DSC09382
DSC09382

Het Gebaar in Antwerpen

Op 2 maart 2014 in Antwerpen, één ster, België, favoriet.

Het was al weer even geleden dat ik bij Het Gebaar was en ik zag op de website dat dat heerlijke gerecht, waarvan ik de vorige keer als tussengerecht iets mocht proeven nu op de kaart prijkte. De reservering was snel gemaakt en keurig op tijd zetten beide mannen me af bij het restaurant. Ik liep alvast naar binnen en zij gingen de auto parkeren.
De inrichting is een klein beetje veranderd in die zin dat er meer ronde tafels zijn bijgekomen en wij kregen een keurige ronde tafel in het voorste gedeelte van het restaurant. De ontvangst was zoals altijd zeer vriendelijk.
Desgevraagd wilde ik wel alvast wat water, reizen maakt dorstig tenslotte.
Toen de mannen gearriveerd waren namen we een aperitiefje. Voor zoon en mij die heerlijke Gebaar-mojito, voor echtgenoot champagne. Een mooie 2004 millsime. Erbij de bekende knabbeltjes, die geweldig de eetlust oproepen. We kregen de kaart en een toelichting op het daggerecht en men heeft tegenwoordig een tapasje zoals dat hier heet, een soort voorgerechtje. Vandaag was dat huisgerookte zalm.
We bekeken de kaart. Het koste enige tijd om tot een besluit te komen met alle heerlijkheden die er weer op stonden, maar uiteindelijk lukte dat. Het tapasgerechtje wilden we ook wel. De wijnkaart bekeken we, maar we besloten tot de voorgestelde glazen wijn bij de gerechten, echtgenoot wilde namelijk rood en ik wit.DSC01702
Nadat we onze keuzen hadden doorgegeven verscheen er een amuse. Op een leistenen plaatje een miniversie van de Croque Madame, waarvan het eiwit is gemaakt van zure room en het eigeel van de crème van de eidooier. Geweldig knap, want het eigeel loopt echt uit in je mond! Heerlijk briochebrood maakt de croque tot een zeer smakelijk hapje en ook de beide sausjes die erbij lagen vervolmaakten het geheel. Erg lekker en heel leuk!DSC01708
Na enige tijd verscheen er ng een amuse. Witlof uit de oven, een kroketje gevuld met witlof, een slaatje met witlof en appel en een erg mooie ring die volgens mij gemaakt was van appel met een heerlijk krokantje erop. Erg lekker ook weer.
Echtgenoot kreeg een glas Musar Jeune, Bekaa Vallei 2012 Libanon, een blend van Cabernet Sauvignon, Syrah en Cinsault. We kennen deze wijn al en hij vond hem nog steeds lekker.
Ik kreeg een glas witte wijn, 100% Sylvaner van het Weingut Winter Sylvaner, Rheinhessen, 2012 Duitsland, een erg lekkere Sylvaner.DSC01711
We begonnen alledrie met het tapasje, carpaccio van op dennenhout gerookte zalm met gemengde sla, bloemetjes, een gemarineerd ontveld kerstomaatje, pijnboompitten, croutons, dipjes crème fraîche, aardappelchipjes en onder de zalm een heerlijke crème van groene kruiden. Een erg lekker voorgerecht, de zalm was boterzacht met precies de goede rooksmaak, niet te veel en niet te weinig dus. DSC01712
Zoon had gekozen voor zijn all time lekkerste gerecht ooit: de rundstartaar en wederom kreeg hij die fantastische tartaar die met de hand wordt gesneden en wordt omgeven door een diversiteit van microgroenten en crème van ganzenlever met erbij nog heerlijke frieten. En alweer heeft hij enorm genoten van dit gerecht.
DSC01714Echtgenoot ging voor het gerecht wat ik de vorige keer mocht proeven met de illustere naam King-Kong. Langzaam gegaarde ossenstaart onder een zachte crème van aardappel met brunoise van knolselder en pastinaak, cêpes, een loempia van kalfszwezerik en een jus van ganzenlever. Eroverheen nog flink wat geschaafde truffel en diverse lekkernijen op de rand van het bord en ook hij was diep tevreden. De naam is gekozen, zo begreep ik van Roger, omdat hij het een echt mannengerecht vindt. Ik moest daar om lachen, want eigenlijk was ik van plan geweest om het ook te nemen.
DSC01717Ikzelf had diep nagedacht, want natuurlijk wilde ik in eerste instantie ook King-Kong, maar ik besloot op het laatste moment tot Seafood. De interpretatie van Het Gebaar van de klassieke bouillabaisse, volledig hernieuwd en als volgt geserveerd: dagverse Noordzeevis, gestoomd, gegrild en gebakken temidden van seizoensgroenten, schelpdieren en een jus van schaaldieren. Een schitterend bord kreeg ik, de jus van schaaldieren werd aan tafel bijgeschonken, dus ik kon nog even genieten van de keur aan prachtige ingrediënten in het bord. Ik ontdekte onder andere een erg mooie langoustine, heerlijke kokkeltjes, mooie stukken witvis en erg lekkere groenten. Op de rand wat rouille met aardappel en wat dipjes, waaronder eentje met kerrie en ik was erg tevreden. De jus/soep smaakte anders dan ik gewend was, maar wel erg lekker. In het gesprekje wat we later nog even met Roger hadden kwam ik erachter hoe dat kwam en hij was zo vriendelijk om me een zakje van de kruiden die hij gebruikt had mee te geven, zodat ik thuis ook eens deze erg lekkere bouillabaisse kan maken. DSC01720
Na een keurige pauze kwamen de bestelde desserts. Voor beide heren de Celebration 20. Ter gelegenheid van jet 20 jarig bestaan van Het Gebaar heeft Roger dit dessert ontwikkeld. Het is samengesteld uit zijn favoriete smaken: framboos, yoghurt, aardbei, basilicum, violet, cassis en melkchocolade.
Ik had Celebration de vorige keer al gegeten, nu mochten de mannen genieten van de schitterende smaakcombinaties. Ze vielen er stil van. En terecht.DSC01722
Ikzelf wilde graag Soleil. Een ring van vanille panna cotta, afgewerkt met accenten van exotisch fruit en witte chocolade die een mooie zoet-zuurbalans geven. Een absoluut heerlijk dessert met inderdaad een perfecte balans tussen zoet en zuur. Erg lekker!
Bij de dessert kun je tegenwoordig speciale koffie of thee bestellen, op de menukaart in het restaurant wordt dat aangegeven.
DSC01725Bij Celebration is dat French press, Origine koffie van Viva Sara; Brasil Daterra Sunrise. Geserveerd op het bekende plateautje, maar dan in een cafétière. Met een alarm erop, zodat je weet wanneer de koffie in orde is na het naar beneden drukken. Lekkere koffie maar we waren het erover eens als straffe espressodrinkers, dat espresso ons persoonlijk beter bevalt.
Bij mijn Soleil was het de Colombia Supremo Bucaramanga, verder op dezelfde manier gepresenteerd met erbij de bekende koekjes en het glaasje geslagen room met amaretto.

Diep tevreden verlieten we Het Gebaar weer. Het blijft mijn favoriet in Antwerpen en is een regelmatig bezoek meer dan waard.

0 gedachtes over "Het Gebaar in Antwerpen"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl