DSC09382
DSC09382

Fitzgerald in Rotterdam

Op 1 juli 2018 in Rotterdam, één ster, Zuid-Holland.

De ene zoon was in het buitenland, de andere zoon moest werken en echtgenoot was jarig. Nu hadden we  het met de kinderen al gevierd op de zondag ervoor, maar op de dag zelf gingen we samen eten bij Fitzgerald. Eindelijk eens! Het restaurant staat al tijden op mijn lijstje, maar het kwam er telkens maar niet van. Parkeren kan na 18.00 in de naastgelegen garage, wel even je kenteken mailen aan het restaurant en na een vriendelijke ontvangst - echtgenoot kende Danny Gonzalez nog van zijn tijd bij Het Wereldmuseum - kregen we een fijne ronde tafel in het redelijk ruim opgezette restaurant.Veel kale materialen wat de akoestiek niet echt ten goede komt, maar wat wel een gezellig geroezemoes oplevert.  De inrichting heeft veel hout met rustgevende tinten groenblauw in de stoelen en blauw op de wanden, met prettige verlichting en zicht op de open keuken. In die keuken zwaait Remco Kuijpers, voorheen sous bij Het Wereldmuseum, de scepter en heeft daar een geheel eigen stijl ontwikkeld.

Een tassenhanger kwam, de waterwensen werden opgenomen en we wilden een aperitief. Op de werkelijk prachtige wijnkaart had ik al een erg mooie manzanilla sherry ontdekt, La Bota de Manzanilla ‘Bota No. 71 en die wilden we graag proberen.

Direct werd er bij de sherry op een lepel een blini met haringkuit, sour crème, zoetzure sjalot en haring gepresenteerd en dat was een fijne binnenkomer. Barstensvol smaak.

Een tweede hapje was voor mij in een schaaltje: crème van bataat met rabarber en een zuurtje. Een fris en licht hapje, zeer smakelijk.

Het laatste hapje was sashimi van tonijn met rode curry. Zeer pittig, terwijl de tonijn goed te proeven bleef, prima dus.

We kregen de kaart uitgereikt. Behalve barfood kent men à la carte 8 voorgerechten (17 - 39), 5 hoofdgerechten 24 - 45), vegetarische menu’s 3 t/m 6 gangen (40 - 63) en menu’s  3 t/m 7 gangen, startend bij 49 en telkens oplopend met 10. Kaas in plaats van dessert is 5 extra.

Wij kozen de zes gangen en bekeken de wijnboeken. Zoals gezegd: schitterend! We besloten tot een fles wit en na overleg met Danny werd dat een hele bijzondere, een Top Selection Tornai, Aranyhegy Juhfark 2013, Somló. Hij beviel ons enorm. Ook hier trouwens die fijne Zalto-glazen!

Breekbrood kwam op tafel, zuurdesem met tarwe en op een schoteltje zout, olie en boter gemaakt met karnemelk.

Een amuse kregen we ook nog. Een Zeeuwse Creuse met ijs van Granny Smith, tandoori, saus van witbrood, forelletjes en wat krokante stukjes brood met inkt. Ook deze oester kon me zeer bekoren.

Het eerste gerecht was makreel/jalapeño/kiwi/mais. Twee gebrande makreelfilets kreeg ik, van te voren ingesmeerd met gerookte paprika. Erbij een frisse jalapeño-saus met munt, sorbet van mais, scheuten van mais, kiwi, crème fraîche en zeekraal. De makreel was verrassend van smaak, licht pittig en toch fris. De licht gekruide saus paste er perfect bij. Het ijs van mais van vol van smaak en de toefjes crème fraîche en gerookte paprika brachten iets romigs in het gerecht, waardoor het uitstekend in balans was.

Het volgende gerecht was zeeduivel/kikkererwt/courgette/chorizo. De zeeduivel was eerst gepekeld en daarna gegrild, wat een goede smaak opleverde voor deze zeer stevige vis. Op de vis plakjes courgette - paprika - chorizo, wat de smaak van ratatouille met chorizo opleverde en dat paste prima bij de vis. Op de ratatouille nog wat olijfjes en wat ansjovis  uit de Golf van Biskaje. De Hollandaise saus erbij was afgemaakt met arganolie. Ernaast een rondje van kikkererwt met hazelnoot. Het gerecht was lauw, wat veel smaak oplevert. Ik vond dit een bijzonder smakelijk gerecht, het pekelen van de zeeduivel maakt de vis net een slagje malser.

Het gerecht erna was langoustine/artisjok/Japanse perzik/doperwt. In een schaaltje kregen we een gebrande langoustine met crème van artisjok, crème en schuim van jonge Japanse perzik, jus van de koppen van de langoustines, doperwten, cressjes en een krokantje op basis van rijst. Ook nog wat zeebanaan. De langoustine was perfect van garing, de beide crèmes heerlijk lobbig, de saus zeer geconcentreerd, hij leek in de verte op marmite. Niet zo vreemd, de saus wordt namelijk afgemaakt met koffie en cacao. Ook dit was weer een zeer uitgebalanceerd gerecht. Ik ben over het algemeen niet bepaald kapot van fruit in mijn warme eten, maar de toets van de perzik (overigens afgemaakt met visbouillon) kon me bij dit gerecht wel bekoren.

Het inmiddels vierde gerecht is een signatuurgerecht van de chef: kalfszwezerik/amandel/abrikoos/flespompoen. Een perfect stukje gelakt (met sumak) en gebakken kalfszwezerik, afgedekt met amandelen kregen we. Niet krokant, maar prachtig zacht en werkelijk perfect van garing. Bij de zwezerik een compote van abrikoos en flespompoen met granaatappelpitjes en wat wortelstukjes. Ook nog wat crème van wortel met pompoen erbij maakte het gerecht compleet. Wederom was de combinatie met fruit verrassend. Fris, niet overheersend en weer een perfect in balans zijnd gerecht. Prachtige zwezerik!

Bij het hoofdgerecht nam echtgenoot een glas Barolo, Parusso 2013 en ik een glas Sancerre, la Grande Côte 2015. Het hoofdgerecht was kalfsbloemstuk/cantharel/Kalamata-olijven/bonen. Op het bord twee plakken prachtig gegaard vlees van de schouder van het kalf. Onder het vlees duxelles, cantharellen, crème van pastinaak en jus van het kalf. Op het vlees bosui, bonen en olijfjes. Ook dit was weer een uitstekende combinatie. Het vlees hield stand tegen de andere smaken, ze vulden elkaar prima aan, wat alweer een gerecht opleverde wat goed in balans was,.

Er kwam, op een lepel, een pré-dessert. Croutons van bruin brood, ijs van nootmuskaat en een vinaigrette van beurre noisette. Die combinatie levert een Snickersmaak op, erg lekker en eigenlijk ook grappig, want ik verwachtte dat helemaal niet.

Het dessert was kers/clafoutis/biet/citroengras. In het bord allereerst een saus van rode biet, Amarene kersen, gele biet, mini-clafoutis, een lichte gembertoets en ik meende amandelspijs te proeven. Een heerlijk fris dessert, zeker niet zoet en met zeer bijzondere smaken, die alweer perfect bij elkaar pasten.

Tot onze verrassing verscheen er nog een dessert om echtgenoot te feliciteren. Prachtig opgemaakt kreeg hij ananas met gekaramelliseerde appelkapper, basililcumsaus en roomijs. Het was heerlijk. Weer licht en fris.

 

Bij de uitstekende espresso, die voor rekening van het restaurant was, waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank, kwamen nog vier friandises. Ook deze waren prettig licht. Ik hou van de stijl van koken hier. Licht, niet teveel ‘gedoe’ en uitstekende smaken. Ook de bediening onder leiding van Danny Gonzalez is zeer prettig en heel enthousiast, kortom, we keren absoluut terug.

 

0 gedachtes over "Fitzgerald in Rotterdam"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl