DSC09382
DSC09382

Cantinho do Avillez in Porto, Portugal

Op 23 september 2017 in stadsbezoek, Porto, Portugal.

Halverwege onze vakantie in Portugal wilden we met de hele club, zes personen dus, leuk lunchen vanwege alle festiviteiten dit jaar. Kroonjaren voor 4 van ons, oudste zoon en zijn vrouw een half jaar getrouwd en zo nog wat dingetjes. Ik wilde het niet te gek maken, maar wel een beetje lollig en was na wat te hebben rondgekeken uitgekomen op Cantinho do Avillez in Porto, een van de vele restaurants van José Avillez. Belcanto in Lissabon ** behoort ook tot zijn onderneming en daar was ik zeer over te spreken, dus zo’n Cantinho wilde ik wel proberen.

Na een vriendelijke ontvangst in het simpel ingerichte restaurant kregen we een fijne ronde tafel voor ons zessen en we bestelden eerst maar eens een fles bubbels,  een Filipa Pato 2013, Bairrada en die beviel goed. Per twee personen kwamen er schaaltjes en bekertjes - allemaal emaille - gevuld met diverse soorten brood, boter met truffel, olijfjes en een bekertje met een soort tomatensausdip. Best lekker en prettig voor de eerste trek.

We kregen de menukaart en het duurde natuurlijk even voor we allemaal een keus hadden gemaakt. Voor de menukaart verwijs ik naar de website. Menu’s kent men hier niet, je bestelt gewoon à la carte.

Ik beschrijf hier wat ik gegeten heb en zal her en der opmerken wat de andere tafelgenoten van hun gerechten vonden.

Van de beperkte wijnkaart, wat duurder dan gemiddeld in Portugal, kozen we een witte wijn. We bleven bij de Bairrada, want die wijnen bevielen me zeer. Een Vadio, Luis Patrao 2015 en ook die beviel goed. Na het inschenken duurde het nogal lang voordat er nieuwe flessen kwamen, wat jammer was.

Het voorgerecht wat me intrigeerde en wat ik dus graag wilde proberen was 21st Century Professor style eggs. Dat betekent hier op lage temperatuur gegaarde eieren (twee), waarvan vooral de dooiers vloeibaar blijven. Erop een flinke laag crumble van brood gemengd met gebakken spekjes en rozijnen. Het was de bedoeling dat ik alles door elkaar zou scheppen en het dan zou opeten. Wat ik natuurlijk deed. Laat ik zeggen dat ik niet onder de indruk was....

De vissoep en de kabeljauwballetjes vielen beter in de smaak. Ook de tuinbonen in tempura met tartaarsaus, waarvan ik een hapje mocht proeven, vielen in de smaak. Blijkbaar een verkeerde keus van mij dus.

Mijn hoofdgerecht was de Roasted octopus. Op geprakte aardappelen met koriander lag een flink stuk geroosterde octopus. Op zich goed klaargemaakt, maar ook dit was niet opzienbarend. Ik vond de geprakte aardappelen aan de droge kant en de octopus was op zich goed, maar er was behalve roosteren niets mee gedaan. Misschien waren mijn verwachtingen gewoon te hoog?

Ernstiger was het dat twee van ons de Steak tartare with NY style potatoes hadden besteld en het ronduit vies vonden. Veel te grote stukken kalfsvlees kregen ze, met vet en zenen en op een nare, bleke manier aangemaakt. Het zag er ronduit onappetijtelijk uit. Nadat ik een opmerking erover had gemaakt tegen de jongeman die ons bediende, kreeg ik te horen dat het hier ging om een interpretatie van de chef. Nu hoop ik maar dat hij de chef in de keuken bedoelde en niet José Avillez....

De paddestoelenrisotto met basilicum viel wel in de smaak.

De ‘Francesinha’ Cantinho style beviel op zich ook goed, het enige wat minder prettig was, was dat het ‘beleg’ (worst, vlees, truffel) voornamelijk in het midden zat, waardoor de buitenkant van de sandwich zompig in de tomatensaus lag.

De desserts dan. Ik had gekozen voor Hazelnut³ (fout gespeld op de menukaart). Beschreven als een life-changing dessert van hazelnoot-ijs, hazelnootschuim, vers geraspte hazelnoot en fleur de sel. Stop de lepel tot onderin en geniet van alle lagen in één hap. In een emaille bekertje werd het opgediend. Ik moet zeggen dat het best een lekker dessertje was, maar niet opzienbarend en al helemaal niet bijzonder. Gewoon lekker. De andere desserts werden zo ongeveer op dezelfde manier beoordeeld. Lekker, maar gewoontjes.

Bij de espresso had het personeel, wat al de nodige foutjes had gemaakt met te laat inschenken van wijn en water, te laat indekken van bestek en zo nog wat dingetjes, een beetje genoeg van ons geloof ik en ging op een nogal onsympathieke manier met de armen over elkaar achter ons (mij dan) staan. Dat staat niet bepaald gastvrij. We trokken ons er niet zoveel van aan, want we wilden even rustig de espresso opdrinken.

Na het betalen van de rekening, die eigenlijk toch wel behoorlijk hoog was, verlieten we nogal teleurgesteld Cantinho do Avillez. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen waarom een **chef zijn naam verbind aan een uitgesproken matig restaurant.

Ik keer hier niet terug, zeker niet. Ik ga liever nog eens naar DOP of Cafeïna of natuurlijk The Yeatman.

1 gedachtes over "Cantinho do Avillez in Porto, Portugal"

Paul Brussel

Ai, dit klinkt helemaal niet goed! Belcanto vond ik erg goed indertijd, dus vreemd dat dit beneden niveau is. (Ik zal volgende keer de Yeatman weer aandoen want dat is me de vorige keer ook erg goed bevallen.)
23 september , 2017 om 20:24 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2022 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl