DSC09382
DSC09382

Zout & Citroen in Oosterhout

Op 14 mei 2019 in Noord-Brabant, lunch/diner op uitnodiging.

Restaurant Zout & Citroen

Zout & Citroen bestond 5 jaar. Ter gelegenheid daarvan hadden de eigenaren, Bram en Patricia Helleman, het restaurant een restyling gegeven. Ter gelegenheid van de restyling moest er een feestje gevierd worden en dat werd gedaan met een perslunch, waar ook ik voor was uitgenodigd. Zo kwam het dat ik op deze maandag rond het middaguur binnenwandelde in het voormalige koetshuys. Ik was al eens eerder bij Zout & Citroen geweest, voor een beschrijving van het gebouw verwijs ik graag naar die recensie.

De restyling is wat mij betreft zeer geslaagd. Warm, modern en jong, ruimtelijk en prettig. Fijne kleuren ook.

In de lounge bij de bar kregen we van de sommelier (Sjoerd Bergmans) een alcoholvrij aperitief op basis van Seedlip, een non-alcoholisch destillaat. Die is gemengd met onder andere koude jasmijnthee, limoensap, ahornsiroop en afgetopt met een schuim van eiwit. Licht, fris en prettig. Erbij een schaaltje met verschillende soorten kroepoek, altijd lekker.

Twee hapjes worden gebracht. Op een schaaltje met kiezels een openploppend (in de mond) hapje waarin de smaken van een Caesar-salade zijn verwerkt, grappig, en in een schaaltje een canelé-achtig cakeje met verschillende bereidingen van maïs, popcorn en ras el hanout.

Beide hapjes zijn smakelijk.

Nadat we aan tafel zijn genood worden de glazen gevuld met een Silvaner 2014 van Weingut Winter, speciaal geselecteerd op dit jaar.  Een woord van welkom door Bram en Patricia Helleman, waarin Bram ook zijn kookstijl toelicht en het feest kan beginnen.

Als eerste verschijnt er een hapje, waarin de smaken van een Bloody Mary zijn verenigd. Prachtig opgemaakt en grappig krokant. Vervolgens een amuse in een schaaltje met verschillende bereidingen van champignon, zoetzure komkommer en poeder op basis van gerookte olijfolie. Onderin het schaaltje zat een heerlijke licht zure, prettig frisse crème, volgens mij ook op basis van champignon en komkommer. Een eetlustopwekkende amuse. Zoals het hoort dus.

Waarmee we aan het menu - het kaartje lag keurig op tafel - waren toegekomen.

Als eerste een Gillardeau van de chef. Dat betekende in dit geval een oester met champagne-botersaus, dille-olie en enoki.Een uitstekende oester met een erg smakelijke saus. Enoki vind ik eigenlijk altijd prima.

Het volgende gerecht was zeebaars - Hollandse asperge - Oosterschelde kreeft - wortel. Op het bord rechts een intrigerende crème brûlée van kreeft. Links op het bord twee flinke stukken licht gegaarde zeebaars, omwikkeld met een flinterdunne plak wortel. De zeebaars is namelijk gemarineerd in Chardonnay, waardoor de zeebaars meer als sashimi-stijl geserveerd wordt. Erbij Oosterschelde kreeft, kruidensalade met asperges uit de regio, bereidingen van wortel en een aan tafel erbij gelepelde dressing van kreeft en kruidenolie. Een heerlijk gerecht, de malse zeebaars paste erg goed bij de overige ingrediënten en de crème brûlée vond ik echt een vondst. Hij is gemaakt van de bisque van de kreeft. Vol van smaak en met een heerlijk krokant bovenlaagje.

In het glas kwam verrassend genoeg bier. Gulzig van Brouwerij Nevel, een New England Wild Ale. Brouwerij Nevel is gevestigd in Nijmegen. Op het bord heilbot - kropsla - grapefruit - bloemkool. Een flink stuk perfect gegaarde heilbot kregen we. Erbij bereidingen van bloemkool, onder andere een flan, gekaramelliseerde en gekonfijte bloemkool, crème van bloemkool, zoetzure plakjes bloemkool en een gel van dragon. Verder nog gegrilde kropsla met pompoenpitolie. Aan tafel werden er nog twee sausjes bij geschept: eentje op basis van grapefruit en tijm en een beurre blanc op basis van de graten van de heilbot. In combinatie met het bier vond ik het opmerkelijk genoeg een zeer aards gerecht worden. Dat maak ik niet vaak mee met vis.

We gingen verder met Texels lam - asperges - zilverui - spinazie - aardappel - geitenboter. Op het bord een perfect gegaard stukje zeer mals lamsrack, asperges, een mousseline van aardappel met geitenboter, spinazie met knoflook en een heerlijke volle jus van het lam (de nek en het karkas). Een goed gerecht. Bij elkaar passende smaken en zoals gezegd zeer mals vlees. In het glas kwam Rioja reserva 2013, Marques de Riscal.

Het volgende gerecht kreeg weer een bierbegeleiding en wel van Socius Oak, Imperial Stout van dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch. Het gerecht was een signatuurgerecht van de chef (hij twijfelt nog of hij het wel of niet in een menu zal houden): rendang - sukade - aardappel - ui - atjar. We kregen maar liefst twee soorten vlees. Kalfssukade, boterzacht gestoofd (48 uur) en Galloway rundersukade, nog heerlijk saignant. Dit Galloway rund komt uit de Kempen en heeft heerlijk dooraderd vlees. Bij het perfect gegaarde vlees zat een heerlijk schuim van rendang, karamel van rendang, gel van atjar, gestoofde zoetzure rode ui en het geheel was bestrooid met krokante aardappel. De smaken pasten uitstekend bij elkaar. Het waren eigenlijk behoorlijk zachte smaken, waardoor de specifieke smaken van het vlees goed overeind bleven.

Ook bij het dessert kwam een glas bier. Tonka Barleywine van Brouwerij Frontaal. Speciaal gekozen omdat in het dessert ook tonkabonen zaten. Het dessert bestond uit tonka - ananas - karamel - five spices. Op het bord een stukje cheesecake van tonkaboon, mousse van de karamel waarin de ananas die ernaast ligt is gegaard. Verder een sorbet van yoghurt met five spices en een krokant van honing. Hier kan ik kort over zijn: een heerlijk dessert!

Ik sloot de lunch af met een uitstekende espresso en nadat ik Bram en Patricia had bedankt voor de heerlijke middag, verliet ik meer dan tevreden Zout & Citroen. Een fijn, gastvrij restaurant, waar heerlijk wordt gekookt.

 

1 gedachtes over "Zout & Citroen in Oosterhout"

Edwin Kos

Zout & Citroen, het is een TOP restaurant !!!! Het word tijd dat Michelin dat ook door krijgt!!!!
15 mei , 2019 om 07:38 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl