DSC09382
DSC09382

Vermeer in Amsterdam

Op 15 april 2014 in Amsterdam, één ster, Noord-Holland.

Vlak voordat we ons zouden gaan laven aan Baskische grootheden in de keuken gingen we nog even dineren bij Vermeer. Een Iens-deal maar weer eens. Een viergangendiner, incl. aperitief.
Valetparking hebben ze hier nog steeds en het blijft leuk om te zien hoe je auto na afloop omhoog komt.DSC02075 Een zeer vriendelijke ontvangst en we kregen een mooie ronde tafel in de hoek met zicht op het hele restaurant. Het restaurant is gerestyled, wat je vooral merkt aan de stoelen en een beetje aan de aankleding. Wanden en vloeren zijn gebleven zoals ze zijn.
Het was alweer wat jaren geleden dat ik hier was en ik was zeer benieuwd naar de ontwikkelingen van chef Naylor. Zijn groentenbord van de laatste keer vond ik opzienbarend, om te zien, maar zeker ook om te proeven en ik had gezien dat het palet van groenten zoals het momenteel heet onderdeel zou uitmaken van ons menu.DSC02076
We zaten nog maar net toen er al een aperitiefwagentje werd voorgereden. We mochten een keus maken uit een Cava met wat magnolia, gin met tonic en dan was er de keus uit twee soorten gin. Ole, onze BOB, koos voor de Cava met de magnolia en vond hem erg lekker. Echtgenoot ging voor de Franse G'Vine gin met Fever Tree tonic (onze favoriete tonic) en ik was benieuwd naar de Engelse Tangueray gin, een kruidige gin. In mijn glas wat schil van een citroen erbij, in het glas van DSC02077echtgenoot wat sinaasappelschil. Grappig was hoe goed je het verschil in beide gins kon proeven. Een zeer leuk begin!
Op tafel direct een punt brood, zo te zien focaccia met olijf. Lekker in ieder geval. De tafelaankleding is hier netjes en eenvoudig, zodat alle aandacht DSC02081uitgaat naar het eten. Wel zo prettig.
Op een leistenen plaatje kwamen twee hapjes. Een stengel van rabarber, gedoopt in rietsuiker en peper. Geweldig lekker, de rabarber was mooi beetgaar en door de suiker en de peper kreeg het zuurtje een mooie ondergrond. Ook nog een brokje spongecake met vadouvan en uitgebakken spekjes kregen we en ook dat was erg lekker.
DSC02085De amuse die hierna verscheen was een tafelbereiding van een mojitosorbet in die zin dat er in het glas Bacardi en meloenpuree werd gedaan, terwijl met stikstof ijs werd gemaakt (met die lollige rookontwikkeling inderdaad) van Lapsang Souchong Thee wat een mooi rokerig effect gaf aan de cocktail.
Water kwam op tafel, voor de heren hun geliefde Badoit, voor mij een karaf.DSC02086
Nog een amuse kregen we. In een mooi laag glaasje geprakte nieuwe aardappel, lavascrème, zalmeitjes, licht gerookte makreel, groene kruiden en wat mierikswortel. Een zeer smakelijk hapje.
We bekeken de wijnkaart en besloten tot het arrangement. De wijnkaart is mooi, wel aan de prijzige kant. Nederland is daar eigenlijk sowieso wel een uitschieter in wat ons betreft, in de ons aangrenzende landen en de landen bij de Middellandse Zee zijn de wijnen over het algemeen een stuk vriendelijker geprijsd. Het brood wordt hier telkens aangevuld en het is leuk om te zien dat het telkens weer ander brood is.
Bij het eerste gerecht kwam er een Tokaji Furmint, Dobogó in het glas. Een aardige wijn.
DSC02090Het gerecht was rode poon, krokant saliebrood, ansjovis & knoflook puree, citroen & artisjok. Op een vrij kaal bord lag een prima gebakken stukje poon, krokant door het saliebroodkruim. erbij ansjovis en knoflook mayonaise, citroen, gekonfijte artisjok, oesterblad en Salty Fingers. Een lekker gerecht, mooi licht.
Bij het groentengerecht kregen we een glas Vin de Savoie, Saint Jeoire Prieuré, waarvan ik niet heel erg onder de indruk ben. Wel een heel bloemige wijn, je proeft de weiden als het ware. DSC02096
Het gerecht: groentencasserole; palet van groenten, individueel bereid: rauw, gegaard & gemarineerd kwam op tafel. Het ging hier om groenten van het seizoen, erbij crumble van zwarte olijf, saus van rode biet, saus van kropsla. Bovenop heel veel takken van kruiden en blaadjes en ik vond het een uiterst rommelig bord. Ik herinner me van de vorige keer een geweldig uitgebalanceerd bord met groenten die stuk voor stuk hun eigen bereidingswijze hadden gekregen en dat stond in schrille tegenstelling tot wat ik nu op het bord aantrof. Zeer teleurstellend wat mij betreft. En ook wel een beetje heel veel groenten. Nu ben ik echt een liefhebber van groente in al zijn facetten, maar dit bij elkaar gekwakte geheel sprak me echt niet aan.
De crumble van olijf, die voor het zoutje zou moeten zorgen, was grof en behoorlijk smakeloos, dus een beetje zout had waarschijnlijk wonderen gedaan voor de diverse groenten.
We gingen door met een rode Portugees uit de Alentejano. Een Duas Pedras. Een fijne wijn!
DSC02102Het gerecht, Kalfswang, gebraiseerd & geglaceerd met abrikoos, rodekool & ponzu, zoetzure jus, zag er mooi uit. Een beetje veel was het wel. Naast de kalfswang, die wat mij betreft ietsjes langer gegaard had mogen worden nog twee dumpling gevuld met groene kool. Verder nog flink wat koolsoorten als groente erbij, wat biet en een leuk gefrituurd blad van groene kool. Het zuurtje door de ponzu en de jus was prettig.
We waren inmiddels behoorlijk volzet, met name door de laatste twee gerechten.DSC02104
Er kwam nog een dessertamuse. Een crème van witte chocolade en passievrucht, croutons, karamel, jeneverbes en olijf. Lekker! Fris en niet te zwaar ondanks de chocolade en de karamel. De jeneverbes en de olijf gaven een leuke toets.
Bij het dessert nog een glas Moscatel. Delgado Zuleta, Jerez. Een leuke dessertwijn die ik nog niet kende. Prettig fris zonder dat vreselijke zware van de PX. DSC02108Het dessert was Chocolade taart met rum ijs," The Chocolate Makers Amsterdam". Het rumijs werd apart aan tafel geserveerd. We troffen aan een lauwwarm chocolade/custardtaartje, bevroren chocoladespongecake (waarvan me de zin wat ontging, maar ik ben bepaald geen liefhebber van spongecake, al dan niet bevroren), ijs van chocolade met rum en een krokantje van chocolade. Veel chocolade, maar wel heel erg lekker!DSC02110
Bij de goede espresso nog allerlei snoeperijen, waaronder makarons van drop, kruiden en een zoete, petit-four en allerlei stengeltjes om te knabbelen.
DSC02111Na het betalen van de rekening gingen we lekker buiten staan om te aanschouwen hoe onze auto omhoog kwam zetten uit de parkeergarage. Ole had dat nog nooit gezien en vond dat uiteraard behoorlijk spectaculair.DSC02113
Samenvattend was het eerste gedeelte van de maaltijd zeker aanbevelenswaardig, het groentegerecht ronduit teleurstellend en bij het dessert kwam het wel weer in orde. Of ik snel zal terugkeren weet ik nog niet. Er is nogal wat concurrentie...

 

 

1 gedachtes over "Vermeer in Amsterdam"

gossipgirlnetherlands

Love your blog! So do you want to follow this blog: http://www.gossipgirlnetherlands.wordpress.com THAT WOULD BE AWESOME!
15 april , 2014 om 13:11 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl