DSC09382
DSC09382

Inter Scaldes in Kruiningen

Op 8 mei 2018 in drie sterren, favoriet, Zeeland.

Eindelijk waren we in de gelegenheid om naar ons favoriete Inter Scaldes te gaan! De ontroering die ik voelde toen ze eindelijk de zo ontzettende verdiende derde ster kregen heb ik nog goed in mijn geheugen staan. De bekende hartelijke ontvangst al op de parkeerplaats, het altijd even wijzen op het afstapje en we kregen een fijne ronde tafel. Koen stelde een V2C gin voor en die kreeg ik keurig geserveerd met wat citroenzeste en een gigantische bal van ijs. Ik hou van dat soort details! Echtgenoot wilde natuurlijk champagne, nog steeds of eigenlijk weer van Legras & Haas. Erbij direct drie aperitiefhapjes. In het onderste schaaltje een combinatie van geitenkaas, witte chocolade en abrikoos en we wisten direct weer waarom we hier zo graag komen.. Absolute perfectie! In het schaaltje erboven oerbiet, rozen, ananas en karnemelk en ook dat was geweldig lekker. Op een messenleggertje tenslotte een krokant rolletje van Parmezaanse kaas gevuld met avocadocrème, ook zeer smakelijk.

De gastvrouw kwam de menu’s brengen en we besloten natuurlijk tot het 8-gangen specialiteitenmenu. Het immense wijnboek bekeken we ook, likkebaardend lekker, maar we besloten toch tot het wijnarrangement van Koen, want dat sluit altijd naadloos aan en hij heeft altijd geinige verrassingen.

Een amuse kwam. Gepresenteerd op ijs in een kleine coquilleschelp tartaar van pétoncles gemarineerd met rijstazijn, met stukjes truffel, kervel, laurier en afgedekt met schuim van tomaat. Prachtige subtiele herkenbare smaken, geweldig in balans!

Het geweldig mooie servies waarmee men hier werkt is vast zeer bekend, maar weer was ik onder de indruk van de presentatie van de botertjes. Eentje met zout en eentje zonder zout, heerlijk.

Koen schonk een glaasje wijn in en dat was een Georgische wijn,Kakheti, Rkatsiteli ‘Qvevri’, Tbilvino 2013. Een wijn die al heel erg lang op dezelfde manier - namelijk in amforen - wordt gemaakt. Helemaal niet lekker om zo te drinken, maar geweldig lekker bij wat er zou komen. Wat er kwam was nog een amuse, een Zeeuwse platte oester, op 37º gegaard met erbij vleesjus, merg en het geheel was afgedekt met schuim van zuurkool. De wijn combineerde er inderdaad wonderwel bij, erg leuk!

In het glas kwam Ribeiro, Treixadura - Loureiro - Albariño ‘Maria Andrea’, Eduardo Peña 2017.  Het gerecht, Kaviaar ‘Gold Anna Dutch’, kokos, kippenhuid, kwam op een prachtig bord. We kregen drie keurig geconstrueerde kleine torentjes, opgebouwd uit lichte en zijdezachte avocadopuree, gegarneerd met een subtiele crème van kokosnoot, wat verse kokosnoot, een flinke lepel Gold Anna Dutch kaviaar en gegarneerd met een flinterdun krokantje van kip. Prachtig om te zien en qua smaak zeer vakkundig uitgebalanceerd. De kaviaar, met name het zilte ervan zorgt voor een erg mooi contrast met de romigheid van de avocado, en de knapperige kippenhuid geeft een extra bite en smaak. Een erg mooi gerecht.

We gingen verder met een glas Viré-Clessé, Chardonnay ‘Harmonie’, Domaine de la Verpaille 2015. Erbij Eendenlever (bio), oude port, Parmigiano Reggiano, truffel, vijf ‘Rouge de Bordeaux’. Een gerecht in tweeën. In een schaaltje een lauwwarme bereiding van eendenlever met een reductie van oude port en schuim en crème van Parmigiano Reggiano. De combinatie van de smeltende eendenlever met de crème van de parmezaanse kaas en de reductie van oude port was ongelofelijk goed gevonden, wat een prachtige combinatie! Een absoluut genot om te eten. Op het bord een terrine van eendenlever waartussen zwarte truffel was verwerkt. Erbij rechts drie kleine quenelles compote van de vijg ‘Rouge de Bordeaux’, links wat crème van aardpeer en eronder een cirkeltje gemaakt van aardpeer wat was afgedekt met geschaafde zwarte truffel. Op het broodbordje tenslotte een brioche met sesam. De eendenlever met de truffel was meer dan perfect van consistentie en van smaak, een geweldige combinatie. De compote was prettig zoet, maar niet te zoet gelukkig. De crème van aardpeer was prachtig licht en de cirkel aardpeer met de geschaafde truffel was een absolute smaakbom, zeer verrassend. Wat een schitterend gerecht was dit ook.

Koen schonk een glas Grevenmacher, Pinot Blanc ‘Fossiles’, Chateau Pauqué 2006 in. Het gerecht was Koningskrab, mango, tonkaboon, whisky ‘Oban’, citrus, wortel. Op het bord een geweldige saus met tonkaboon, whisky en citrus, werkelijk perfect in balans. Daarin maar liefst twee perfect gegaarde stukken koningskrab met erop een brunoise van mango, sjalot en walnoot.  Ernaast nog een quenelle gemaakt van wortel en mango. Een prachtig, heel zacht van smaak, gerecht, zeer vol in de mond en weer tot in de perfectie uitgebalanceerd. Het hield maar niet op deze middag.

We kregen een glas Rioja Alavesa, Garnacha - Viura  - Malvasia, Bodegas Murua 2015. Het gerecht erbij was voor mij de topper van de middag. Neustong, Dai Dai ponzu, duindoorn, asperges, peterselie. Perfect gegaarde plakjes witte asperge lagen in een schitterende saus waarin duidelijk duindoornbes te proeven was. Een zeer volle olie met peterselie maakte de saus compleet. Twee heerlijke zilte rolletjes monniksbaard lagen erbij. Op de asperges een perfect gegaard stukje neustong (ook wel schartong genoemd), de bovenkant prachtig krokant en ook daarop proefde ik ponzu. Het gerecht was in alle onderdelen zeer hoog op smaak en was dusdanig in balans dat ik dit een van de gerechten vind waarvoor ik terugkom. Werkelijk fantastisch!

Een Burgenland Scheurebe - Sauvignon - Chardonnay ‘Kumarod’, Schwarz 2015, die me net als alle andere wijnen die Koen vanmiddag schonk enorm bekoorde, begeleidde de Zeeuwse kreeft ‘Sequenz’ met jonge groenten, kruiden en gember. Op alweer zo’n schitterend bord kregen we een grote hoeveelheid perfect gegaarde kreeft. De kreeft lag in een geweldige saus waarin duidelijk gember te proeven was en ook een leuke lichte citrustoets. Flink wat groenten, waaronder heerlijke tuinboontjes en wortel, lagen erbij en ook nog wat stukjes zwarte truffel. We werden flink verwend deze middag! Ook dit was weer een gerecht wat tot in de absolute perfectie was uitgevoerd en ook zo smaakte.

Ik had gevraagd of het mogelijk was om als hoofdgerecht geen vlees maar vis te krijgen en dat was gelukkig geen probleem. Echtgenoot bleef wel bij de Lamsfilet  ‘Alexander Calder, met venkel, lamsoor, tuin, Piquillo peper en was zeer tevreden.

Ik kreeg een glas Saint-Just-d’Ardèche, Viognier, Domaine Corps de Loup 2016. Mijn  hoofdgerecht was Coquille St. Jacques, piment d’Espelette, kombu, anijs. Maar liefst twee prachtig krokant gebakken coquilles kreeg ik, perfect van garing, want nog licht rauw binnen in.  De coquilles waren afgewerkt met piment d’espelette en lagen in een bouillon getrokken van de baard van de coquille. De bouillon was zeer subtiel gekruid met gember, anijs en saffraan waarin julienne van wortel en stukjes kombu. Ook dit was weer een schitterend gerecht, de peper was goed te proeven in de nasmaak, de citrus was prachtig zacht, het gerecht als geheel deed heel licht aan en de hartigheid kon me enorm bekoren.

De kaaswagen konden we natuurlijk weer niet weerstaan, dus werd hij voorgereden. Koen schonk een glas Ulestraten, Chardonnay, Domein de Wijngaardsberg 2016 in. Wij maakten onze keus uit de prachtige kaasjes, kregen nog een plakje notenrozijnenbrood erbij en genoten enorm van de uitstekend geaffineerde kaasjes.

Waarmee we aan de desserts toe waren gekomen. In het glas kwam een Bonnezeaux ‘le Malabé’ 1984 van Domaine des Petits Quarts, Uit de keuken kwam een beker met een gerecht in laagjes. Boeddha vinger, mascarpone, Bambú, sinaasappel. Onderin een gelei van de Hand van Boeddha, erop mascarpone en gelei van cichoreiwortel (koffietoets), op de beker een kletskop van sinaasappel. We werden geacht de kletskop in stukjes te tikken en dan alles met elkaar te eten. Wat we natuurlijk deden en het was fantastisch. Een geweldige combinatie van smaken en heel prettig fris ook.

Bij het tweede dessert kwam een glas Zuid-Scharwoude, Muscaris ‘Nagenieten’, Wijndomein de Koen 2016. Een visueel prachtig dessert kwam op tafel. Citrusvruchten, Grand Marnier Centenaire, dragon, jasmijn, ponzu, algen. Een cirkel crème met Grand Marnier Centenaire, bedekt met passievrucht en sinaasappel in een gelei met jasmijn lag in het midden van het bord. Er omheen een schuimige saus met ponzu, algen en de groene stippen waren gemaakt van zee-algen en dragon. Een ongelofelijk heerlijke combinatie was dit. Licht, fris, bijzonder en elegant. Een waardige afsluiter van een meer dan perfecte maaltijd.

We werden gevraagd nog even naar de keuken te lopen, waar we de chef troffen. Na een leuk gesprekje liepen we weer terug en daar wachtten reeds de heerlijke friandises op ons. Bij de uitstekende espresso en thee genoten we daar nog van en diep in de middag verlieten we Inter Scaldes. Wat een geweldig gastvrij restaurant is het toch. Thuisgekomen zag ik dat het aperitief voor rekening van het restaurant was, waarvoor alsnog mijn hartelijke dank, heel vriendelijk! Koen wil ik natuurlijk weer bedanken voor zijn fijne wijnen en voor het menukaartje met alle details, altijd heel fijn. En uiteraard komen we terug. Ik zag thuis ook nog dat dit de 10e keer was (de keren bij de Boudelings niet meegerekend) dat we hier waren. De maaltijd was dan ook een feestje!

2 gedachtes over "Inter Scaldes in Kruiningen"

Joop

Prachtige recensie weer Carla, een genot om te lezen. Wat een prachtig adres ook hè!
8 mei , 2018 om 16:13 pm

PB

Mooie recensie weer, als altijd. Het afgelopen jaar ben ik er een aantal malen geweest, en het was iedere keer weer uitstekend, voor en na de derde ster. Ik zal proberen er nog eens terug te gaan deze zomer. Het blijft voor mij met de Leest toch een van de beste restaurants van Nederland. (Dit jaar trouwens nogal wat drie sterren gedaan/te doen: Geranium in Kopenhagen, Azurmendi bij Bilbao, 't Zilte in Antwerpen (ja, die reken ik al als derde ster - ook het laatste jaar verscheidene keren geweest), binnenkort weer The Table of Kevin in Hamburg en dan eindelijk gelukt om te reserveren bij L'astrance in Parijs - ik ben benieuwd.)
12 juni , 2018 om 17:25 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl