DSC09382
DSC09382

De Lindehof in Nuenen

Op 6 juli 2014 in één ster, favoriet, Noord-Brabant.

Het had heel wat voeten in de aarde, maar om een lang verhaal kort te maken: op zondag 29 juni schoven we weer eens aan bij De Lindehof. Met twee vrienden van ons. Het was al weer veel te lang geleden dat we er waren, dus we verheugden ons op wat komen zou. Na een allerhartelijkste ontvangst installeerden we ons aan de zo langzamerhand vaste tafel. Mijn tas werd op het aangedragen tassentafeltje gezet en we begonnen met driemaal een glas champagne, van Taittinger deze keer, de officile Fifa WK champagne... In ieder geval een zeer prettige champagne. De andere tafelgenoot kreeg een alcoholvrije bubbel, Raumland, en was er verguld mee.
DSC03306Direct erbij in een glas de bekende broodsoldaatjes, deze keer met tonijn en een dip van kerrie. Zoals altijd erg lekker en een fijn begin.
Erna per twee twee lepels die lagen op schitterend rode tomaatjes en pepertjes met erop een bonbon gebaseerd op de Bloody Mary, met erin vocht van de tomaat met wodka en een flink pepertje erin, waarop de chef himself wat espuma van bleekselderij spoot. DSC03309Lekker en zeer gezond ;-).
De kaarten werden uitgereikt met nog wat toelichting door de chef en we besloten tot het all in menu met driemaal een wijnarrangement. De andere heer kreeg een sap of alcoholvrij-arrangement.
Water wilden we ook wel, bruisend en plat en we gingen verder met de amuses.
DSC03312In een WK-bakje een stadion met natuurlijk de Nederlandse Leeuw vonden we een soufflé van pizzadeeg, heel dun, het leek uit de verte op een pomme soufflé, met erop coquille, radijs, lichte kerrie en Salty Finger. Heerlijk!DSC03315
Vervolgens kregen we in een wit kommetje een gazpacho van rode biet met haring, komkommer, gele biet, crème van geitenkaas en krokantjes van aardappel. Onderin ontdekte ik tijdens het eten nog echt hele piepkleine bosaardbeitjes. Het klinkt als heel veel smaakjes, maar het paste allemaal wonderwel bij elkaar en de aardse smaken van de biet en de geitenkaas pasten perfect bij de haring en de aardbeitjes.
DSC03317Gelukkig ontbrak in dit bombardement aan amuses ook de heerlijke rendang niet. Die kregen we namelijk gepresenteerd op een mooi zwart bord. Een keurig rondje heerlijke rendang met kimchi, crème van gember, ijs van gemberbier en een krokantje van kool kregen we en we vonden het alle vier bijzonder lekker.
Bij het eerste gerecht schonk de sommelier, Arnold, een Gales, Auxerrois, Remich Hopersbour Grand Premier Cru 2012. De alcoholvrije tafelgenoot kreeg een cocktail van groene thee met cranberries en komkommer. DSC03325
Voordat het eerste gerecht verscheen, kwam er nog een amuse. Een wiel van ganzenlever met poeder van framboos of poeder van mais. Twee maal framboos en twee maal mais. Ik had framboos en vond de combinatie heerlijk, maar ook de combinatie met mais viel uitstekend in de smaak.
Waarmee we toe waren aan het eerste gerecht. DSC03330Een gerecht in tween. Allereerst een stuk heilbot met tandoorispecerijen, een quinoakrokantje, Japanse dressing en klaverzuring in verschillende uitvoeringen. Perfect gegaarde heilbot met een heerlijke tandoorismaak en bijzonder smakelijke bijgerechtjes, waarbij het krokantje van quinoa ook nog eens erg lekker gekruid was. Weer grote tevredenheid aan tafel. DSC03328
Op een zwart bordje ernaast een scheermes met een kokkel en een venusschelp, verder een dimsummetje en zoetzure komkommer en radijs in brunoise. Heerlijk van smaak en heerlijk in de combinatie!
De tweede wijn was een Blanc d'Enguera 2012, Valencia, een zeer prettige wijn. Als alcoholvrij drankje deze ronde vers grapefruitsap met tonic en rozenblaadjes. DSC03333Het gerecht, pladijs - tongschar dus - met Oosterse structuren was een plaatje om te zien. Behalve het uitstekend gebakken stukje tongschar kregen we onder andere een sushi met komkommer en lamsoor en erop een dooier van soto, verder kreeft, een beurre blanc met venkel, ijs van groene appel en venkel, een krokantje van nasi en brunoise van groene appel en venkel. Alweer een erg lekker gerecht, mooi fris en leuk met de kruiderijen van de chef erbij. De kreeft was bovendien perfect van garing en voegde echt iets toe aan het gerecht, hoewel ik het idee heb dat we extra verwend werden hiermee. Waarvoor mijn dank!
Bij het hoofdgerecht kwam een Pfannebecker 2011, Rheinhessen in het glas. Een fijne wijn, licht gekoeld en een typische Pinot Noir, waar ik van hou. Het alcoholvrije drankje was een cocktail van sap van Jonagold appel met soda en sap van Doyenne de Comice, ook dit viel in de smaak. Alle drankjes overigens vielen in de smaak, niet in de laatste plaats omdat het de eerste keer was dat de tafelgenoot bij elk gerecht en bij het aperitief een alternatief kreeg aangereikt, waarover ook nog eens was nagedacht. En dat is leuk. DSC03339
Het hoofdgerecht bestond ook weer uit twee componenten. Op het grote bord om zomaar te zeggen een filet van hoender, perfect gebakken met erbij gebakken polenta, diverse peulvruchten en andere groentjes, morilles en een saus van morilles en ook nog eens een stukje ganzenleverterrine. Alweer een erg lekker gerecht. Ik ben dol op morilles en op ganzenlever, dus er zat een gelukkig mens aan tafel. Ook enoki trof ik nog aan!
DSC03340In de wijde zwarte kom een stuk krokante hoen met diverse groenten en phulauri (een Hindoestaanse snack van gele spliterwten). Volgens mij lag er ook nog een stukje watermeloen bij, wat lekker fris was. Alweer en ook heerlijk. Het lijkt alsof de chef complexer is gaan koken, wat weer tot allerlei nieuwe verrassingen leidt en dat hebben we graag natuurlijk.
Bij het dessert verwende Arnold ons met maar liefst twee dessertwijnen. Allereerst een Riesling Auslese, Weingut Bottler-Willems, Veldenzer Kirchberg 1992! Een behoorlijk bijzondere wijn....
En ernaast een glas Strau, 2008 Huxelrebe Beerenauslese, Rheinhessen. Ook een heerlijke wijn en we vonden het erg leuk ze naast elkaar te kunnen proeven.
Als alcoholvrij dessertdrankje kwam de Raumland van het aperitief met siroop van aardbei en dat viel wederom in goede aarde.DSC03348
Het dessert kwam zelf in drieën. Op het bord aardbei met kokos. Sorbet van aardbei, sorbet van kokos, gelei van allebei, een cakeje, een winegum en een marbr. Heerlijk fris en weer prachtig om te zien. Ik hou veel van rood fruit.
DSC03350In een oranje bakje aardbeitjes met schuim van kokos en dulce de leche. Alweer een perfecte combinatie, niet te zoet en weer die fijne frisheid van de aardbeien, heerlijk. Ook voor dulce de leche kun je me wakker maken, dus wederom een schot in de roos.
En tot slot nog een in een leuk flesje dawet. Dawet is een inmiddels Surinaams kokosmelkdrankje.DSC03352 Ook zeer prettig fris en heel licht. Leuk om eens te drinken, want ik kende het niet.
Bij de afsluitende koffie en thee kregen we alle vier nog heerlijk snoepjes. Ik herinner me witte chocolade met kardemom, een taartje van kalamansi, een lolly met gezouten karamel, een snoepje van passievrucht met witte chocolade en kokos, een gevulde framboos en een frambozentaartje met hard schuim van framboos. Allemaal even lekker.
DSC03354We hebben heerlijk bijgepraat met onze vrienden onder het genot van deze heerlijke maaltijd. Eten bij De Lindehof is en blijft een feestje en als de chef zo doorgaat zit die tweede ster er aan het eind van het jaar er volgens mij ruim in! Zeer bedankt voor de enorm genoeglijke middag weer.

 

18 gedachtes over "De Lindehof in Nuenen"

Rudolf

En toch gaat die tweede ster er niet komen, de keuken is 't zeker wel waard. Maar de witte brigade is hier elke keer anders van samenstelling. En begrijpelijk, niemand wil voor een langere tijd in dit mini restaurant werken waar de patron je op de vingers staat te kijken. Vroeger met dhr Knaapen had de bediening nog een eigen gezicht.
6 juli , 2014 om 12:08 pm

Jeroen

Ja. En vroeger was alles beter. Een chef moet op iemands vingers kijken en in ieder bedrijf heb je wisselingen van personeel of heeft u altijd het zelfde werk gedaan? Dan snap ik het. Denk dat deze mini keuken meer kan dan menige grote keuken. Dus ik ben het niet met u eens.
9 juli , 2014 om 15:57 pm

jerry

Hey Rudolf, wat een reactie geef je hier. Mag ik vragen waarom??? Gaat het dan om die tweede ster??? Betalen sterren de huur..... Nee, volgens mij niet, je gasten betalen de huur en zolang die tevreden zijn ben je enormgoed bezig. Als je steeds weer je gasten weet te verassen zodat zij steeds terug komen, dan ben je goed bezig. Zodra je gaat koken en je zaak gaat runnen naar een tweede ster, dan ben je slecht bezig, dan ben je alleen maar bezig met de sterren en niet met je gasten. En wat weet jij van sterren??? Niemand weet hoe zij beoordelen. Als ik jou reactie zie dan denk ik, daar heb je er weer een, iemand die "denkt" dat hij verstand heeft van de horeca. De ster die de heer bahadoer heeft heeft hij niet omdat er al zoveel jaar het zelfde personeel staat die heeft hij, omdat die man een ongekende passie heeft voor ons vak en steeds weer van losse individuen een team weet te smeden. In de horeca gaat het personeel nou eenmaal snel verder, het is al heel wat dat iete de afgelopen 5 jaar daar in dienst was. Er komt een tijd van afscheid nemen en dat is ook maar goed ook, dat houd je scherp. Ik zou de volgende keer eerst eens goed nadenken voordat je iets post wat totaal niet aan de orde is. Ik weet dat de heer bahadoer alleen maar kookt voor zijn gasten en dat een ster behouden of een tweede ster een mooie bijkomstigheid is. Iedere dag staat die man paraat voor zijn gasten en doet jij er alles aan samen met zijn team om een topprestatie neer te zetten, zoals alle zaken met een enorme passie.
9 juli , 2014 om 17:14 pm

restaurantrecensiesvancarla

Nou, dat valt zeer mee hoor, die wisselende samenstelling. Het was de negende keer dat we er waren en er zijn in die periode (enkele jaren dus) maar twee opvallende wijzigingen geweest. En de patron kijkt ze volgens mij niet op de vingers, hij werkt op een zeer prettige manier met al zijn personeel samen.
6 juli , 2014 om 13:10 pm

Ad Wijgerde

Twee? Ik ben er ook zo'n 8 a 9 keer geweest en Arnold die ik bij de Lindehof nog niet aan het werk heb gezien is inmiddels al weer de 4e sommelier.
6 juli , 2014 om 14:58 pm

restaurantrecensiesvancarla

Oh, maar Arnold werkt er al weer bijna twee jaar...Maar ik begrijp je kritiek niet goed. Bedoel je te zeggen dat Soenil te veel aanwezig is? Zeg dat dan en gooi het niet op wisselend personeel, dat impliceert heel andere dingen en dat is niet vriendelijk.
6 juli , 2014 om 17:20 pm

restaurantrecensiesvancarla

Als sommelier ken ik dus in de jaren dat ik er kom alleen Iete en Arnold. En die ontzettend leuke Engelse/Britse/Ierse jongen (ben even kwijt waar hij precies vandaan komt). En Jimmy Salazai is vertrokken, naar Zarzo, wat ik van hem goed begrijp. Dus zonder kritiek op het reilen en zeilen bij De Lindehof.
6 juli , 2014 om 17:22 pm

Ad Wijgerde

Beste Carla, ik bedoel verder helemaal niets negatiefs. Wel zou het kunnen zijn dat deze Rudolf (met zijn resolute antwoord) een Michelin inspecteur is die op deze wijze incognito het zwak punt van de Lindehof bloot legt. Door je opmerking dat hierop volgde ondermijnde je naar mijn mening deze tip en dat wilde ik alleen maar met mijn opmerking aangeven. (Dat er dus meer dan 2 personen van de zwarte brigade verdwenen zijn) Arnold heeft overigens begin 2013 mijn wijnen toegelicht bij Inter Scaldes. Verder waren er nog Ferdinand Tulen als sommelier (1 november 2011 tot 30 september 2012) en voor mij de eerste (eind 2009) ken ik niet bij naam. Verder vond ik het jammer (maar begrijpelijk) dat Sandrijn (ruim 3,5 jaar gewerkt) naar de Treeswijkhoeve is gegaan.
7 juli , 2014 om 15:36 pm

restaurantrecensiesvancarla

Oh ik had helemaal niet gezien dat jij het was die reageerde, ik dacht dat het die Rudolf nog een keer was.
7 juli , 2014 om 16:39 pm

PB

Het is altijd een plezier over dit voor mij onbekende want vrijwel onbereikbare restaurant je zo constant enthousiast te lezen! (Ik troost mij dan maar binnenkort met restaurants als 't Zilte, Hertog Jan en Jean-Franois Pige, waar ik dus gemakkelijker kom dan in Nuenen :-).
7 juli , 2014 om 22:18 pm

Rudolf

't is geen kritiek die ik op de Lindehof uit, slechts een constatering. Volgens de berichten is ook dhr Zwartkruis namelijk ook weer verdwenen bij de Lindehof.......
9 juli , 2014 om 07:01 am

restaurantrecensiesvancarla

Dat is snel, anderhalve week geleden was hij er nog. Welke berichten?
9 juli , 2014 om 07:22 am

jerry

Hey Rudolf, wat een reactie geef je hier. Mag ik vragen waarom??? Gaat het dan om die tweede ster??? Betalen sterren de huur..... Nee, volgens mij niet, je gasten betalen de huur en zolang die tevreden zijn ben je enormgoed bezig. Als je steeds weer je gasten weet te verassen zodat zij steeds terug komen, dan ben je goed bezig. Zodra je gaat koken en je zaak gaat runnen naar een tweede ster, dan ben je slecht bezig, dan ben je alleen maar bezig met de sterren en niet met je gasten. En wat weet jij van sterren??? Niemand weet hoe zij beoordelen. Als ik jou reactie zie dan denk ik, daar heb je er weer een, iemand die "denkt" dat hij verstand heeft van de horeca. De ster die de heer bahadoer heeft heeft hij niet omdat er al zoveel jaar het zelfde personeel staat die heeft hij, omdat die man een ongekende passie heeft voor ons vak en steeds weer van losse individuen een team weet te smeden. In de horeca gaat het personeel nou eenmaal snel verder, het is al heel wat dat iete de afgelopen 5 jaar daar in dienst was. Er komt een tijd van afscheid nemen en dat is ook maar goed ook, dat houd je scherp. Ik zou de volgende keer eerst eens goed nadenken voordat je iets post wat totaal niet aan de orde is. Ik weet dat de heer bahadoer alleen maar kookt voor zijn gasten en dat een ster behouden of een tweede ster een mooie bijkomstigheid is. Iedere dag staat die man paraat voor zijn gasten en doet jij er alles aan samen met zijn team om een topprestatie neer te zetten, zoals alle zaken met een enorme passie.
9 juli , 2014 om 17:15 pm

Gijs

Wat een ophef ik werk al 10 jaar met plezier bij de lindehof, en zoveel veranderingen zijn er niet geweest. En sommige namen die genoemde namen zijn nooit sommelier geweest. En een Patron moet op je vingers kijken.
9 juli , 2014 om 17:22 pm

restaurantrecensiesvancarla

En zo is het Gijs, jij kunt het weten!
9 juli , 2014 om 17:30 pm

Joost

Ik vind het ook nogal een discussie... alsof de kwaliteit voor de gasten beter wordt naarmate het personeel lang ergens blijft werken?! Sorry maar ik kijk toch op het moment zelf wat ik op mijn bord krijg (keuken) en hoe me dat wordt gebracht (bediening). Zo eenvoudig is het wat mij betreft en toevallig hadden echtgenoot en ik het er zojuist nog over dat de Lindehof zulke bijzondere gerechten presenteert waar we het enkele weken later nog over hebben. Ook over de bediening zijn we behoorlijk te spreken. Het maakt mij persoonlijk niet uit hoeveel sterren er dan aan hangen. En wat Gijs zegt: het is zijn eigen zaak, mag hij zijn persoon "op de vingers kijken" (tussen haakjes want onze ervaring is totaal niet dat er iemand op de vingers wordt gekeken).
9 juli , 2014 om 18:41 pm

Rudolf

Beste Jerry, als je goed leest heb ik geen enkele kritiek op de keuken van de Lindehof en ook niet op de bediening. Ik constateer alleen maar dat de keuken cht het niveau heeft van minimaal 2*, en deze elk jaar maar niet krijgt. Daar moet dan toch een reden voor zijn... In diverse interviews door medewerkers van Michelin is vaak aangeven dat de keuken n bediening constant van een hoog niveau moeten zijn. Als de samenstelling van de bediening dan snel en vaak van samenstelling wisselt zou dit zomaar een reden kunnen zijn voor het niet toekennen van een 2e ster. ps ik ben pas 17 jaar gast bij de Lindehof dus heb misschien enige ervaring bij dit TOP restaurant.
10 juli , 2014 om 06:18 am

Willem

Klopt Rudolf, ook ik ben vaste gast bij de Lindehof en zie de samenstelling van de zwarte brigade sneller dan bij collega top zaken veranderen. Ik kan me ook voorstellen dat Michelin daar rekening mee houdt. Er moet immers constante kwaliteit uit de keuken n de bediening komen.
10 juli , 2014 om 09:21 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl