DSC09382
DSC09382

JanZen in Woerden

Op 21 mei 2019 in Utrecht.

Per 1 oktober vorig jaar zijn Jeroen en Nastasja van Hensbergen de nieuwe eigenaars van JanZen in Woerden. Ik wilde er al langere tijd heen en op deze donderdagavond was het zo ver. Parkeren kan nog steeds op eigen terrein en we liepen langs het mooie terras het restaurant in. Aan de inrichting is iets veranderd qua sfeer. Het is wat minder ‘huiskamer’, de wanden zijn niet meer mosterdgeel, maar olijfgroen. Geen linnen op tafel, maar wel stoffen servetten. Het was toevallig niet druk deze avond en we mochten een tafeltje uitzoeken. Dat werd een tweetje bij het raam. Op tafel stonden al olijven en een pompoenkoekje met Utrechtse geraspte oude kaas, allebei erg lekker.

De chef bediende ons deze avond. Extra leuk daarbij was dat hij ook nog voldoende tijd had om ons dingen te vertellen over zijn vorige restaurant, over JanZen en over de plannen die hij en zijn vrouw - die ook nog even binnenkwam - hebben met JanZen.

Als aperitief wilde ik - bij gebrek aan Bobby’s - een glas witte wijn en dat werd een Sauvignon. De huiswijn, een John B. Sauvignon Blanc, Robertson Zuid-Afrika. De kaarten werden ons overhandigd en ik vertelde dat we hier waren met een Heerlijk-arrangement, maar dat we natuurlijk wel graag de kaarten wilden inkijken. Voor een uitgebreidere toelichting erop verwijs ik graag naar de website. De wijnkaart is keurig en heel vriendelijk van prijs. Bij het aperitief kwamen een drie hapjes. Op een houten blokje twee hoorntjes van filodeeg gevuld met ijs van gepofte paprika en pinda, zeer intensief van smaak en een echte binnenkomer. Dat zie ik overigens graag. In een glaasje crème van mierikswortel met meloenstukjes en schuim van komkommer met licht pittige sesam, ook opvallend prettig van smaak en van combinatie en in een potje tenslotte witte asperges met daslook en zalm, wat zalf van eieren en wat zeekraal. Dat laatste hapje was net zoals het eerste hoorntje hoog op smaak, terwijl toch alle smaken goed te proeven bleven. Verrassend goed wat mij betreft.

We hadden besloten tot een fles Terre d’Amandiers, les Flacons, Pays d’Oc 2017 en die beviel goed.

Het eerste gerecht was tartaar van makreel, aangemaakt met limoen en cayennepeper. Bij de makreel kroepoek met kerrie, een dressing van citroengras en kokos en verder wat wakame, een Amsterdams uitje, komkommer, zwart haring’kuit’ en wat wortel. Ook dit gerechtje had uitstekende smaken. Elk onderdeel bleef goed te proeven en samen vormden ze een elegant geheel.

Het tweede gerecht was zeebaars met quinoa en gepofte paprika. Perfect op de huid gebakken zeebaars kregen we met eronder de quinoa-salade met koriander en gepofte paprika.Erbij licht-zoetzure geroosterde prei, een langoustine in kataifideeg met limoen en een schuimige saus op basis van Thaise curry met citroenrasp. Ook lag er nog wat zoetzure ui op het bord. Behalve dat de zeebaars perfect van garing was, viel ook de langoustine in kataifi op: er zat een hele frisse en ook een kruidige toets in, zeer smakelijk samen met de mooie zoete langoustine. Ik vond dit een uitstekend gerecht, geweldig in balans en zeer doordacht.

Bij het derde gerecht dronken we de witte wijn door, die paste er goed bij. Het gerecht was kalfszwezerik met pistache. Perfect gegaarde, gelakte zwezerik kregen we met een crumble van pistache. Bij de zwezerik een jus op basis van rode wijn, wat bulgur met paddenstoelen, een zalf van knolselderij, wat rode en gele biet en een schuimende saus met vadouvan. Ook dit was een opzienbarend lekker gerecht. Alle onderdelen waren uitstekend op smaak, perfect van garing en zowel in combinatie als apart bijzonder smakelijk. Erg goed dat de chef zo’n goede keukenbrigade heeft, complimenten daarvoor!

Bij het hoofdgerecht namen we een glas John B. Cabernet Sauvignon, Tinta Barocca 2018 en ook die beviel ons uitstekend. Hij paste ook goed bij de lamsfilet met couscous en augurk. Twee mooie medaillons lam kregen we, uiteraard zou ik bijna zeggen, perfect van garing. Erbij een quenelle couscous die gemengd was met zeer fijngesneden augurk, wat een heerlijke frisse hint gaf. Verder op het bord twee kleuren courgettes, een tomaatje, een artisjokje, zalf van doperwt en een bloemetje van peul. Het geheel werd afgemaakt met een eigen jus van het lam. Ook dit was weer een uitstekend gerecht, het wordt wat saai wat dat betreft ;-).

We sloegen een glas dessertwijn af. Het dessert deze avond was framboos. Op het bord een spiraal van cremeux van framboos met wat yoghurt, ruby-chocolade en witte chocolade, sorbet van framboos, oublie-koekje, een meringue en wat mousse van framboos. Een absoluut heerlijk dessert was het. Heerlijk fris en heel prettig licht. Een waardige afsluiter van een verrassend lekkere maaltijd. Deze chef kan uitstekend koken!

Bij de goede espresso kwamen nog friandises. Allereerste een zeker sterwaardige madeleine! Verder voor allebei een Saint Jacques en twee lolly’s, eentje van witte chocolade met Baileys en eentje van pure chocolade met kokos. Alles was eigenlijk ook weer zeer smakelijk.

We lazen nog even een ingelijst ‘getuigschrift’, wat het echtpaar van Hensbergen kreeg van hun personeel toen ze ’t Klooster in Wijk bij Duurstede (hun vorige restaurant) verlieten en na het betalen van de zeer schappelijke rekening verlieten we meer dan tevreden JanZen. We keren absoluut terug, want we hebben enorm genoten!

0 gedachtes over "JanZen in Woerden"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl