DSC09382
DSC09382

De Fuik in Aalst

Op 25 februari 2017 in favoriet, Gelderland.

Ondanks de hectische weken die vooraf gingen aan het huwelijk van onze oudste zoon wilden we toch graag lekker lang lunchen op de zondagmiddag ervoor. Dat zouden we doen bij De Fuik, zij hadden weer - zoals ze het zelf noemen - iets geks bedacht: een 7 gangenamusemenu voor slechts 39.50. Een tafel was snel gereserveerd en rond half 2 stapten we binnen. Een hartelijk welkom, Rosita was uiteraard niet aanwezig, D-Day was volgens de voorspelling over slechts een week.

We kregen een fijne ronde tafel in het flink gevulde restaurant en heel attent vroeg men of we als aperitief champagne of gin/tonic wilden. Allebei deze keer een gin/tonic, de Dutch Courage gin met sinaasappel en Fever Tree. Een fles bruiswater en ijswater kwamen ook op tafel en direct wat hapjes. In een schaaltje op kiezels een meringue van rode biet met mierikswortel en een cakeje met kummel en crème van bloemkool; ook nog een bakje met wat plakjes droge Brakelse worst. Alle hapjes vond ik zeer smakelijk. In een glas nog wat emping met Provençaalse kruiden en het bekende ‘mandje’ met lekker vers gebakken broodjes. Olie, boter en zout stonden al op tafel.

Ook stond er een kaartje op tafel waarin de sommelier uitlegde dat hij bij de zeven gangen geen arrangement zou schenken, maar dat hij wat wijnen speciaal bij het menu had geselecteerd. Wij besloten echter de wijnkaart, inclusief het ‘blauwe’ boekje te bekijken en daar vonden we precies wat we wilden. 

Toen dat allemaal achter de rug was kwam er een amuse. Caesar-Salade Fuik-stijl. Een bavarois van de dressing, schuim van parmezaanse kaas, gel van knoflook met een olijfje en bacon. Alle onderdelen waren zeer hoog op smaak, geweldig lekker vond ik ze. Zowel apart als in combinatie een absoluut genot om te eten. De bavarois was perfect van structuur, het schuim van de kaas was heerlijk luchtig en de gel van knoflook vervolmaakte beide onderdelen voorzover mogelijk. De bacon bracht een bite en een hartigheid. Heerlijk!

De gekozen witte wijn werd ingeschonken. Een Roussanne van Guffens au Sud, Vaucluse, 2015. De vorige keer dat we hier waren, waren we verrast door een wijn van deze Belgische wijnmakers en omdat we fan zijn van Roussanne waren we erg benieuwd. We vonden het een erg fijne wijn.

Het eerste gerecht verscheen. De chef bracht deze middag regelmatig zelf de gerechten op tafel en dat is altijd leuk. Een prachtig opgemaakt bord kregen we met gepekelde zalm op een salade van ratatouille met schuim van escabeche, chips van Ratte-aardappel en crème van peterselie. Ook nog wat augurk, een uitje en een kerstomaatje troffen we aan. De zalm was zeer zacht en smaakte heerlijk. De salade van ratatouille had een duidelijke Mediterrane smaak en paste werkelijk uitstekend bij het schuim van escabeche. De peterseliecrème en andere genoemde ingrediënten pasten er ook uitstekend bij en maakten het tot een erg goed, zeer smakelijk gerecht. 

Het volgende gerecht kwam op een glazen bordje. Hass avocado met avocadoschuim en -crème, zoetzure rettich, pikante rettich en croutons met za’atar. Ook dit vond ik een heerlijk gerecht. Weer eens iets heel anders. Het was fris, luchtig, perfect gekruid en eigenlijk een grote verrassing, leuk!

Het derde gerecht was ook een plaatje om te zien, eigenlijk zoals alle gerechten deze middag. Het was fregola in twee kleuren met rivierkreeft, saus en schuim van kreeft, Argentijnse garnaal en gedroogde shii-take. Laat ik beginnen met de saus en het schuim van de kreeft. Die was overweldigend van smaak, zeer diep en geweldig lekker. De fregola was perfect al dente en ook de garnalen, die behoorlijk groot waren, waren perfect van garing. De rivierkreeftjes waren ook heerlijk en de stukjes gedroogde paddestoel gaven een leuke crunch. Door de fregola waren wat reepjes kropsla gesneden, wat een ontzettend leuk accent gaf. Een creatief en zeer elegant gerecht vond ik dit.

We gingen verder met Iberico varken met verschillende rode groenten waaronder rode biet. Erbij een krokantje van aardappel, mosterdzaad en jus van het varken. Het vlees - twee stukken - was perfect van garing en fijn hoog op smaak en paste goed bij de rode groenten. Behalve de biet lag er ook nog wat roodlof bij. Het mosterdzaad paste bij zowel de groenten als bij het vlees en de jus was ook behoorlijk hoog op smaak. Heerlijk allemaal. Ik vond het opvallend hoe goed de gerechten deze middag op smaak waren. Het is altijd erg lekker hier, maar deze middag leek het allemaal net weer een stukje lekkerder, leuk om dat te zien.

Bij het volgende gerecht kwam een prachtige wijn in het glas, waar ik later nog even op terug zal komen. Een Segherio Omaggio 2006, 54% Sonoma County, 46% Napa County.

Het gerecht erbij was de favoriet van de chef zo vertelde hij. Gebakken eendenlever met gekonfijte abrikozen, Pata Negra, jus van gebrande kaneel en crumble van notenboter. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit zijn favoriet is, want de eendenlever was geweldig gebakken, de abrikozen pasten er erg goed bij, zo ook de Pata Negra, maar topper was toch wel die fantastische jus van gebrande kaneel! Ook de crumble van de notenboter vond ik een geweldig goede vondst. Echt een uitstekend gerecht en alles alweer perfect op smaak.

In het glas deze ronde een Nini, Ribera del Duero en hoewel wat minder dan de Omaggio, ook een fijne wijn. De Nini begeleidde de Bavette van Black Angus met shii-take, artisjok, bimi en nog wat andere groenten. Verder nog een crumble van ui en een jus met ras el hanoutkruiden erbij. Ook dit was een goed gerecht. Fijne, intensieve smaken en een uitstekende bereiding van de ingrediënten.

Het dessert tenslotte, ook al zo’n plaatje om te zien, was witte chocolade. Mousse, bros en een reep. Erbij bavarois en gelei van passievrucht, gel van mango, sorbet van passievrucht en yoghurt. Onder de sorbet nog een Madeleine van banaan. Over het dessert kan ik kort zijn: geweldig lekker! Heerlijk fris en prettig licht en uiteraard perfect bij elkaar passend. Een waardige afsluiter.

Bij de goede espresso kwam die fijne friandisewagen langs, waaruit we onze keus maakten. Uiteraard koos ik voor die heerlijke gedroogde aardbeitjes en voor de advocaat uit Aalst, dat doe ik tenslotte altijd, maar ook de Misérable cake vond ik heerlijk! Eigenlijk natuurlijk alles, maar die Misérable kende ik nog niet. 

Na het betalen van de rekening verlieten we zeer tevreden De Fuik, we dankten Martin en Bram voor de gastvrijheid, vroegen hen onze groeten over te brengen aan Rosita en om haar sterkte te wensen met de laatste loodjes.

In de auto bekeek ik de rekening eens goed en zag dat men vergeten was twee glazen rode wijn te rekenen. Ik meldde dat aan de chef, die mij vertelde dat die glazen - het betrof de Omaggio - ons waren aangeboden door mensen die twee tafels verderop zaten. Zij kenden mijn echtgenoot van vroeger en vonden het leuk om ons die wijn aan te bieden. Wij vonden het erg jammer en eigenlijk ook wel vervelend dat we dat helemaal niet wisten, want nu konden we hen natuurlijk niet bedanken. Misschien dat zij dit lezen en begrijpen dat we het zeer op prijs hebben gesteld en werkelijk hebben genoten van de heerlijke wijn. Update: inmiddels zijn de gulle gevers met hulp van het restaurant gevonden, zodat wij ze alsnog hebben kunnen bedanken. 

Ik vergeet nog te vermelden dat we bij vertrek nog een leuk JRE-boekje over De Fuik kregen en een zakje met Provençaalse kruiden. Erg leuk!

2 gedachtes over "De Fuik in Aalst"

Robert

Wat leuk! Wij hebben vorige week zaterdagavond van hetzelfde 7 gangen amusemenu genoten. Ik kan jouw mening volledig delen, wat een geweldige gerechten. Dit was tot nu toe onze beste ervaring bij de Fuik, terwijl het niveau altijd al erg hoog ligt. Succes met de laatste voorbereidingen voor het huwelijk van jullie zoon! Hartelijke groet, Robert.
25 februari , 2017 om 16:46 pm

Carla

Hallo Robert, ja, ik vond het ook een geweldige maaltijd! Heerlijk gerechten! Inmiddels is onze zoon getrouwd en het was een geweldig leuke dag. Erg leuk om dat als ouders mee te maken. Hartelijke groet, Carla
25 februari , 2017 om 19:33 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl