DSC09382
DSC09382

Nastrium in Helmond

Op 16 september 2019 in Noord-Brabant, favoriet.

Omdat we vrijdagochtend nogal vroeg van Eindhoven naar Athene zouden vliegen, overnachtten we in het hotel op het vliegveld. Dat vroeg natuurlijk om een lunch. Nu had Soenil gezegd dat we zeker een keertje naar Nastrium moesten gaan, dus dat kwam prima uit.

Parkeren kan op het eigen terrein van het restaurant. Nastrium kent behalve het fine dining-restaurant ook The Backyard, een wat laagdrempeligere brasserie/foodbar, gevestigd in hetzelfde monumentale pand, maar dan aan de achterkant.

Omdat het prachtig weer was kregen we een fijne tafel op het terras. Ook het terras wordt gedeeld met The Backyard, de inrichting van beide onderdelen is verschillend.

We werden de hele middag in de watten gelegd door de zeer attente en kundige maître-sommelier, Martijn Bouwmans.

Een servet werd op mijn schoot gedrapeerd en een glas Cava van MIM werd ingeschonken. De kaart werd ons uitgereikt. Men kent hier het menu Nastrium in 4 (52.50), 5 (62.50) of 6 (72.50) gangen. Bijpassende wijn respectievelijk 30, 37,50 en 45. Wijn per glas 7,50. Ook is er een lunchmenu 2 gangen 34,50, 3 gangen 37,50, wijnen 15 of 22,50. Extra gang kaas 13,50. Op maandag tenslotte is er Chefs Monday:  een speciaal door de chef samengesteld 4-gangen verrassingsmenu. Inclusief aperitief, amuses, ‘slokjes’ wijn en koffie met friandises voor: 65 euro.

Voor verdere informatie verwijs ik graag naar de website.

Hapjes verschenen. Als eerste twee hapjes. In een stenen kommetje kregen we schuim van gado gado, rasp van kaffir limoen met een krokantje van emping om in het schuim te dippen. Een enorme binnenkomer dit: heerlijk pittig en prachtig gelaagd van smaak, alle onderdelen bleven te proeven!

Op een lepel gepofte rijst met feta, little gem en crème van gefermenteerde knoflook. Ook zeer smakelijk en goed in balans.

Wat betreft het menu besloten we tot de 6 gangen, maar wel met een wisseling. Dat was geen probleem.

De wijnkaart bekeken we, die is erg mooi en zeer compleet en kent zeer nette prijzen.

Op tafel stond ook nog een menuutje met wat te bestellen borrelhappen. Nu we er toch waren leken de rendangkroketjes (3.00) ons wel wat, dus die bestelden we ook nog.

We gingen verder met een op een amuselepel geserveerd mosseltje met een romige vinaigrette van dille en haringkuit, krokantjes van tapioca, gel van limoen en bloemblaadjes van de Oost-Indische kers (Nastrium dus). Ook dit was een absoluut fantastisch hapje, pittig, hartig, umami en een plaatje om te zien.

De rendangkroketjes kwamen op tafel. Samen met een erg prettige emulsie van kerrie. Over de kroketjes kan ik kort zijn: die waren geweldig! Duidelijk rendang, heerlijk smeuïg en het korstje was precies goed. Ook de kerrie-emulsie was perfect. 

Als laatste kregen we een schaaltje met noedels, rendang, kokosschuim, seroendeng en ijs van komkommer. Ook dit was een prachtig hapje, vooral het koud/warme ervan kon me zeer bekoren. Ook hier was de gelaagdheid in het gerechtje weer opvallend goed.

Water werd ingeschonken, de fles bruiswater wordt hier gekoeld, complimenten daarvoor. Voor mij was er een karaf met ijsblokjes en we hadden na overleg met de sommelier gekozen voor een fles David&Nadia, Aristargos 2016, Swartland Zuid-Afrika.

Brood kwam op tafel met twee soorten boter: gezouten Guernsey boter en boter met olie van rendang. Erbij olie en peper en zout.

Het eerste gerecht was een schot in de roos. Makreel | ponzu | mosterd | algen. Links in het bord kregen we repen gepekelde makreel als sashimi gesneden met een emulsie van oester en een emulsie van jalapeño, mini-komkommer en oesterblad en rechts lag een cannelloni gemaakt van een gelei van zeewater met tartaar van makreel en kaviaar van soja en een vinaigrette van ponzu, mosterdzaad en shotjes van jalapeño.  Ik vond dit een opzienbarend gerechtje, wederom die geweldig goede balans, die hele prettige pittigheid en de makreel hield zich uitstekend staande tegenover de andere smaken. Een genot om te eten!

Ons tweede gerecht was schol | octopus | tomaat | groene sambal. De chef, Djailany van de Laarschot, bracht diverse gerechten zelf aan tafel, wat leidde tot informatieve en gezellige gesprekjes. Dit gerecht bestond uit perfect gegaarde schol, de zgn. doublé = geplakt met op de schol heerlijke zachtgegaarde octopus, groene tomaat en emulsie van groene sambal. Bij de schol een prachtige beurre blanc zonder boter, maar met rijpe avocado en plankton, die verbazingwekkend romig was. De Indonesische toets was weer duidelijk aanwezig, maar de schol viel er zeker niet door weg. Wederom een zeer elegant gerecht.

We gingen verder met kreeft | waterkers | jonge kokos | cayennepeper.  We kregen Canadese Canner kreeft, wederom uitstekend van cuisson. Bij de kreeft saus van de kreeft met cayennepeper. Verder erbij een plakje watermeloen met een plakje jonge kokos, krokantje van kreeft, linten van snijboon en salade van papaja en kouseband. Ook nog wat vinaigrette kregen we, gemaakt van het water van jonge kokos met passievrucht en een klein beetje soja. De saus van kreeft was heerlijk pittig, de bbq-saus die gebruikt was nadat de kreeft was gekookt en nog even op de bbq was geweest, was heel anders dan de ‘gewone’, ik meende zelfs wat anijs te proeven. In ieder geval was dit ook weer een gerecht om van te dromen. Elegant, verfijnd en volkomen in balans.

Nu zouden we volgens het menu hoender krijgen, maar we hadden allebei om een ander gerecht gevraagd.

Echtgenoot opteerde voor de paling, wat een gerecht in tweeën was. Omdat het er zo prachtig uitzag en ook zo geweldig lekker was plaats ik de foto’s ervan. Op de eerste foto paling in het groen | spicy fresh flavours en op de tweede foto paling van de Konro grill | black garlic.

Ikzelf was enorm benieuwd naar langoustine | okonomiyaki | rambutan | Indische schaaldierensaus. Ik kreeg een gebrande langoustine, perfect van garing met erbij de okonomiyaki. De langoustine was een droom, vooral samen met de heerlijk gekruide schaaldierensaus. Verder op de okonomiyaki rambutan, citrusmayonaise peteh-bonen, bonito en Oost-Indische kers. Ik vond dit een een heel bijzonder gerecht, wat goed recht deed aan de langoustine.

Bij het hoofdgerecht namen we een glas rood. Dat werd een Cannonau di Sardegna 2017, Antonella Corda. Het gerecht was dry aged rib eye | sjalot | poivrade | sake. Op het bord uitstekend gegaarde rib eye met erbij puree van aardappel met nori, een artisjokje, gekookt en daarna even gesmoord in kokos-kerrie, gepofte ui gevuld met een Oosterse sjalottencompote, espuma van gepofte ui en aardappel, landcresse  en een fantastische jus met sake en gember. Ook dit was weer een goed gerecht!

Het dessert tenslotte was perzik | yuzu | rijstemelk | pandanblad. De perzik was spicy gepocheerd met op het bord ook wat pocheervocht. Op de perzik een ring van rijstemelk, gel van gember en een krokantje van amandel met zeezout. Het ijs was gemaakt van vanille met yuzu met een crème van vanille met pandan. Verder in het midden nog een ijspastille van paarse basilicum. Een bijzonder en heel fris dessert. Heel Indonesisch ook. De chef laat heel goed zien waar zijn roots liggen en dat doet hij op een verfrissende, elegante en verfijnde manier.

We sloten af met heerlijke espresso uit Brazilië met heerlijke friandises erbij die ik helaas gegeten ben te fotograferen. Laat in de middag reden we zeer tevreden naar het hotel.

Wij keren absoluut terug, want ik vind dit een zeer bijzondere keuken met fijne wijnen. Ook de bediening is erg prettig en het is leuk dat de chef regelmatig even aan tafel verschijnt. De ster zal niet lang op zich laten wachten.

 

0 gedachtes over "Nastrium in Helmond"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl