DSC09382
DSC09382

Joelia in Rotterdam

Op 10 augustus 2017 in één ster, Rotterdam, Zuid-Holland.

Op deze zondagmiddag streken we rond half 2 neer bij Joelia. Het was alweer een hele tijd geleden dat we er waren en ik had een mooie aanbieding gekregen: op zondag maar liefst 50% korting op het eten.

Zoals gevraagd kregen we een rond tweetje in het restaurant. Nieuw personeel voor mij, vriendelijke dames en heren en een uitstekende sommelier, erg prettig.

De opzet van de kaart is ook wat anders, de plaatsen aan de counter en daarmee de bites, zijn verdwenen. We begrepen later van de chef dat toch niet iedereen daarover te spreken was. Nu staan er gewoon restauranttafels. Dat betekent voor de kaart dat er momenteel keus is uit een Culinaire Trip (6 gangen 97,50, wijn 47.50; 8 gangen 129.50, wijn 62.50). Verder All The Way, de signatuurgerechten van Mario, 5 gangen 165, wijn 59. Verder nog een à la carte gedeelte onder Mario’s Favorieten en Desserts. En, erg leuk vond ik dat, een drietal Joelia’s Give Away (vlees, vis, vegetarisch) en dat zijn de amuses, waaruit je zelf een keus kunt maken. Erg leuk bedacht!

Water kwam op tafel, bruisend voor echtgenoot, voor mij een karaf met ijsblokjes, die nadat het water wat warm geworden was heel fijn werd vervangen. Zeer attent. Onze tafel had zicht op de keuken, wat leuk is, want het was een drukte van jewelste deze middag en dat kon je ook aan de geconcentreerde manier van werken in de keuken zien.

We begonnen met een aperitief. Laurent Perrier champagne voor echtgenoot en ik een Monkey 47 gin met elderflower tonic. Op tafel stond al een potje met cashewnoten met ras el hanout, een tassentafeltje werd aangeschoven en we kregen een uitleg over de kaart.

Nadat we onze keus voor de amuse kenbaar hadden gemaakt en de menuwensen (6 gangen met een extra gerecht voor allebei) kwam er een hapje. Gepresenteerd op een krabschaal een krabcakeje met crème van zoete aardappel en crème fraîche. Een beetje gewoontjes vond ik het.

Ook de wijnkaart is anders geworden, de opzet per prijsklasse is verlaten. De wijnkaart is schitterend, maar wel behoorlijk kostbaar. We kozen uiteindelijk voor een Vina Tondonia Reserva, Rioja 2002 en die beviel ons zoals altijd uitstekend.

De gekozen amuses verschenen. Ik had gekozen voor de vleesvariant, kalf / appel / selderij. Een krokantje van hazelnoot kreeg ik met erop een Waldorfsalade en een stukje kalfslende. Erg lekker. Het krokantje was licht taai, maar dat paste wel.

Het eerste gerecht kwam op tafel. Kokkels / scheermes / beurre blanc. In een aan tafel erbij gelepelde lauwe schuimige beurre blanc lagen kokkels en stukjes scheermes met in het midden een verrassende zoetzure salade van wortel met ui. Op de salade een mousse van prei, reepjes prei en een krokantje van chorizo. Verder proefde ik nog wat chorizo-olie en ik vond dit een uitstekend en heel smakelijk en verrassend gerecht.

We gingen verder met paling / mango / hoisin. Op het bord vier heerlijke stukjes gerookte paling met erop poeder van rode biet en poeder van peterselie. Verder toefjes hoisinsaus met een kappertje erop en toefjes zoetzure papaja en mango met verveine. Ook nog een mooi beetgare lauwe groene asperge en aan tafel werd er een vinaigrette van en met radijs over het gerecht gelepeld. Een plaatje om te zien en om te eten. Een zeer subtiel en erg elegant gerecht.

De uitstekende sommelier wees ons gezien de keus voor de Tondonia op een Cava, de Kripta en dacht dat we die wel zouden appreciëren. Bijzonder vriendelijk vond ik dat en ik onthou deze Cava absoluut.

Het volgende gerecht was tong / garnaal / noten. Een stukje gebakken Noordzee tong kregen we, afgedekt met een farce van gamba’s en overgoten met het braadvocht. Erbij de gamba’s, kruimige aardappelen, gemarineerde kool, een crème van rozenbottel en aan tafel werd er een vinaigrette met noten over het gerecht gelepeld. Ook dit was een goed gerecht. Ik vond het wel een ietsiepietsie aan de vette kant, maar dat kwam de smaak ook wel weer ten goede eigenlijk.

Het laatste visgerecht was zeeduivel / spek / bouillon. Een stuk in spek gerold en gebakken zeeduivel kregen we met erbij crème van oerwortel. De zeeduivel lag op wat zoetzure rode kool en aan tafel werd er een bouillon van spek bijgeschonken. Ondanks dat de zeeduivel en het spek perfect van garing waren kwam het gerecht toch niet helemaal uit de verf wat mij betreft en ik denk dat dat komt door de bouillon, die eigenlijk vrij weinig smaak had. Ik begrijp ook niet heel goed waarom er bouillon bij zit, het krokante van het spek verdwijnt daardoor.

Ons inmiddels vijfde gerecht kwam op tafel. Een klassieker van Cees Helder. Ten tijde van de derde ster werkte Mario bij hem als sous en als eerbetoon aan de heer Helder heeft hij dit gerecht op de kaart staan, zo vertelde ons de sommelier. Het was ‘het Gouden Gebak’ / ganzenlever / truffel.  Allereerst krokant brioche, daarna groene kool, dan truffel en in het midden ganzenlever. Aan tafel werd er Périgord jus (met truffel dus) bijgeschonken. Voor mij ontbeerde het gerecht een klein beetje zout op de ganzenlever, maar nadat ik dat had toegevoegd was het een heerlijk, inderdaad zeer klassiek, gerecht. Gezien mijn verwachtingen wel iets minder spectaculair dan ik had verwacht, maar dat is geheel op mijn conto te schrijven.

Bij het hoofdgerecht namen we een glas Chateau Cantemerle, 5ème Grand Cru Classé 2012 en die was prima.

Het gerecht was duif / truffel / ui. Werkelijk perfect klaargemaakte duif troffen we aan, ik heb in tijden niet zulke lekkere duif gegeten. Twee heerlijk malse borstjes. Ook nog het pootje van de duif, zo geweldig mooi gaar, dat het werkelijk van het bot viel. Erbij diverse bereidingen van ui en een aan tafel erbij geschonken braadjus met truffel. Deze keer bleef de jus op tafel staan. Een heerlijk gerecht!

We namen de tijd om onze wijn op te drinken. In de tussentijd waren er twee leuke gesprekken met de chef over onder andere het restaurant en over Rotterdam als stad.

Nadat de glazen leeg waren kwam het dessert. Braam / yoghurt / verveine. Onderin het bord pudding (ja, gewoon ouderwetse pudding) met verveine. Op de pudding bramen die behandeld waren met koolzuur, waardoor de smaak intenser wordt. Verder hangop, blaadjes van verveine, een crumble van koek waarop een sorbet van braam lag. Een heerlijk licht en fris dessert en een fijne afsluiter van een uitstekende lunch.

Voordat we aan de koffie toekwamen, kwam men eerst nog langs met de ijswagen. Ik herinner me die nog van de vorige keer. We kregen een warm wafeltje met erop een bolletje vers vanille-ijs en ook dit was erg lekker. Verwennerij!

Bij de koffie en thee kwamen nog wat snoepjes, leuk gepresenteerd op een houten draai plateau. Een tumtum met aardbei, een chocolaatje met quinoa en onder een glazen stolpje een financier met pecannoot. Stuk voor stuk lekkere snoepjes.

Het zal duidelijk zijn dat we genoten hebben deze middag. Prachtige gerechten, fijne wijn, vriendelijke bediening met een extra pluim voor de werkelijk uitstekende sommelier.

 

 

 

3 gedachtes over "Joelia in Rotterdam"

Ad Wijgerde

Was Johan spin de sommelier ?
10 augustus , 2017 om 16:06 pm

Carla

Ik moest even zoeken want het is niet mijn gewoonte om sommeliers naar hun naam te vragen, maar inderdaad, het was de heer Spin.
10 augustus , 2017 om 16:11 pm

Paul Brussel

Ook ik wilde een zondag van die aanbieding gebruik maken maar helaas al helemaal volzet. Ook ik was uiterst tevreden over de nieuwe sommelier. Hoewel ik er nu toch al redelijk vaak geweest ben, heb ik de chef er nog nooit gezien...
24 augustus , 2017 om 19:20 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl