DSC09382
DSC09382

Inter Scaldes in Kruiningen

Op 2 juni 2014 in favoriet, twee sterren, Zeeland.

Tijdens ons weekendje Zeeland mocht Inter Scaldes natuurlijk niet ontbreken. Het was al veel te lang geleden weer dat we er waren, dus had ik gereserveerd voor een lekkere lange lunch op de zondagmiddag.
Zoals altijd was de ontvangst buiten leuk. Er komt iemand naar buiten snellen als je aan komt rijden, die je begeleidt naar de parkeerplaats en bij het uitstappen je keurig welkom heet bij je naam, fantastisch vind ik dat! Daarna word je naar binnen gebracht waar deze keer de chef himself, de sommelier Koen en nog wat fijne bediening op ons stonden te wachten. We kregen een fijn tweetje in de voor ons nieuw ingerichte serre. DSC02739Mooi gedaan vinden we, vooral de kunst van het echtpaar komt mooi uit nu, waardoor het restaurant nog persoonlijker en vriendelijker is. De uitstekende stijl is verder behouden. Mevrouw Brevet kwam ons even hartelijk welkom heten, altijd erg leuk!
We begonnen met een glas champagne, van Philip Gonet, Roy Soleil, Brut, Blanc de Blancs Grand Cru deze keer. 100% Chardonnay. Koen vertelde dat hij probeert elk jaar een andere champagne te schenken, uiteraard met inachtneming van de gewenste kwaliteit. DSC02747
Ik vond het een uitstekende champagne. Erbij direct drie fantastische amuses. Savoureux apéritifs nog steeds hier, ik hou daar van! In een mooi rond schaaltje een rolletje tonijn met erin foie gras, erop gepofte rijst en erbij stippen gemaakt van koriander. Heerlijk! Verder een bitterbal gemaakt van ei, basilicum, praliné, ook geweldig lekker en tot slot op een lepel peer, hazelnoot, sesam tot een balletje verwerkt met eronder gelei van Vendange Tardive en die was goddelijk. Zo eentje waar je van droomt.
DSC02742Ik moet nog even melden, dat ik zo nieuwsgierig was naar deze mooie hapjes dat ik weer eens vergeten was een foto van het geheel te maken en eigenlijk alleen het schaaltje met de foie had om te fotograferen. Ik vertelde dat tegen echtgenoot en het meer dan attente personeel bracht me bij de amuse nog een bord met bovenstaande hapjes, want alles moet wel mooi op de foto staan. Zo vriendelijk en zo attent maak ik het vrijwel nooit mee.
Bij deze heerlijke hapjes een heel mooi schaaltje met soesjes heel lichtjes gevuld met kaas. Mooie lichte soesjes, waar je van blijft eten. Ook van de soesjes kregen we overigens een tweede portie vanwege de foto!DSC02746
Een echte amuse verscheen. Zoals het hier heet een amuse maison. Op een ongelofelijk mooi bord - wat een schitterend servieswerk heeft men hier toch, werkelijk op alle details wordt gelet, zodat de schitterende gerechten van de chef zelfs nog extra mooi uitkomen en met recht tot kunstwerken verheven worden. DSC02744Oosterschelde paling, appelstroop, verjus. Een heerlijk stukje Oosterschelde paling kregen we met erbij biet verwerkt tot pomme soufflé (knap!), komkommer als schuim en als julienne en appelstroop. Een zeer uitgekristalliseerd gerechtje, een genot om te eten.
Op tafel stond een kaartje waarop vermeld stond dat er op 22 mei een Zero menu geserveerd zou worden, alles geënt op kunstwerken, inclusief sprekers. Nu zou ik daar dolgraag bij willen zijn, maar helaas waren we die avond al bezet, dus heel jaloers heb ik alle tweets erover gevolgd. Een aantal onderdelen van het menu kregen wij gelukkig deze middag ook!
Uiteraard gingen we voor het grote menu, om het zomaar te noemen, als we er zijn, doen we het goed en we willen niets missen van de heerlijkheden van de chef!
Bij het eerste gerecht kwam een Douro, Moscatel de Gallego, Quinta do Vallado 2011. Een delicate frisse wijn. DSC02750Het gerecht, Noordzee-krab, avocado, radijs, rozen, rode peper paste er uitstekend bij. Op het bord in cirkels een gelei van sjalot met erop een rozet van zeer dunne plakjes radijs. Erop een heerlijke tartaar van krab, afgedekt met gelei van avocado en lamellen van avocado. Het geheel werd vervolmaakt door een vinaigrette met rode peper en rozenwater. Eromheen nog geleitjes van sjalot en bovenop een bloemetje van rucola, geplukt in de tuin van een van de medewerkers, zoals hij trots melde. Een zeer fijnzinnig, zacht en erg kloppend gerecht. Weer een enorm genot om te eten.
Bij het volgende gerecht kregen we allebei iets anders in het glas, ik had namelijk aangegeven dat ik geen kaviaar wilde, echtgenoot wel. Ik kreeg een l'Herault, Saint-Chinian, Grenache & Marsanne, Domaine les Eminades 2012, een prettige wijn met een lange afdronk.
Echtgenoot, die wel kaviaar wilde, kreeg een Beaujolais Blanc, Cuvée l'Atypique, Domaine C. Miolane s.a., waar hij gecharmeerd van was.
DSC02756Het gerecht werd gepresenteerd in het ei van Fabergé. Truffel/kaviaar, brandade, steur, witte druif, borage. Op een heerlijke brandade gemaakt van steur met een gelei van witte druif erop lag voor mij een flinke hoeveelheid truffel in stukjes gesneden met erop een bloemetje van de Borage (komkommerplant). DSC02757Werkelijk fantastisch in combinatie, alweer geweldig uitgekristalliseerd en zeer doordacht.
Echtgenoot kreeg precies hetzelfde, alleen was bij hem de truffel vervangen door een flinke hoeveelheid kaviaar uit Eindhoven. Een lekkere zilte kaviaar, waarvan hij heeft zitten smullen. Ook hij vond dit een uitstekend gerecht.
We gingen verder met in het glas Jerez de la Frontera, Exceptional Harvest, Bodegas Ximénez-Spinola 2012. Een duidelijke Ximénez-toets, maar toch ook met een zekere frissigheid. Gelukkig, want ik ben bepaald niet kapot van die mierzoete PX. DSC02761Erbij allereerst een ronde brioche, omwikkeld met sesam, erg lekker en daarna op een nogal speciaal en mooi bord met een soort dubbele bodem Foie Gras met ananas, bittere chocolade, sesam en topinamboer. Een mooie reep lever kregen we met er op gelei van ananas in twee uitvoeringen en een krokantje van chocolade en sesam. DSC02763Tussen de foie gras zat een streep bittere chocolade, rechts naast de foie een heerlijke gelei van kweepeer en links een ook erg lekkere gelei van topinamboer (aardpeer). Alweer een zeer aansprekend en smakelijk gerecht. Prachtig ook weer van presentatie, maar dat is hier altijd zo.
Zo langzamerhand waren we in een soort jubelstemming terecht gekomen, zo heerlijk vonden we het allemaal. Daar doen we het ook altijd voor natuurlijk, maar zo perfect als bij Inter Scaldes maken we het toch niet vaak mee.
Koen, de geweldige sommelier, ging door met een Fiefs Vendens, Cuvée Prestige Blanc Les Clous, Domaine Saint Nicolas 2010. Zo'n heerlijke Loire Chenin, waar je me altijd een enorm plezier mee doet.
DSC02768Erbij Zeeuwse kreeft. Land en Zee, schorrekruid, truffel. Alweer een schitterende presentatie van Land: gekonfijte rondjes aardappel met truffelcrème. Zee: schorrekruid, ontzettend lekkere kreeft met erop een brunoise van ei en hazelnoot, een saus van kreeft en truffel. We hebben zitten smullen van deze pracht. Wat een heerlijke ingrediënten en wat mooi weer samengevoegd!
Voor de volgende wijn gingen we naar Spanje. Een Bierzo Godello Sobre Lias, Bodegas Mengoba 2011. Een wel erg lekkere Godello, die in de verte doet denken aan een Bourgogne.DSC02771
Op het bord zeetong. Asperge, komkommer, strandbiet, biest. Een ongelofelijk lekker gerecht, laat ik daar eens mee beginnen. Op een saus van biest, wrongel en wei lag strandbiet met broccoli en yuzu. Op de geweldig goed klaargemaakte tong nog tipjes gelei van komkommer met een zeer diepe smaak en verder troffen we nog stukjes gekonfijte asperge aan, die ook al ontzettend lekker waren. Verder nog twee keer wat crème van strandbiet, voor mij een nieuwe groente, maar wel een heerlijke groente. Wat een bijzonder gerecht was dit zeg! Het lijkt zo simpel, maar ondertussen...
Bij het laatste visgerecht van deze middag kwam een glas Hawkes Bay, Sauvignon Blanc & Semillion, Alluviale Wines 2010. Een zeer prettige blend, spannend omdat er iets rokerigs in te proeven is.
DSC02774Erbij Koningskrab. Sandelhout, San Mazzo tomaat, ui, algen. Een soort tafelbereiding werd het. De stukken poot van de Koningskrab, die gerookt waren op Sandelhout kwamen bij de tafel in de rookpan. Aan tafel werd het krabvlees er uit geduwd en in stukjes gesneden.DSC02777 De borden stonden al klaar onder cloches. In de borden lagen al drie grote stippen crème van ui met erop een kleinere stip, gemaakt van algen. Voordat de stukken krab in het bord werden gelegd, kwam er eerst een saus en die saus was gemaakt van de San Mazzo tomaat met salie en kaneel. Het eindresultaat was weer een plaatje om te zien. En de smaak was fantastisch.DSC02781 De heerlijke zachte krab met die vleug Sandelhout en de heerlijke saus, waarin het rinse van de tomaat goed te proeven was, waarbij dan het zacht zoete van de ui kwam, perfect weer....
In het glas kwam een rode wijn, een Clare Valley, Cabernet Sauvignon, Pikes Tradition 1999. Ook weer een zeer prettige wijn, ik heb het idee dat we nogal verwend werden deze middag qua wijnen. Qua eten zeker ook, maar dat is wel DSC02784duidelijk te lezen neem ik aan.
Het hoofdgerecht, als je daarvan kunt spreken in zo'n heerlijk menu, was lamsfilet, aubergine, thee, époisses, kappertjes, zilverui.
Allereerst kregen we een toren van drie perfecte pommes soufflé, die fantastisch licht en luchtig waren en die we tot de laatste kruimel hebben opgegeten.
DSC02786Op het andere bord een prachtig stukje lam met persillade, erbij een flinke veeg aardappelmousseline waarin die heerlijke époisses verwerkt was en goed te proeven was. Verder de eigen jus van het lam, quenelles gemaakt van aubergine, ui, knoflook en witlof, de zilveruitjes waren zo te zien gekonfijt en in ieder geval ontzettend lekker en verder lag er nog een streep gremolata boven het vlees. Ergens proefde ik ook nog kappertjes, ik herinner me een gelei ervan. Alweer een ongelofelijk uitgekristalliseerd gerecht. Wat een creativiteit!
Bij het dessert schonk Koen een Rheinhessen, Huxelrebe Gau Köngernheimer Vogelsang, Weingut E. Meiser 1988. Een friszoete wijn, die me vooral opviel door zijn leeftijd.
Het dessert was aardbeien. Aardbeien met Gariguette, bergamot, hangop, chocolade, Grand Marnier Centenaire, karamel. Who's afraid of red, yellow and blue, Barnett Newmann. DSC02789
Allereerst verscheen er een bord met erop vijf eclairs met vijf verschillende vullingen en kleuren bovenop, de hommage aan Barnett Newmann denk ik zo. Ze waren gevuld met achtereenvolgens bosbessen en violet; limoenverbena; pistache; banaan en braam met een beetje eucalyptus. De eclairs waren trouwens heerlijk licht, we hadden geen enkel probleem om ze allemaal op te eten.
DSC02791Hierna op een erg mooi bord een krokante cilinder gemaakt van chocolade met Grand Marnier Centenaire gevuld met een mousse van bergamot, griesmeel en karamel. Heerlijk! In de cilinder troffen we nog een heel erg lekker koekje aan, hoe dat nu allemaal gemaakt wordt is me een raadsel, maar lekker was het wel. In het midden van het bord een streep crème van vanille en rechts ervan gemarineerde aardbeitjes, pareltjes van olijfolie en ook nog wat karamel want dat proefde ik duidelijk. Verder tipjes hangop tussen de aardbeitjes en nog een rood pareltje, gemaakt van tomaat. Heerlijk fris en heerlijk zoet. DSC02795
Vervolgens op weer dat mooie bordje met een dubbele bodem een ijsbonbon met citroengras, witte chocolade, limoenblad, kokos, peper en cacao. Een ware smaakexplosie, waarbij alle onderdelen heel goed te proeven waren.
DSC02799Voor bij de espresso, die hier uitstekend is, werden alvast snoepjes klaargezet. Eentje van chocolade en zeezout, eentje met roos en framboos, eentje met appelcrumble en tenslotte eentje met lavendel. Het feest werd afgesloten met de bekende potjes en bordjes met nougat, marshmallows en die enorme keus uit die niet te kunnen weigeren truffels.DSC02800 We maakten allebei onze keus en kregen die gepresenteerd op alweer zo'n heel mooi en uitgedacht bord, waar ze precies in pasten en waar we elk aan onze eigen kant van konden eten.
DSC02802We hadden nog een leuk gesprek met het echtpaar Brevet, waarbij we uiteraard onze grote verbazing over de heren van Michelin kenbaar maakten. Zoals velen begrijpen ook wij er helemaal niets van dat hier nog steeds geen derde ster is. Onbegrijpelijk en onjuist.
Wat niet wegneemt dat we hier ontzettend graag komen en in ieder geval zijn we er in juni 2015 weer, want dan wordt onze jongste zoon 21 en dat willen we heel graag vieren bij Inter Scaldes. Een ervaring als deze hoort bij zijn opvoeding tenslotte ;-). Maar voor die tijd komen we er vast ook, want ik wil niet te lang wachten op weer zo'n fantastische zondagmiddag.
Het moge duidelijk zijn dat we enorm hebben genoten. Van alles. Van de hartelijke ontvangst, van het uitstekende personeel, van de wijnen, van de gerechten, van de sfeer, van de randvoorwaarden, van de mooie kunst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is er absoluut geweldig.

 

N.B. Ik zie ook nog eens op de rekening nu dat de champagne en de koffie voor rekening van het restaurant waren: zeer bedankt, ontzettend aardig!

2 gedachtes over "Inter Scaldes in Kruiningen"

Menno

Veel dank voor je mooie verhaal, Carla. Keep up the good work!
3 juni , 2014 om 18:29 pm

FG (voorheen Ivy) in Rotterdam | restaurantrecensiesvancarla

[…] plande, dus was ik niet thuis die 11e mei. Ik zat te genieten van een fantastische lunch bij Inter Scaldes. Beide zonen vonden dat geen enkel punt, we zouden het gewoon het weekend erna vieren. Van de […]
7 juni , 2014 om 14:23 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl