DSC09382
DSC09382

Voltaire in Leersum

Op 11 februari 2020 in één ster, Utrecht.

Voltaire stond al een poosje op mijn lijstje en deze avond was het zover. Ondanks dat ik veel liever lunch had ik toch bij wijze van uitzondering gekozen voor een diner bij Voltaire in Parc Broekhuizen. Aardedonker was het, de verlichting buiten kan wellicht wat helderder. De dame van de receptie ontving ons vriendelijk en leidde ons naar het restaurant, waar een lid van de zwarte brigade zich over ons ontfermde. We kregen een tafel in het midden van het restaurant, echtgenoot ging op de bank, ik kreeg de stoel met zicht op de keuken. Zowel de bank als de stoel zitten wat mij betreft niet heel prettig. Ook vond ik het tafeltje, geen linnen, wel stoffen servetten, aan de kleine kant.

Een glas champagne wilden we wel, een Moët&Chandon 2012 werd dat en direct erbij kwamen drie aperitiefhapjes. Op een wit standaardje een cakeje van zwarte olijf met crème van aubergine; in een rond schaaltje op kiezeltjes een taco van mais en tomaat met gelei van tomaat, mousse van tofu en bonito; in een rond schaaltje op rijst een makaron van groene kruiden met mousse van groene kruiden, gelei van zeewier en een stukje gepekelde forel, die eerst gerookt en daarna gegaard is op 42 graden. Alle drie de hapjes waren vol van smaak en uitstekende appetizers.

De champagne werd bijgeschonken en een amuse verscheen. Eigenlijk twee amuses. In een rond bol bord kregen we een kort gepocheerde Zeeuwse oester met een ‘salade’ van witlof en groene appel en een vinaigrette van matcha en een crème van rijst. Vooral de vinaigrette kon me zeer bekoren, de rest is natuurlijk bekend. In een eitje zat een salade van ei en bloemkool, crème op basis van cêpes, beurre noisette en een Hollandaise met zwarte truffel. Perfect in balans dit hapje en zeer smakelijk.

We bekeken de wijnkaart - een boek hier. Uitgebreid en ruime keus. Wij kozen voor een Spaanse Viognier, een Prieto Pariente 2017, Castilla y León.

Het eerste gerecht kwam op tafel. Makreel / rode biet / nori. Een lange reep gepekelde makreel, die heerlijk zacht was, kregen we met erbij diverse bereidingen van voornamelijk rode biet (ook wat gele biet die is gekookt in witte wijn en daarna is gemarineerd met specerijen). De nori was verwerkt tot een groene vinaigrette. De lichte vinaigrette was gemaakt van dashi. De parelcouscous was lekker pittig door het gebruik van piment De witte shots waren gemaakt van mierikswortel. Wederom viel me de uitstekende balans in smaken op. Ik vond dit een elegant en zeer smakelijk gerecht.

Attent vind ik het dat hier bij het indekken van het bestek telkens een lepel wordt ingedekt, dat eet wel zo prettig.

Het tweede gerecht was langoustine / zuurkool / buikspek. Op een cirkel van crème van aardpeer lag de perfect gegaarde langoustine en daar weer op een plakje licht krokant buikspek. Om dit geheel nog een stukje gebakken aardpeer met wat ras el hanout,  wat crème van aardpeer en een saus van zuurkool. Ook dit was een erg goed gerecht. Schitterend in balans.

We gingen verder met kabeljauw / prei / pastinaak / kappertjes. Op het bord diverse bereidingen van prei, waaronder een crème van prei. Op die crème een goed gegaard stukje kabeljauw. De kabeljauw wordt eerst gelakt met gefermenteerde soja, waarna hij wordt gebakken. Op de kabeljauw flink wat gehakte paddestoelen, afgedekt met een plak gelei van kappertjes. Naast de kabeljauw een trosje ingelegde en gebakken enoki. De vinaigrette was ook op basis van paddestoelen. Ook dit was weer een zeer prettig gerecht om te eten. Uitstekend op elkaar afgestemde smaken, aards en geen tierelantijnen die nergens voor nodig zijn.

Bij het hoofdgerecht namen we een glas J.J. Adeneuer, Ahrweiler Spätburgunder 2017. Het hoofdgerecht was rund / schorseneer / zoete aardappel / kruidnagel. Een stukje zeer mals ossenhaas uit Epe kregen we. Bij het vlees bereidingen van zoete aardappel. Ik ben bepaald geen fan van zoete aardappel, maar dat kan de kok niet weten. Ik ben wel fan van schorseneer en gelukkig lag ook dat op het bord. Verder nog een blanke vinaigrette met wat kruidnagel. Die kruidnagel gaf een erg leuk accent aan het gerecht. De jus was van het rund zelf en die was neutraal gehouden vanwege de kruidnagel.

Het eerste dessert was mandarijn / kokos / duindoornbes. In een schaaltje kregen we op een crumble ijs van duindoornbes, gemarineerde stukjes mandarijn, schotsen van meringue met sinaasappel, gelei van kokos en wat sap van mandarijn en Napoleon. Een prettig licht en heerlijk fris dessert.

Het tweede en laatste dessert was chocolade / hibiscus / kers. Mousse van chocolade in de vorm van een sneeuwvlok lag op het bord. Erbij ijs van kers, dat helaas erg weinig smaak had. De hibiscus was verwerkt in twee toefjes parfait en die waren heerlijk van smaak. Meringues lagen er ook nog bij en die waren gemaakt van framboos. Ook dit was een prettig dessert, jammer dat de kersensmaak niet iets geprononceerder was.

 

Bij de uitstekende espresso kwamen nog erg lekkere friandises.

 

Zoals te lezen is heb ik uitstekend gegeten. Een fijne lichte keuken, elegante gerechten en alles is prima in balans. De zwarte brigade is attent, alert en vriendelijk. Kortom: ik keer terug, maar dan wel overdag, dat bevalt me toch beter en dat ligt geheel aan mij.

 

0 gedachtes over "Voltaire in Leersum"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl