DSC09382
DSC09382

De Kromme Watergang in Hoofdplaat

Op 12 oktober 2018 in twee sterren, favoriet, Zeeland.

Nadat we ons hadden geïnstalleerd in de suite met prachtig uitzicht op de zee werden we keurig op tijd opgehaald en naar het restaurant gebracht. We hadden een arrangement geboekt (met een groupon, want ik ben nog steeds geen dief van mijn eigen portemonnee) vanwege mijn verjaardag de dag erna bij De Kromme Watergang.

Na een vriendelijke ontvangst kregen we een van de ronde tafels in het geheel lege restaurant. Het zou leeg blijven ook deze avond, De Vlamingen zouden de dag erna weer naar school gaan en waren in grote getale op de zaterdagavond en zondagmiddag wezen eten, maar lieten traditiegetrouw deze zondagavond aan zich voorbijgaan.

Overigens vinden wij het helemaal geen probleem om de enige gasten te zijn. Gelukkig hebben we elkaar nog steeds heel veel te vertellen, ook praten we graag over het eten en de wijn en de zwarte brigade zet altijd een tandje bij om ons een zo prettig mogelijke maaltijd te bezorgen.

Een tassentafeltje stond al klaar en een aperitief wilden we natuurlijk wel. Voor mij een gin/tonic, voor echtgenoot de Cava Família Vinke, een Freixa Rigau, Capmany, Girona, die hem uitstekend beviel.

Op tafel kwamen direct twee krokantjes. Eentje gemaakt met vadouvan en eentje gemaakt met rode curry. Beide krokantjes waren zeer vol van smaak en met name die met rode curry was heerlijk pittig. Twee dips erbij, eentje met sambal en eentje met pickles, die allebei zeer smakelijk waren. Ze werden gepresenteerd in een schaal met zwerf (lees voornamelijk plastic) afval uit de Noordzee, uiteraard een doorn in het oog van de patron.

Ook op het plateautje het bekende shotje van gin/tonic met granité van gember en citroen, heerlijk als altijd.

De patron kwam de wensen opnemen, stelde voor om de keuken een beetje hun gang te laten gaan en ons te laten verrassen en natuurlijk stemden we daarmee in. Niets leuker dan hier verrast te worden tenslotte.

Er kwam een amuse, gepresenteerd in een glas. Een royal van rode biet en groene appel met ijs van karnemelk. Bijzondere smaken bij elkaar en geweldig lekker.

De tweede amuse was een enorme verrassing. Dat was namelijk een broodje bietbal. Geinspireerd door het broodje gehaktbal, maar dan natuurlijk vegetarisch. Zoals bekend heeft chef Edwin de zgn. rookwortel ontwikkeld en is daarmee verder gegaan met onder andere rode biet en het broodje bietbal - wat ook te krijgen zal zijn in het nieuw te openen restaurant Hard & Ziel samen met de zanger van Bløf - is daarvan het resultaat. Nu, dat broodje bietbal is fantastisch! Allereerst een heerlijke bite, vervolgens een fantastische smaak, licht rokerig en licht ziltig, heel apart. Het restaurant is inmiddels geopend.

Brood, huisgemaakt met wat zeewater, kwam op tafel met erbij een flinke klont boter, opgeklopt met karnemelk. Allebei ook al geweldig smakelijk.

We bekeken de fijne wijnkaart. Maître-sommelier Mike genoot van een vakantie, zijn vervangster heeft ons de hele avond erg fijn in de watten gelegd, veel dank daarvoor! We kozen na overleg met haar voor de Amayna, niet de gewone, maar de Barrel Fermented 2009, want daar waren we bijzonder nieuwsgierig naar. Hij beviel ons uitstekend en gelukkig had men meer dan 1 fles op voorraad.

We begonnen de maaltijd met een Plateau Fruits de Mer. Gepresenteerd op een prachtige glazen schaal van de hand van de vader van de patron, die al het glaswerk (op de glazen na) in het restaurant voor zijn rekening heeft genomen. Maar liefst 7 schelpdieren kregen we. Een oester met Margarita en zwarte olijf, een scheermes tot tartaar versneden met een klein beetje Mojito, een mossel met venkel en grapefruit, een toastje van rozijnenbrood met kreukeltjes, crème van lavas en selder, een palourde met groene zuring en codium, een witte venusschelp met roodhoorntjes wier en klaverzuring, een praire met zilverzuring en zeesla en een dungesneden coquille, gemarineerd in gefermenteerde limoen met erbij ingelegde komkommer en Macadamianoot. Fantastisch lekker allemaal. Elk diertje had zijn eigen specifieke smaak, die goed behouden bleef.

We gingen verder met een prachtig stuk licht en koud gerookte kabeljauw. Erbij  komkommergarnituren, avocado en spinazie. Het bord was opgemaakt met mooie groene strepen spinaziecrème. Ook dit was een weergaloos lekker gerecht. De vis was fantastisch van structuur en smolt in de mond. Heel prettig vond ik het dat er lekker veel groenten bij waren verwerkt die er ook erg goed bij pasten.

Bij het kabeljauwgerecht kregen we op een houten plank een kleine salade met wulken. Nu zijn wulken vaak taai, maar hier natuurlijk niet. Ze smaakten overheerlijk en waren perfect gaar. Onder de salade een krokantje van lijnzaad, wat wel zo makkelijk weghapte.

Ook de volgende gang, inmiddels had ik al geen idee meer hoeveel gerechtjes we inmiddels hadden gegeten, was fantastisch. Het ging om een trio van schaaldieren. In een hoog glas kregen we kreeft in combinatie met watermeloen, granaatappel, appelkapper en artistjok. In een rond glas op een voet kwam een salade van Noordzee-krab met een coulis van rode en gele paprika, afgemaakt met pijnboompitjes en in een laag glas tenslotte een lauwwarme cappuccino van garnaaltjes met schuim van hazelnoot. Ik viel stil van de perfecte combinaties, de dosering van de ingrediënten is hier geweldig goed. Telkens werd goed aangegeven in welke volgorde we het best konden eten, erg prettig.

Voor het volgende gerecht kwam er eerst voor ons allebei een placemat met een wereldkaart erop op tafel. We zouden gaan genieten van wat streetfoodgerechtjes. Allereerst verscheen er een Zeeuwse Tom Kha Kai, werkelijk fantastisch van smaak, heerlijk pittig en behalve de traditionele ingrediënten (zonder kip) troffen we ook lekker veel kokkeltjes gekookt in zeewater aan. Ook op de wereldkaart kregen we een broodje hotdog. De hotdog is gemaakt van de rookwortel en die is wel zo ongelofelijk goed van smaak, nauwelijks na te vertellen. Je zou zweren dat je rookworst eet namelijk. De bereiding ervan duurt dan ook 2 dagen! Erbij wat spicy zuurkool, wat spicy ketchup en wat mayonaise.

Een vingerkommetje kwam op tafel, want dat hadden we nodig om de werkelijk geweldige langoustine, slechts klaargemaakt met wat persillade op de staart en wat gerookt beenmerg in de kop, te eten. Wat een ongelofelijk heerlijke langoustine was dat zeg! Om voor om te rijden! Erbij een fantastische bisque van de langoustines met bruine rum. Die had zoals dat heet de wow-factor!

Er verscheen een prachtige lap donkerblauw fluweel op tafel voor ons beiden. Geserveerd in een oesterschelp kregen we een parel van witte chocolade gevuld met limoensap en komijn op een crumble van mariakoekjes. Ontzettend leuk en heel grappig vond ik het. Heerlijk fris van smaak en heel apart door de komijn en de simpele mariakoekjes!

En nog waren we er niet….Een prachtig stuk heilbot kregen we met erbij een geglaceerde beurre noisette en een mousselinesaus met verveine. Wat zilte groenten uit ’t Zilte hof en een aardappeltje vervolmaakten dit prachtige gerecht. Heel zacht van smaak, zeer gebalanceerd en geweldig lekker.

Bij de heilbot een Zeeuws frietje. Hoe lekker kan een frietje zijn…..nu, geweldig lekker! Het Zeeuwse aardappeltje wordt gekookt in zeewater, er wordt verder geen zout toegevoegd. Op het frietje wat toefjes algen- en kervelmayonaise en krokantjes van eikenwier.

De chef kwam nog even een praatje maken en vertelde onder andere dat zijn zoon Tom, inmiddels al weer een paar jaar werkzaam in de keuken van De Kromme Watergang, in de winter - de stille tijd dus - een Bistro achter het restaurant zou openen, waar naar verwachting vooral mensen uit de omgeving gebruik van zullen maken. Typisch Franse gerechten zullen er op de kaart komen. De Bistro krijgt de toepasselijke naam ‘Hidden Bistro’. Ik ben erg benieuwd en wens Tom natuurlijk heel veel succes ermee.

De vriendin van Tom, die ons ook terugreed naar de suite, is patissier en zij verwende ons met de desserts. Allereerst kregen we een Pêche Melba. Een halve perzik, eerst gepocheerd en daarna gekaramelliseerd, waarvan de pit nagemaakt was door middel van ijs van amandel en een klein beetje melkchocolade met erbij heerlijke Sauce Anglaise en wat amandelcrumble.

Ook kregen we een Magnum van witte chocolade met een vulling van rode vruchten, afgewerkt met kruim van pistache. De perzik was fantastisch. Fris, niet te zoet en prachtig in balans. Het ijsje was lekker, maar op de een of andere manier had ik er meer verwachtingen bij. Voor mij waren de smaken iets te zacht, maar dat is persoonlijk.

We kregen allebei ook nog een skulletje. De mal ervan is gemaakt door de tatoeëerder van de chef, wat ik dan weer een grappig detail vind. Dat skulletje is waanzinnig lekker, heel veel chocolade. Een praline van melkchocolade met aan de binnenkant gezouten karamel. Enorm zwaar, maar ik had het niet willen missen.

Bij de uitstekende espresso en thee kreeg ik heel verrassend een prachtig verjaardagstaartje, wat geweldig lekker was. Hiervoor nogmaals mijn grote dank! Ook mochten we nog kiezen van de friandisewagen, waarop heerlijk koekjes en snoepjes lagen. De arretjescake is om van te dromen!

Deze fantastische maaltijd verdiende wel een mooie eau-de-vie vonden we en dat was dan ook het laatste wat we namen. Het was een fantastische maaltijd met geweldig mooie gerechten, prachtige ingrediënten en een hele fijne zwarte en witte brigade. Ik voelde me enorm in de watten gelegd en natuurlijk komen we terug. Dat doen we hier tenslotte altijd.

 

Het ontbijt de volgende ochtend was ook fantastisch, dat wil ik toch ook graag even melden. Geserveerd in een in de suite bezorgde houten kist met twee verdiepingen en je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erbij.

Het is heerlijk om gehaald en gebracht te worden en zowel tijdens het diner als tijdens het ontbijt zo heerlijk in de watten te worden gelegd. Een absolute aanrader dus!

 

0 gedachtes over "De Kromme Watergang in Hoofdplaat"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl