DSC09382
DSC09382

Het Koetshuis in Bennekom

Op 26 augustus 2016 in een ster, Gelderland.

We wilden graag weer lunchen met de vrienden die daar ook erg van houden en keken wat rond op internet. Mijn oog viel op een alleraardigste Groupon-aanbieding bij Het Koetshuis in Bennekom, namelijk 7 gangen voor vier personen voor 239.99. De Groupon was snel aangeschaft en de reservering net zo snel gemaakt.

Het was een prachtige dag en zoals gebruikelijk werden we heel prettig thuis opgehaald, want vriendin drinkt geen alcohol en wil graag de Bob zijn. Ideaal dus.

Het Koetshuis was geheel nieuw voor mij, dus ik was bijzonder benieuwd. Na een rit door Bennekom en de bossen kwamen we bij het mooie pand aan. Parkeren kan ruim op eigen terrein en we wandelden binnen. Een vriendelijke ontvangst en er stond al een tafel voor ons klaar op het erg mooie terras. In de schaduw, onder een grote parasol.

Een aperitief wilden we wel en uiteraard water. De heren wilden champagne, Ruinart hier, dus prima en ik opteerde voor een gin-tonic. Bobby’s met 1724-tonic. Lekker als altijd.

Het Koetshuis kent een aantal menu’s, namelijk 2 gerechten 45, 3 gerechten 49.50, 4 gerechten 59.50, 5 gerechten 69.50. Er is ook een favorietenmenu voor 89.50,met wijn 137.50 en tot slot op zondagmiddag een proeverijlunchmenu, 7 gangen 52.50.

We bekeken de wijnkaart is uitgebreid, onze keus viel uiteindelijk op een Savennières, ‘Clos du Papillon’ d’Avant, Chateau de Chamboureau, Loire, 1999. De wijn was nog iets te warm, hij kwam uit de kelder en werd nog even op ijs gezet. Of we in de tussentijd van een ander glas wilden genieten. Nu hadden we een Cava zien staan, eentje van Gramona, en daar waren we wel benieuwd naar. Een lekkere Cava vond ik het. Heel vriendelijk is de Cava niet terug te vinden op de rekening, waarvoor nog mijn dank!

Ook fijn vond ik het dat de flessen water hier in koelers bewaard worden, dat maak ik helaas nog veel te weinig mee, ook weer een pluspunt dus.

Bij het aperitief kwam een drietal hapjes. In een houten kistje een cakeje van rode biet met mierikswortelmayonaise en krokante mosterd en een koekje van parmezaanse kaas, crème van artisjok, roomkaas, ansjovis en oregano, beiden bijzonder smakelijk!

In een leuk potje kwam gerookte forel met granaatappel, schuim van vlierbloesem en roze peper. Dit vond ik een zeer verrassend en elegant gerechtje. Mooie smaken en heerlijk fris.

Zeer attent kregen we vervolgens een menukaart met daarop het hele menu, inclusief de aperitiefhapjes en de amuse en de wijnmogelijkheden. We mochten aangeven of er dingen opstonden die we echt niet wilden. Mijn drie tafelgenoten hadden toevallig alle drie een hekel aan koriander en dat zat in een van de gerechten, maar een aanpassing was geen probleem. Verder vonden we het menu zeer aantrekkelijk.

Nadat de wijn was ingeschonken kwam er een amuse.

Panna cotta van gebakken bloemkool, crème van gepekelde dadels, broccoli, gezouten citroen en nagelhout. Op het menukaart staat biltong, maar dat was niet voorhanden. Nagelhout is een Twentse specialiteit en het is aan de lucht gedroogd vlees. Op dit alles nog een crumble van noten en een bloemetje. Ook dit was een zeer lekker hapje, goed in balans.

Vers gebakken broodjes met een potje boter kwamen op tafel, olijfolie uit Portugal stond er al en het menu nam een aanvang. 

Zeebaars. Geplette zeebaars met een crème van koriander, yoghurtpastilles, kakivrucht en groene appel kregen we. Ik dan, voor de rest was de koriander aangepast. Een cirkel rauwe, geplette zeebaars kreeg ik met erop gespoten lijnen van crème van koriander. De zeebaars was geweldig vers en zuigend zacht, de crème paste er uitstekend bij. Ook de reepjes kakivrucht pasten er prima bij. De appelblokjes lagen er volgens mij meer voor de kleur bij en dat dacht ik ook van het bloemetje. De yoghurtpastilles waren bevroren, wat een fijn fris effect gaf. Ik vond het een leuk en lekker gerecht.

Het tweede gerecht was zeeduivel. Gebakken zeeduivel met ravioli van merg, tuinbonen en een saus van bonenkruid. Op het bord in het midden een stukje gebakken zeeduivel, omwikkeld met zolderspek. Lekker en zeer stevig. Op de zeeduivel een raviolo waarin het merg zat. Ons werd aangeraden de raviolo open te snijden zodat het merg over de vis kon lopen. Wat we natuurlijk deden. Er zat net iets te weinig merg in de iets te dikke raviolo om ook daadwerkelijk over de vis te lopen, maar het idee is leuk. Erbij de dubbelgedopte tuinbonen in de saus van bonenkruid, allebei erg lekker en natuurlijk prima bij elkaar passend.

Het derde gerecht was kreeft. Kreeft, Opperdoezer, zoetzure sjalotjes, Salty Finger, krokant zeewier en een schuim van lamsoortjes. In het midden van het bord een cirkel Opperdoezer met stukjes schil, volgens mij gekonfijt. Op de aardappel een plakje zoetzure sjalot. De flinke stukken kreeft die we daarna tegenkwamen waren perfect van garing en heerlijk van smaak. Dit geheel werd afgewerkt met wat Salty Fingers en lamsoor en schuim van lamsoor. Rechts hiervan werd aan tafel een heerlijke kreeftensaus geschonken en links ervan lag nog een stuk schaar van de kreeft, waarvoor we gepast bestek hadden gekregen en daarop dan weer wat krokant zeewier. Ook dit was een uitstekend gerecht.

Waarmee we de visgerechten achter ons lieten en toe waren gekomen aan de meer aardse zaken. De Savennières die we eerst van plan waren door te drinken werd ons - vreemd genoeg - te zoet, dus we besloten tot een rode wijn. Dat werd een Chateau Montus Cuvée Prestige, Alain Brumont, Madiran, 1996. Zo vaak kom je ze tenslotte niet meer tegen op wijnkaarten, dus als we ze zien, zijn ze voor ons. Zo hebben we ook overal de Pacherenc du Vic-Bilh sec van Brumont ‘weggewerkt’....

Met het zeer bekwame en vriendelijke personeel hadden we nog een leuk gesprek over onder andere Groupon en de reden waarom een restaurant als dit er aan meedoet, zeer verhelderend voor mij en zeer plezierig.

We gingen verder met paddestoelen. Gegrilde paddestoelen met risotto en lavas. In het bord onderin de perfecte risotto, waar omheen olie van lavas was geschonken en die combinatie was werkelijk hemels lekker, erg goed gevonden! Op de risotto veel verschillende soorten paddestoelen, heerlijk aards en goed passend bij de risotto en de lavasolie. Twee krokantjes van eekhoorntjesbrood maakten het gerecht compleet. Bijzonder lekker!

Het eerste vleesgerecht was kwartel. Kwartel op Oosterse wijze bereid met bouillon en hoisinsaus. Perfect gebakken kwartel kregen we met een fijn krokant huidje. Onder de kwartel wat huisgemaakte atjar, op de kwartelborst nog wat groenten en aan tafel werd er bouillon met hoisinsaus bij geschonken. Een prima combinatie dit! Op de rand van het bord nog een krokant flensje gevuld met gekonfijte kwartel, ook erg aangenaam. Ook dit was een leuk gerecht. Met name de bouillon was uitstekend in balans.

Het hoofdgerecht bestond uit ribeye. Gegrilde ribeye met gegrilde groenten van het Big Green Egg en een saus van witte puntpaprika. Drie plakken perfect gegrilde ribeye kregen we met erbij allerlei groenten, die ook gegrild waren. Aan tafel werd er een saus van de witte puntpaprika (mij volledig onbekend) bij geschonken. Licht pittig was deze saus. Er gebeurde weer wat heel vaak gebeurt: niets mis met dit gerecht, integendeel, maar mijn buik was al dusdanig gevuld dat ik mijn bord helaas niet helemaal kon leegeten. Bovendien lijkt het nog steeds regelmatig zo alsof vleesgerechten het qua creativiteit toch moeten afleggen tegen visgerechten.

Het dessert deze middag was watermeloen. Meringue van basilicum met watermeloen, tomaat en gazpacho van groene tomaat en watermeloen. In een schitterend lichtgrijs groot diep bord kregen we mousse van watermeloen en tomaat, meringues van basilicum, ijs van tomaat en aan tafel werd de gazpacho van de groene tomaat met de watermeloen in het bord geschonken. Een leuk, fris en eigenlijk een meer hartig dessert. Gepresenteerd overigens door een van de koks, altijd leuk vind ik dat!

Bij de espresso en koffie werd gevraagd of we friandises wilden en dat wilden we eigenlijk wel, om toch een beetje zoet af te sluiten. We kregen een mooie schaal met voor ieder vijf snoepjes, die allemaal zeer bijzonder smaakten door de combinatie met verschillende kruiden. De kruiden heb ik niet allemaal genoteerd. De snoepjes waren achtereenvolgens gemberkoek, een soesje, een spritsje, een kokosmakroon en Turks fruit. Erg lekker!

Na het betalen van de rekening verlieten we zeer tevreden Het Koetshuis. Een restaurant om vaker te bezoeken. Er wordt uitstekend gekookt, de zwarte brigade is alert, attent en zeer goed op de hoogte van alles wat er uit de keuken komt en je zit er in ieder geval op het terras geweldig fijn. 

 

3 gedachtes over "Het Koetshuis in Bennekom"

Daan

Weer een erg leuke recensie Carla! Wanneer plaats je die van Hof van Cleve? Ik zie net dat hij niet meer tussen de lijst Binnenkort staat? Ik ben nochtans erg benieuwd naar je bevindingen over onze Belgische trots ;-)
28 augustus , 2016 om 21:46 pm

Carla

Hallo Daan, dank je wel. Hof van Cleve: ik ben er nog niet geweest, maar hij staat hoog op mijn lijstje natuurlijk. Het wordt komend najaar of anders zeker begin 2017. Het restaurant stond erbij omdat ik bij de nieuwe website vier regels met te bezoeken restaurants moet hebben in verband met de bladspiegel onderaan de pagina. Nu staan er alleen restaurants die al gereserveerd staan, destijds (even) de restaurants die op de lijst staan. Maar een recensie komt er dus zeker, alleen wat later dan jij verwachtte.
29 augustus , 2016 om 08:44 am

Daan

Bedankt voor de toelichting! Wij gaan in oktober naar de Treeswijkhoeve, ik kijk er naar uit! Veel plezier me je toekomstige belevingen, ik blijf je sowieso volgen!
29 augustus , 2016 om 11:16 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl