit gedronken), mooi zurig. Erin heerlijke krokante bloedworst, gelukkig zonder allerlei witte harde stukjes, dus gewoon zoals het hoort. Heel erg lekker vond ik die bloedworst. De coquille vonden we aan de kleine kant, het was niet meer dan een plakje. Dat plakje was overigens wel goed gebakken, een korrel zeezout had het wat mij betreft helemaal compleet gemaakt. Maar: een lekkere appetizer, want ik kreeg er trek van.
DSC01526Echtgenoot had gekozen voor de ballotine de caille et foie gras aux duxelles et truffes (suppl. 5.00) en hij was meer dan tevreden over zijn heerlijke ballotine van kwartel, ruim gevuld met ganzenlever, prima duxelle en erg lekker truffelschuim. Een flinke portie was het!DSC01528
Maurits was - natuurlijk - gevallen voor de escargots au oeuf poche et persillade en ook hij was zeer te spreken over de goede gebakken slakken met erop een gepocheerd ei wat perfect nog liep en de erg lekkere persillade die eroverheen lag.
DSC01530Ole en ik wilden graag de terrine de campagne proeven en op een plankje verscheen een flinke plak boerenterrine met erbij in een schaaltje grove mosterd en cornichons en daartussen een stuk hart van sla met een heerlijke lichte vinaigrette. Ik heb werkelijk zitten smullen van zowel de sla als van de terrine. Heerlijk, we moeten snel weer naar Frankrijk besloten we vrijwel gelijktijdig.
Na enige tijd kwamen de hoofdgerechten. DSC01532Bij de hoofdgerechten kwam ook een schaal met groene sla met een andere, maar ook prettig licht, DSC01536vinaigrette en per twee personen een bakje met aardappelpuree, die ook al lekker was, ondanks de nootmuskaat die erin gedaan was. DSC01535
Echtgenoot en Maurits wilden graag de saumon aux légumes verts et sauce béarnaise en ze vonden de gemengde groente groenten die op het bord lagen met erop de goed gebakken zalmfilet, afgemaakt met de Béarnaisesaus erg lekker. Maurits vond zijn zalm iets te ver gegaard, echtgenoot was tevreden.
DSC01531Ole had gekozen voor de coq au vin en vond in rode wijn gestoofde kip met zilverui, champignons en spek zeer smakelijk. Zijn hele bord (excuses voor de foto, die is licht bewogen) kwam leeg...DSC01533
Ikzelf had de onglet aux cresson gezien en wilde die erg graag proeven. Ik kreeg een uitstekend stuk, inmiddels getrancheerd, longhaas met erop waterkers. In al zijn simpelheid heel erg lekker. Perfect van garing, erg lekker de combinatie van het mooie rode zachte vlees met die heerlijke waterkers waarop nog wat vinaigrette was aangebracht en de lekkere jus van de onglet. Ik was erg tevreden.
Een dessert wilden we ook nog wel.
DSC01542Voor echtgenoot de Paris Brest, een soes gevuld met pralinecrème en amandel. Een flinke soes was het met flink wat vulling ook, wat echtgenoot de opmerking ontlokte dat hij het aan de zware kant vond. Maar ja, hij had hem zelf besteld tenslotte.DSC01538
Maurits had de crème brûlée die prima in orde was. Ik mocht een hapje proeven en vond hem erg goed. Mooi licht, uitstekend gebrand, zoals het hoort dus.
DSC01543Ole genoot van zijn mousse au chocolat blanc à l'orange sanguine. De chocolademousse was prettig licht en smaakte voldoende naar chocolade, de bloedsinaasappel vond hij heel erg lekker erbij, alleen de bittere karamel vond hij te bitter.
Ikzelf wilde graag de fromage (suppl. 3.50) en kreeg op een plankje (ik had van tevoren aangegeven niet van harde kaas te houden) vier heerlijke stukjes kaas. DSC01539Een geit, Camembert au Calvados, Livarot en een blauwe uit de Auvergne die ik niet kende. Erbij nog een glaasje van de Viognier en ik was helemaal tevreden.
We sloten af met uitstekende espresso met zo'n klein verpakt puur chocolaatje en verlieten bijzonder enthousiast dit erg prettige restaurant. Om vaak te bezoeken en dat gaan we zeker doen.

2 gedachtes over "Bistrot du Bac in Rotterdam"

Kees

de Auvergne is HET kaasgebied in Frankrijk. Ik neem aan dat het een (lait cru) Bleu de Auvergne was...;-)
29 januari , 2014 om 12:49 pm

restaurantrecensiesvancarla

Nee, dat was het niet, het was een blauwe uit de Auvergne die ik niet kende. De Bleu de Auvergne is natuurlijk algemeen bekend. Ik prefereer overigens Roquefort.
29 januari , 2014 om 12:57 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl