DSC09382
DSC09382

De Groene Lantaarn in Staphorst

Op 16 juni 2020 in twee sterren, favoriet, overijssel.

Prachtig op tijd reed onze BOB de parkeerplaats van De Groene Lantaarn op. Thuis hadden we alle vier al de corona-maatregelen die het restaurant heeft genomen doorgelezen. We beantwoordden de vragen, ontsmetten onze handen en we kregen een fijne grote ronde tafel in het restaurant. Een hartelijk welkom door de gastvrouw en direct voor 3 van ons een glas Oliveda Cava, die goed beviel. Het menu werd doorgenomen. Drie van ons hadden het 6 gangen all in menu, de vierde opteerde in eerste instantie voor 4 gangen, maar ging door de knieën door het aanbod om 6 halve gangen mee te doen. Die halve gangen waren uiteindelijk toch hele en helemaal alles werd met veel smaak opgegeten. Met alle uitzonderingen, die ik vooraf al voor haar had doorgegeven (geen suiker, geen koolhydraten en geen schaaldieren) werd werkelijk uitstekend rekening gehouden door de keuken, complimenten daarvoor! Geen van haar gerechten waren hetzelfde als die van ons, dus alles werd à la minute gemaakt.

Een tableautje met aperitiefhapjes verscheen. In een schattig potje met een dekseltje likkepot van kalfscrème met een gelei waarin rode ui, paprika, augurk en bieslook was verwerkt en op de gelei lagen  heerlijk krokantjes van zuurdesem. Erg lekker en een heel fijn begin. In mooi bakje rundertartaar met schuim van jalapeño, ook heel erg smakelijk en schitterend in balans en op een lepel ganzenleverpaté met een laagje drop, gel van kersen,  een toefje mousse van ganzenlever en een luchtig dropje. Ook dit hapje was bijzonder elegant en verfijnd.

Brood, gebakken met roggemeel van de eigen molen, kwam op tafel met erbij op de bekende steen drie soorten boter, te weten met koriander en knoflook, zeewier en champignon. Alledrie veel te lekker en het brood was bijzonder luchtig en licht en ook veel te lekker, want zelfs ik (niet echt een broodliefhebber) kon er nauwelijks van afblijven.

Twee amuses kwamen op tafel. In een erg leuk schaaltje een Gillardeau oester met champignon, tomaat en een saus van verveine, bijzonder smakelijk. In een schaaltje ernaast peultjes en tuinbonen uit eigen tuin met een pomme soufflé en een saus van bonenkruid. Ook deze amuse was zeer lekker. Hoog op smaak met eerbied voor alle ingrediënten.

Geen soepje deze keer.

In het glas kwam een Soave van Tenuta Sant’Antonio, Monte Ceriani 2018. Op het bord zalm en koolrabi, fris-pikant aangemaakt met bereidingen van wakame, radijs en sesam. Heerlijk zachte plakjes gemarineerde zalm kregen we met erbij pittige koolrabi,  radijs, wakame en sesam en een heerlijk frisse vinaigrette. Bestek werd deze avond niet ingedekt, op tafel kwamen de Christoffle-eieren, die ik tijdens ons vorige bezoek al had gespot, zodat iedereen zelf het gewenste bestek per gang kon pakken. Als de eieren leeg waren, werden ze vervangen door volle. Bij de zalm nog een krokant van tapioca met kruiden en radijs. Alle onderdelen op het bord waren heerlijk licht en fris en het gerecht was uitstekend in balans. Een heel fijn begin.

Een Pinot Gris Evidence van Gustave Lorenz begeleidde de “Plin” van kreeft met limoen, geserveerd met kokos, mango, ananas en gember. In mijn vorige recensie heb ik uitgelegd wat plin is. We kregen perfect gegaarde stukken kreeft met ravioli van kreeft met een fantastische saus op basis van kreeft en kokos, waarin een duidelijke vanilletoets te proeven was. De saus combineerde zeer elegant met de kreeft. In de saus piepkleine brunoise van mango en kokos, die het gerecht helemaal àf maakten. Een quenelle crème van wortel bracht een klein zoetje in het geheel.

Bij het derde gerecht kwam een glas Catarratto, Feudi Montoni 2017. Het gerecht was kabeljauw en ansjovis, zachtgegaard met lavas, kappertjes en tomaat. Op het bord allereerst een prachtig hoog op smaak zijnde antiboise met kappertjes en olijf.In de antiboise lag perfect gegaarde kabeljauw, die in het midden gevuld was met een mengsel van shii-take en afgedekt met gegratineerde crème van ansjovis. Ik vond dit een geweldig goede combinatie, zeer elegant uitgevoerd en perfect in de zuren. Een heerlijk gerecht.

Een favoriete wijn van mij kregen we. Een Verget du Sud, Au fil du temps. Op het bord een bekend gerecht in een andere uitvoering: gnocchi en Jelle’s kwarteleitjes, met pistache, bloemkool, basilicum en mierikswortel. De kwarteleitjes van Jelle (10) uit Dedemsvaart waren ook deze keer perfect gepocheerd. Bij de eitjes wat bloemkool, een heerlijke olie van pistache, een saus van parmezaan met wat balsamico en het feest was compleet. Een verfijnd, elegant en uitgebalanceerd gerecht.

Bij het hoofdgerecht, waarbij beide dames het ree konden wisselen voor duif, kwam een glas Dehesa La Granja 2013.  Het hoofdgerecht was Anjou duif, bereid met cognac en rode biet. Een op het karkas gebraden duivenborst kregen we met het haasje er op. Uiteraard perfect van garing en zeer zeer mals. Bij het borstje een eigen jus met cognac en lever en een cupje met rode biet, pompoenpitten en parels van geitenkaas. Allebei werkelijk geweldig smakelijk. Het pootje van de duif was gekonfijt en daarna krokant gebakken en lag in een schaaltje met een frisse salade erbij. Ook dat pootje was fantastisch.

We besloten voor drie van ons kaas toe te voegen, de vierde kreeg een extra dessert.

Vanwege Covid stelt de keuken het kaasbord samen, ons werd dus naar de voorkeuren gevraagd.Bij de kaas kwam desgevraagd een glas van de Verget du Sud. 7 Stukjes perfect geaffineerde kaas kreeg ik, erbij een lekkere frisse salade en wat getoast brood met zwarte peper en kardemom. Ook dit was picobello in orde.

Een glas Kracher Spätlese Cuvée 2017 kregen we bij het dessert. Voor het zover was kwam er een pré-dessert: Zwitserse roomkaas met erop mango en ananas en een sorbet van passievrucht. Helaas ben ik vergeten hiervan een foto te maken, maar neem maar van mij aan dat het er prachtig uitzag en dat het geweldig smaakte.

Het ‘echte’ dessert was pavlova en sorbet van yoghurt en limoen. Een prachtige eenpersoonspavlova kregen we, gevuld met crème van citroenkwark, rood fruit en gemarineerde perzik met erbij een heerlijke sorbet van yoghurt en limoen. Prettig fris en licht en een fijne afsluiter van een fijne maaltijd.

Bij de espresso verschenen drie heerlijke friandises. Bonbon gemaakt van aardbeien met crème van witte chocolade, een hazelnoot- schuimgebakje en huisgemaakte noga.Even later kregen we een papier met pen en wat bleek? We konden aankruisen welke bonbons we graag nog wilden proeven. Ik herinnerde me opeens dat ik tijdens de lockdown iets had gelezen over de ‘bonbonmanie’ van de chef en ik moet zeggen dat het werkelijk heerlijke bonbons waren.

Zo’n fijne avond moet natuurlijk in stijl afgesloten worden, dus heb ik na al dat lekkers nog genoten van een erg fijne eau-de-vie de Prunes.

Het was een bijzonder fijne maaltijd. Prachtige gerechten weer.

6 gedachtes over "De Groene Lantaarn in Staphorst"

Robert

Ik krijg er nog meer zin in om komende zaterdag te gaan genieten bij de Groene Lantaarn, het ziet er allemaal (weer) geweldig uit.
16 juni , 2020 om 15:32 pm

Carla

Ha leuk! Veel plezier zaterdag!
16 juni , 2020 om 15:35 pm

Ellen de Ruijter-Groenewold

Afgelopen weekend ook hier weer mogen genieten van een heerlijk menu. Bijzonder is dat ik, na mijn maagverkleining, niet zulke grote porties kan eten. Maar ik geniet wel enorm van goed eten. de brigade heeft elke portie aangepast voor mij en ik heb elk bordje kunnen leegeten en heerlijk gegeten. Het zit m in de details: niet alleen de porties aanpassen maar ook rekening houden dat de verhoudingen van het gerecht in tact blijven en alle smaken naar voren blijven komen. chapeau! Het cupje met rode biet, pompoenpitten en geitenkaas was ter plekke in een kleinere variant gemaakt. Dat is nog eens gastheerschap! Wij komen graag nog een keertje terug.
16 juni , 2020 om 18:59 pm

Carla

Inderdaad is men bij De Groene Lantaarn zeer attent, erg leuk dit te lezen. Dat zullen zij zelf ook vinden denk ik zo. Dank voor uw reactie.
16 juni , 2020 om 20:11 pm

Tina de Bock

Uw verhaal over de Groene Lantaarn met plezier gelezen wij gaan er zeer binnenkort heen. We weten dat het subliem is, de kok eigenaar van Restaurant Klavertje Vier in Vierhouten heeft het ons een keer verteld en gisteravond nog bevestigd.
25 september , 2020 om 07:50 am

Carla

Goed te lezen, veel plezier alvast gewenst!
25 september , 2020 om 10:18 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl