DSC09382
DSC09382

Table d'Amis in Kortrijk

Op 19 september 2014 in één ster, België, favoriet.

 

Onderweg naar Normandië zouden we uiteraard langs Kortrijk rijden...En in Kortrijk zit mijn favoriete Table d'Amis. Reserveren ging snel en voor ons doen vroeg, zo rond kwart over 12, wandelden we het gastvrije restaurant binnen. Een hartelijke ontvangst door de gastvrouw, een zwaai uit de keuken van de chef en een glas champagne. Van Roederer, altijd erg lekker. DSC04483Erbij direct oog- en tongstrelende hapjes.
Allereerst een boekweitpannenkoekje met een crème van foie en een crumble van bottarga, afgewerkt met rode algen. Bijzonder smakelijk dit hapje, een mooie combinatie vind ik de foie met de bottarga.DSC04484
Vervolgens in een leuk wit schaaltje een stukje gelakt buikspek met amarant in schuim van zuurkool. Het buikspek was onberispelijk klaargemaakt, geweldig mooi krokant bovenop en zuigend zacht eronder en het schuim had een zeer intense zuurkoolsmaak, bijzonder knap! Onder het schuim nog zalvige doperwtencrème, ook erg lekker en prachtig van structuur.
DSC04487Hierna op een klein koekje kalfskop met mosterdmayonaise, gemarineerde wortel en anijszaad, ook al erg smakelijk en zo ontzettend mooi in balans. Alle hapjes zijn hier altijd prachtig in balans.
We kregen de kaart en we hebben lang zitten dubben over wat we nu zouden nemen. We nemen eigenlijk altijd het menu Terroir, te krijgen in 6 of 9 gangen. We dubden eigenlijk voornamelijk over de 6 gangen, want - zoals al geschreven is - wij zouden 's avonds in ons hotel eten, waar we halfpension hadden geboekt. Het aan tafel uitgelegde Marktmenu echter klonk ook geweldig lekker en dat zou uit drie gangen bestaan. Dub..dub..dub..
We besloten uiteindelijk tot het Marktmenu, eigenlijk meer omdat we toch ook wel heel nieuwsgierig waren naar dit menu zo tijdens lunchtijd. Uit de mooie en behoorlijk betaalbare wijnkaart kozen we een Savennières, Chateau Pierre Bis, Clos de la Coulaine.
Voor we een aanvang maakten met het menu verscheen er een amuse.DSC04489
In zo'n leuk bol glaasje een kort gestoomde Noordzee-langoustine met aardappelcrème en olie. Als eerste viel me op hoe enorm glad en zacht de aardappelcrème was! De langoustine was heerlijk zoetig en perfect van garing en de olie onder de crème vervolmaakte dit heerlijke gerechtje. Erg lekker!
DSC04490Brood kwam op tafel, zuurdesem, met gezouten boter. Heerlijk brood, hoewel C. (de broodeter van ons tweeën) gaandeweg de maaltijd opmerkte dat dit brood niet echt bedoeld is om de overgebleven saus op het bord op te deppen, daar is het net te sterk van smaak en van consistentie voor.
De wijn werd ingeschonken en die was heerlijk, zoals verwacht.DSC04492
Het voorgerecht werd opgediend. Geroosterde schelvis met boterboontjes, selder, tagliatelle van komkommer, gestoomde Zeeuwse mosselen, beurre blanc met sjalotjes, schuim van komkommer en poeder van komkommer. Een lekker stukje geroosterde schelvis troffen we aan, bij mij helaas net iets te lang geroosterd, zodat het velletje een lichte brandsmaak had, wat jammer was. Erbij een werkelijk heerlijke beurre blanc, geweldig lekkere mosselen, uiteraard lekkere sliertjes van komkommer en boterboontjes die ook geroosterd waren. Een heerlijk gerechtje, het velletje heb ik gewoon aan de zijkant gelegd.
DSC04493Het hoofdgerecht bestond voor mij uit kalf met gelakte wortel en gele biet, crème van bier uit Poperingen (waarvan de naam me ontglipt is), geroosterde ui, compote van ui en het geheel was afgewerkt met bloemetjes van wortelloof en jus van het kalf zelf. Alweer een bijzonder smakelijk gerecht met perfect gegaard vlees, heerlijke groentjes, uitstekend beetgaar en mooi nagezouten. De crème van het bier was bijzonder en heel erg lekker en de compote van ui was ook erg lekker. Nogal saai, ik begrijp het, maar gelukkig was het niet anders. DSC04495
C. had gekozen voor de andere optie als hoofdgerecht, de tarbot, met zo ongeveer hetzelfde garnituur als bij het kalf, alleen waren de groentjes iets minder ver geroosterd. Ook de tarbot was perfect gegrild en ook hier waren alle onderdelen uitstekend op smaak. Ook bij hem dus grote tevredenheid.
Tot onze verrassing kwam er een tweede service van het gerecht. Voor ons allebei in eenzelfde schaaltje.
DSC04499Voor mij kalfswang afgedekt met een beetje crème van aardappel met erop gepofte aardappel en rode pickles. Voor echtgenoot de baard van de tarbot met dezelfde ingredinten. Heel erg leuk vonden we het dat de chef hier de kokotxa gebruikt, buiten San Sebastian heb ik dat nog nergens meegemaakt, chapeau dus, want het is een ontzettend lekker stukje van de tarbot.
De gepofte aardappel was ongelofelijk lekker en de rode pickles brachten een heel klein zuurtje. Mijn kalfswang was sukadezuigend zacht en erg goed op smaak, dus ik heb enorm genoten van dit heerlijke hapje. Nou ja hapje, zeg maar hap. Ook C. was bijzonder tevreden.
Waarmee we waren aangeland bij het dessert.DSC04500
Stasegemse melk en boter. In een leuk blauw schaaltje allereerst een crunch van karamelboter, erop roomijs en een krokantje van melk. Aan tafel werd nog een scheutje warme karamelboter op de crunch geschonken en ik vond het een zalig dessertje. Romig, zacht, troostend, warm, gewoon fantastisch!
DSC04504De maaltijd echt afsluiten deden we met een koffietje. Bij de koffie kwam per persoon in een potje een flan met vanille en een crumble gemaakt van een speciale suiker, heerlijk!
Voor ons samen een sigaartje met crème surprise en een speculoosje en een heerlijk chocoladetaartje om te delen. Alles was even lekker. Het chocoladetaartje was werkelijk fantastisch, maar ik kon eigenlijk geen pap meer zeggen, dus het is niet helemaal opgegaan. Maar alleen al voor dat taartje...Het Marktmenu is wat ons betreft zeker een aanrader; de volgende keer gaan we wel weer voor de full monty, want we vinden het altijd geweldig om zoveel mogelijk van de kunsten van Matthieu te proeven.DSC04502
We hebben nog een tijdje nagepraat met Sofie en Matthieu en zeer tevreden en voldaan, zoals altijd, verlieten we Table d'Amis. In februari gaan we weer, dan met de zonen, want dan hebben we iets te vieren en de jongens willen er ook erg graag eens eten, dus dat is een mooie gelegenheid. Zoals bekend vind ik Table d'Amis een absolute aanrader.

 

 

1 gedachtes over "Table d'Amis in Kortrijk "

SaQuaNa in Honfleur | restaurantrecensiesvancarla

[…] ← Vorige […]
26 september , 2014 om 10:21 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl