DSC09382
DSC09382

De Loohoeve in Schoonloo

Op 30 juni 2020 in Favoriet, één ster, Drenthe.

Na een bliksembezoek aan Museum More kwamen we tegen zevenen aan bij De Loohoeve. Na ons opgefrist te hebben liepen we naar het fijne terras, waar een heerlijke ruime tafel voor ons klaarstond. Marleen begroette ons hartelijk en vroeg of we ouderwets begonnen met een champagne en een gin/tonic. Voor echtgenoot werd dat een Pierre Peters blanc de blancs en voor mij mijn favoriete Bobby’s.

Direct kwam er een amuse op tafel. Gepresenteerd op een Drents keitje een meringue van Italiaanse vissaus met tartaar van dorade, crème van Parmezaan, gel van tomaat en gel van spinazie. Zeer vol van smaak en een ware appetizer.

Hierna verscheen er een stukje krokante varkenshuid met gelakt buikspek, Amsterdamse uitjes en Iberico ham. Ook dit was een zeer smaakvol hapje, elegant en creatief.

De laatste amuse was behalve een plaatje om te zien ook nog eens bewonderenswaardig vol van smaak. Het was een gazpacho van rode biet met krokantjes van zuurdesem en citrus.  Zeer knap om zoveel ‘gazpacho’-smaak van rode biet te krijgen. Met de ogen dicht at je een fabelachtig lekkere gazpacho.

Wij hadden deze avond een all in arrangement van 6 gangen. We besloten desgevraagd te wisselen naar het Prestige wijnarrangement.

De voor ons nieuwe sommelier, Nick Nijkamp, schonk de eerste wijn in. Chateau Turcaud, Cuvée Majeure 2017. Een kleurrijk gerecht kwam erbij. Tomaat, meiraap, ricotta, harissa, Thaise vinaigrette. Verschillende bereidingen van diverse tomaatjes kregen we. Piepkleine blokjes meiraap lagen er tussen. Ricotta en harissa verbonden het geheel. Verder op het bord krokantjes van aardappel, tuinboontjes, ingelegde komkommer, bloemetjes en kruiden uit de eigen tuin van Marleen en heerlijke mini-artisjokjes. Een uitgekiend en uitgebalanceerd gerecht vond ik dit. De Thaise vinaigrette gaf er een bijzondere (en dan bedoel ik voornamelijk erg lekkere) draai aan. Een heel fijn begin.

In het glas kwam een Pinot Gris van Gustave Lorentz Réserve 2018. Een schaaltje kregen we deze keer met de mededeling van de zeer vriendelijke bediening dat het een van de kleinste kommetje betrof, maar dat er de meeste smaak in zat. Het gerecht was Noordzeekrab, koolrabi, XO, ui. We moesten dit gerecht goed verticaal eten, wat we natuurlijk deden. Ik ontdekte van alles! Zo lag er onderin een heerlijke salade van krab. Ik ontdekte de koolrabi en die was, zo werd me verteld, gegaard in zoutkorst. Ook proefde ik XO-saus, soubise (een uiensaus op basis van Béchamel) en een gelei van krab. Bovenop dan nog crème van bieslook, crème van eidooier en allerlei kruiden en bloemetjes, wederom  uit de tuin van Marleen. Ik vond dit een intrigerend gerecht omdat alle smaken uitstekend bij elkaar pasten en prachtig tot een geheel waren gebracht. Heel misschien zou her en der een klein krokantje het nog iets kunnen vervolmaken, maar ook dit vond ik al bijzonder smakelijk en romig.

Een Bret Brothers, Macon Villages 2017 begeleidde de - voor mij - topper van de avond. Zeebaars, krokante aardappel, zeewier, verjus. Onderin het bord een saus met verjus met citrustoets. In de saus een perfect gebakken stuk zeebaars, dat na het bakken is gelakt met dashi. Op de zeebaars gewokte spinazie met ansjovis en - zo vertelde Jeroen later op de avond - zeewier, wat een heerlijke smaak opleverde. Op de spinazie een fantastisch krokant van aardappel met groene kruiden. Op het krokant wat gel van dashi en wat zilte groenten. De smaak van de vis met de spinazie en de saus was onnavolgbaar. Zeer vol, licht rins en ongelofelijk smakelijk. De balans van de saus met verjus vond ik enorm goed. Een zeer creatief en bijzonder elegant gerecht, uitstekend in balans.

We gingen naar de enige rosé, die ik lekker vind (ik ben geen rosé-liefhebber), die van Domaine Dupont Fahn, Auxey Duresses 2018 (wat dus geen rosé is). Bij de wijn kwam de Noordzeetong, gebakken op brood met champignon en basilicum. Op het bord een perfect gebakken stuk Noordzeetong met een heel dun, zeer krokant laagje brood, waarop een dipje citrusgel lag.Bij de tong diverse bereidingen van aardappel, waaronder een pomme soufflé en een gebakken aardappeltje. Ook lag er een quenelle gemaakt van broccoli met basilicum en het geheel werd ondersteund door een zeer aardse saus van champignon, waarbij wat basilicumolie was toegevoegd. Ook dit vond ik een uitstekend gerecht. De tong is om van te dromen en de aardappeltjes en groenten zijn gewoon erg lekker. De saus van champignon was zeer sterk en geconcentreerd en paste uitstekend bij de delicate tong.

Bij het hoofdgerecht kregen we allereerst een plateau met messen te zien, waaruit we er eentje moesten kiezen.

Bij de reebok, vlierbloesem, amandel, kers kwam een glas Chateau Lescalle Bordeaux Superieur 2016. Echtgenoot had het aanbod om zomertruffel uit Australië (dus wintertruffel, want het is er nu winter) aangenomen, ikzelf niet. Ik kreeg een uiterst mals stuk ree uit Drenthe, doorregen met lardo.Dat ree was zo mals, ik hoefde niet eens te drukken met mijn mes. Bij het ree jus van het ree, bereidingen van kers, ingelegde ui, een amandel, gezouten yoghurt en wat vlierbloesemazijn. Een heerlijke combinatie, alles paste erg goed bij elkaar. Wederom grote tevredenheid.

We besloten om het dessert te wisselen voor kaas. We kregen een selectie kaasjes, die goed beviel. De kaasjes waren prima geaffineerd, de appelstroop erbij was ook lekker en ook het frisse slaatje was fijn. Ik hou van zo’n slaatje bij kaas. Erbij kwam een Burja, Vipava vallei, 2018, Slovenië.

Marleen vond (uiteraard) dat we haar dessert moesten proeven. Ze maakte me eerst nog even lekker met een heel nieuw dessert, maar dat vond ze nog net niet voldoende uitgekristalliseerd helaas. We kregen aardbei, kwark, shiso. Een plaatje om te zien, zo afgedekt met een frêle tuile. Het dessert eronder was wonderbaarlijk lekker. Echt een ‘Marleen-dessert’ zo zei echtgenoot. Een snoepje! Ik sluit me daarbij aan. Een fris, licht en geweldig lekker dessert. Onderin het bord een mousse op basis van mascarpone en aardbei, daarop in een shiso-vinaigrette gemarineerde aardbeien met verse shiso. Erbij nog een quenelle ijs van kwark.  Het dessert was overigens een cadeautje van Marleen, waarvoor nog een keer mijn hartelijke dank! Ook de biertjes die we na het diner nog met Marleen en Jeroen dronken stonden niet op de rekening, ook hiervoor erg bedankt!

Nog waren we er niet. Bij de espresso kwamen nog twee heerlijke friandises, te weten een makaron met bosvruchten, ook al zo fijn fris en gepresenteerd op geschaafde chocolade een kogel gevuld met kalamansi. (foto werkt (nog) niet). 

Jeroen bracht later ook nog nog warme madeleines.

 

Zoals gezegd dronken we na afloop nog wat biertjes met Marleen en Jeroen, wat weer heel gezellig was. Uiteraard was ik enorm tevreden en ook onder de indruk van de maaltijd. Prachtige gerechten, perfect in balans en heel creatief. Uiteraard keren we terug.

 

0 gedachtes over "De Loohoeve in Schoonloo"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl