DSC09382
DSC09382

De Burgemeester in Linschoten

Op 28 oktober 2020 in favoriet, één ster, Utrecht.

Toen op dinsdagavond de tweede niet zo intelligente lockdown werd afgekondigd besloten we op de woensdag erna te gaan eten bij De Burgemeester, nog zo’n favoriet restaurant van ons. Gelukkig waren ze bij wijze van uitzondering ook open voor de lunch deze laatste dag dat het kon voor tenminste een maand, dus de lunch werd het natuurlijk.

Sander en Anne waren speciaal vanwege de sluiting van de horeca teruggekomen van hun vakantie, erg jammer voor hen.

Een vriendelijke ontvangst door de voor ons nieuwe sommelier. Hij werkte er ook slechts een maand, dus zo gek was dat niet.

We kregen onze ‘eigen’ tafel, de fijne ronde marmeren tafel in de hoek. Op tafel al het grote krokant met pompoenzaden en zeezout met erbij een dip, deze keer met gember en zwarte knoflook.

Bij het glas Bollinger Special Cuvée Brut kwam direct die heerlijke vloeibare olijf. Ook het schatkistje kwam op tafel, waarin de schatkaart zit. Op de schatkaart staan aperitiefhapjes, die je of allemaal of per stuk kunt bestellen voordat het eigenlijke menu begint. Ik koos deze keer voor de pulpo - watermeloen - gezouten citroen. Een erg mooie presentatie van een bijzonder smakelijk hapje. Op een cirkel van watermeloen van de BGE heerlijke stukjes zeer malse pulpo en dit geheel was afgewerkt met zeste van gezouten citroen. Een heerlijk begin, waar ik vreselijk veel trek van kreeg. Wat me extra opviel aan dit hapje waren de temperatuurverschillen. Erg smakelijk werd het daarvan. De watermeloen was nog licht lauw, de pulpo een stuk koeler, maar zeker niet koelkastkoel en de citroen vulde het allemaal prima aan.

Sander zelf kwam onze wensen opnemen. Die we niet hadden, we laten ons altijd graag door hem verrassen. Wel vroeg ik of we als hoofdgerecht vis zouden kunnen krijgen en dat was geen probleem.

Terwijl we de wijnkaart bekeken kwam er brood met boter op basis van Leidse sleutelkaas op tafel. We besloten tot een fles Soente Viognier, Cotarella, Lazio 2017. Ik kende nog geen Viognier uit Italië en deze beviel erg goed.

Voordat het menu begon kwam er nog een amuse. Gepresenteerd op een stukje mergpijp een tartaar van kalfshaas met bieslook en ingelegde radijs. De tartaar was licht gerookt op hooi en dat was goed te proeven.

De wijn kwam in het glas en het eerste gerecht kwam op tafel.  Hamachi - quinoa - ansjovis. Een tartaar van hamachi was vermengd met quinoa, dille en crème van ansjovis. Bij dat heerlijke rolletje, wat prachtig in balans was qua zuren, kregen we stukjes ingelegde paddenstoel, plakjes ingelegde rettich, kroepoekjes van dashi en een aan tafel erbij geschonken escabeche op basis van groene paprika. Naast de heerlijke tartaar nog een zeer smakelijk ijsje van schapenyoghurt met kaffir. Een heerlijk begin, fris, elegant en prachtig in balans.

Het tweede gerecht was een absoluut plaatje om te zien. Ook om te eten.… Langoustine - Iberico rib - sambai. Op het bord werkelijk prachtige groene ravioli, in twee kleuren groen zelfs. De ravioli was gevuld met heerlijk Iberico rib. De langoustine was perfect van garing en lekker zoet en paste wonderwel bij de ravioli én bij de saus. De saus was gemaakt van sambai en er lag olie van peterselie in. De licht oranje cirkel die het geheel omvatte was op basis van vadouvan en Manzanilla sherry.Wat een schitterend verfijnd en elegant gerecht!

Het volgende gerecht kenden we nog van de vorige keer. Redelijk uniek dat Sander eenzelfde gerecht serveert, hij vindt het het allerleukst om telkens met iets nieuws te komen. Dat hij dit gerecht in zijn repertoire houdt komt omdat het zeer populair is. En terecht. Tarbot - paling - dashi. Geserveerd op plakjes knolselderij gegaard in appelstroop kregen we een prachtig krokant stuk tarbot. Op de tarbot een salade van paling met kaantjes van aardappel; bij de tarbot een saus van dashi en paling met peterselie-olie. Wat een smaken! En wat knap dat de tarbot zo goed overeind blijft en zo heerlijk krokant is. Om vaak te eten dit gerecht.

Het volgende gerecht was ook een schot in de roos. Zwezerik - bloedworst - parmezaan. De zeer attente sommelier wilde ons een wijn hierbij laten proeven en schonk een beetje in het glas. Het ging om een Meursault, Domaine Latour-Giraud, Cuvée Charles Maxime. Een erg fijne wijn! Het gerecht was ontzettend lekker. Prachtige zwezerik, gelakt en krokant gemaakt door de crumble van gebakken stukjes bloedworst en gebakken stukjes brioche erop. Bij de zwezerik toefjes van kastanjechampignons met wat krokant spek erin en op de toefjes kleinere toefjes van parmezaanse kaas. Dit geheel had werkelijk een smaakexplosie tot gevolg. De saus, die op tafel bleef, tenslotte was op basis van gevogelte waarin truffel was verwerkt. Een absoluut heerlijk gerecht.

Anne kwam even langs met Melle op haar arm, altijd erg gezellig.

Het hoofdgerecht was schelvis - ossenworst - dashi. Op het bord een perfect gebakken stuk schelvis, gelakt met jus de veau in een prachtig schuimende saus van dashi, waarin flinters appel goed te proeven waren. Die appel gaf een leuk fris accent. Op de schelvis lagen plakjes rettich, stukjes gerookte ossenworst, haringeitjes en tuinkers. Dat alles bracht enorm veel smaak en het paste wonderwel bij elkaar. Bij de schelvis nog bereidingen van appel en venkel.  Ook dit vond ik weer een prachtig en elegant gerecht.

Omdat het allemaal zo geweldig lekker was en we voorlopig niet meer naar een restaurant zouden kunnen wilden we ook nog graag kaas.

De kaaswagen, die zoals we wisten, tijdens de vorige lockdown geschilderd en uitgebreid was, werd voorgereden.

De sommelier schonk een glas Bellingham Old Vine Chenin Blanc Limited Release 2018 in. De bijgerechtjes bij de kaas kwamen: een getoaste plak brioche en een frisse salade (de vinaigrette mag van mij iets zuurder, maar dat is persoonlijk). De jammetjes liet ik aan me voorbij gaan, echtgenoot koos er wel een paar. De kaaswagen was erg gevuld en het was moeilijk een keus te maken. Uiteindelijk lukte dat natuurlijk toch…. De kaasjes waren perfect op smaak.

Het dessert tenslotte was braam - dragon - drop. Een prachtig bord kwam op tafel. Op het bord een semifreddo van dragon, parels van prosecco, verse bramen, kogels van drop en kogels van bramen. Verder nog een kletskop gemaakt van amandel en cacao. Een heerlijk dessert, waarbij ik het drop-accent weer erg leuk gevonden vond. Het paste uitstekend bij de overige smaken.

Bij de espresso kwamen nog heerlijke friandises, die ook allemaal opgegeten zijn…

 

Het zal duidelijk zijn dat we weer enorm genoten hebben bij De Burgemeester. Ik kan niet wachten tot de restaurants weer open gaan.

 

*Ook bij De Burgemeester zijn maaltijden af te halen, zie hiervoor hun website. Zeker doen in deze moeizame periode!

0 gedachtes over "De Burgemeester in Linschoten"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl