DSC09382
DSC09382

Table d'Amis in Kortrijk, België

Op 23 september 2016 in België, Favoriet, één ster.

Op onze reis terug naar Nederland kwamen we langs Kortrijk en natuurlijk moesten we daar stoppen om te lunchen bij onze all time favorite: Table d’Amis! Na een hartelijke ontvangst vroeg men of we misschien op het terras wilden lunchen en dat wilden we graag, mits in de schaduw. Dat was mogelijk via mooie grote parasols, dus namen we plaats aan de keurig gedekte ruime tafel op het leuke terras. Ik wist helemaal niet dat hier een terras was, dus dat was een prettige verrassing. Ik weet niet of ik het al eens geschreven heb, maar alles is hier werkelijk tot in de puntjes geregeld op een erg mooie manier, zo zijn de tafelkleden voorzien van het logo van Table d'Amis en heeft men hier de glazen van Zalto. Om maar twee details te noemen, er zijn er veel meer, allemaal dragen ze bij aan de fijne beleving die wij hier telkens weer hebben. 

Een aperitief wilden we natuurlijk wel, voor echtgenoot een fijne champagne van Fleury, voor mij het nieuwe huisaperitief (voor mij nieuw dan), een beetje Citadelle gin met citroensap, afgemaakt met champagne. Een heerlijk fris aperitief.

Erbij direct een keur aan hapjes. Allereerst in een schattig kopje een koude consommé van tomaat met een takje tijm. Heerlijk fris en zeer vol van smaak. Vervolgens krokantjes van quinoa met erbij een emulsie van prei om ze in te dippen. Ook dit was een ware smaakexplosie. De krokantjes op zich zijn al zeer smaakvol, maar de prei-emulsie geeft er een duidelijke eigen dimensie aan. Bijzonder smakelijk. 

Vervolgens kwam het bekende Table d’Amiskistje op tafel. In het kistje een mooie groen hapje wat bestond uit een taartje met lijnzaad en komkommer, waaronder wat zure room zat. In al zijn simpelheid was ook dit een fantastisch hapje, vol van smaak, ik vermoed door de toevoeging van kruiden. Op de deksel van het kistje een bekend hapje voor ons, wat helemaal niet erg is, want ook dit erg lekker: een toastje van filodeeg met carpaccio van champignons de Paris, waaronder een crème van oude brokkelkaas ligt. Geweldig lekker. Ik ben helaas vergeten te vragen waar het oranje poeder wat het geheel zo mooi afdekt van is gemaakt.

Tot slot kwam er een oesterschelp gevuld met krabvlees en schuim van bisque. Ook enorm smakelijk. Een fantastisch begin!

Ons werd het Menu du Jour (vier gangen voor de lunch) uitgelegd, voor een overzicht van de kaart en de menumogelijkheden verwijs ik naar de website. Wij wilden echter liever het Menu Terroir en dan de vijf gangenuitvoering. Zeven gangen vind ik net iets teveel voor de lunch, vooral ook omdat de zonen ‘s avonds nog voor een maaltijd zouden zorgen bij ons thuis.

Nu was dat Menu Terroir hetzelfde als het Menu du Jour, alleen zou er een extra bereiding bij het hoofdgerecht komen als vijfde gang. Ook wilden we graag het wijnarrangement.

Brood kwam op tafel met boter met wat zeezout erop.

De sommelier, Tom, want Sofie was op deze zaterdag druk met de kinderen natuurlijk, schonk de eerste wijn in. Een Bourgogne Aligoté, Francois Carillon, 2014 en dat was een prettige wijn die volgens Tom qua zuren perfect zou passen bij het voorgerecht.

Waarin hij volkomen gelijk had, want het voorgerecht was tomaat gevuld met zichzelf en daarna licht gedroogd. Eronder een cirkel van huisgemaakte geitenyoghurt en een aan tafel erbij geschonken jus van basilicum en groene tomaat. Een heerlijk fris en zomers gerecht. Vrij hoog in de zuren, wat ik prettig vind en het paste naadloos bij de wijn. Een schot in de roos. 

De tweede wijn was een fantastisch lekkere wijn. Een Roleta Russa, William Wouters, 2013. William Wouters is ondermeer de voormalig chef-kok van de Rode Duivels en hij heeft een wijndomein in Portugal. 

Bij de wijn een extra gerecht uit de keuken! Europese kreeft in kruidenboter met tomaat, paprika en piment. Een heerlijk stuk perfect gegrilde kreeft kregen we. Erbij gerookte paprika, crème van gele paprika en diverse zeer klein gesneden stukjes paprika met nootjes en bloemetjes van koriander. Ook nog gepofte amaranth en een heerlijke schuim van bisque, die we al proefden op de krab bij de amuses. Een uiterst gebalanceerd en elegant gerecht vond ik dit en de smaken waren weer weergaloos lekker. Erg bedankt nogmaals voor dit fijne gerecht!

Sofie kwam even binnenrennen, samen met de kleine Gust. We maakten een korte babbel en toen moest ze alweer weg natuurlijk. Leuk haar even gesproken te hebben!

Tom schonk de Roleta Russa door bij het volgende gerecht. Dat was lichtgegrilde tarbot met schuim van krab. Erbij gefermenteerde kool, een reductie van de graten, wortel en pulpo. Het gerecht rook ongelofelijk lekker en het was een plaatje om te zien! Alle onderdelen waren zeer vol van smaak, de combinaties waren weer geweldig goed gevonden en het is natuurlijk overbodig te zeggen, maar de tarbot was perfect van garing. Ook dit was weer een geweldig gerecht.

Matthieu kwam even uit zijn keuken om ons te begroeten, altijd even gezellig!

Voor het hoofdgerecht kwam men ons eerst het beest wat het betrof laten zien. Het ging om eend uit Challans, op het karkas gebraden op schillen van cacaobonen. Die eend zag er werkelijk geweldig smakelijk uit! Om direct je mes in te zetten....

Tom schonk een rode Touraine in het glas. Een le Clos Neuf des Archambaud, 2009, l’Arpent du Mitan. Ook dit was weer een bijzondere wijn met een geheel eigen smaak. Erg leuk en bijzonder dat ze hier toch altijd van die fijne wijnen hebben.

Op het bord een stukje filet van de eend met gedroogde en gelakte rode biet en peperroombotersaus. Onnodig bijna te zeggen dat de eend perfect was, dat de biet heerlijk was, er lag ook nog wat jam van biet op het bord en dat de peperroombotersaus er geweldig goed bij paste. Ook de 'streep'  reductie met cacao paste er uitstekend bij. Wederom grote tevredenheid aan onze tafel.

De tweede bereiding van eend kwam in een schaaltje. Onderin het schaaltje het boutje van de eend in de vorm van geplukt vlees met erop mousseline van aardappel en stukjes gepofte aardappel. Dit nu was een zeer klassiek gerechtje met van die heerlijke volle smaken. Erg lekker ook.

Het dessert bestond vandaag uit een crumble van hibiscus en melk, ijs van platte kaas, rode vruchten en granité van rode vruchten. Een heerlijk fris dessert, niet te zoet.

 

We sloten deze erg fijne maaltijd af met goede espresso waarbij het mooie kistje weer op tafel kwam. In het kistje heerlijke rolletjes met een crème-achtige vulling, op het kistje een taartje met aalbesjes en een Turks Fruitachtig snoepje, alle drie erg lekker. Apart op een rond houten plaatje heerlijke Table d’Amischocolade om de maaltijd helemaal te vervolmaken.

Genoten hebben we weer! Na het betalen van de rekening verlieten we meer dan tevreden dit fijne restaurant, zoals bekend gaan wij hier altijd bijzonder graag eten. Geweldige gerechten, geweldige wijnen, een uitstekende en zeer attente witte brigade, wat wil een mens nog meer...?

0 gedachtes over "Table d'Amis in Kortrijk, België"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl