DSC09382
DSC09382

De Pastorale in Rumst

Op 26 juni 2018 in twee sterren, België, favoriet.

In 2012 waren we er voor de laatste keer. Wel aten we nog een paar keer bij het helaas inmiddels gesloten WY in Brussel, maar een maaltijd bij De Pastorale kwam er maar niet van. Deze dag echter wel. Ik kreeg een DWTS-overzicht in mijn mail en boekte direct voor de lunch. Parkeren kan pal naast het restaurant, helaas is de geweldige huilen-van-het-lachen-man van Jan Fabre volledig verdwenen, echt jammer, want het was een geweldige binnenkomer (een foto staat in mijn recensie van 2011). De deur zwaaide open en na een vriendelijke ontvangst kregen we een fijne tafel voor twee met zicht op de mooie tuin. Het was net geen terrasweer helaas. De inrichting was voor mij geheel vernieuwd, uiteraard op de kunstwerken van Arne Quinze na, die nog steeds alle zalen en ruimten van het gebouw sieren. Mooie, zeer functionele tafels en erg prettig zittende stoelen.

Nadat er een tassenhanger was gebracht kwam er direct een drankje. Een fris drankje gemaakt van appel, aardbei en dragon.

Een aperitief wilden we ook wel. Voor echtgenoot een champagne (Gosset), voor mij een gin/tonic. Met een tonic deze keer die ik niet kende: de Erasmus Bond Traditional Tonic, een kruidige tonic. De Gin was een Botanist, die beviel me zeer.

Een goudkleurige cilinder verscheen met erin twee speltcrackers met wortel en erbij een bakje waarin een crème van lavas met groene curry zat. Een zeer smakelijke combinatie.

Bij het aperitief verschenen aperitiefhapjes, hier fingerfood genoemd.

Allemaal geserveerd op een speciale steen van klei, begonnen we met een rolletje van rammenas met pompernikkel en tuinkers.

Ernaast een ravioli van spinazie gevuld met eigeel, crème van gezouten citroen en sesam. Ook op de ravioli wat crème van gezouten citroen en sesam.

Vervolgens een koekje van gado gado en bloemkoolvariëteiten.

Een heerlijke hapje was ook de gebrande ui met een emulsie knoflook en inktvisinkt.

Zeer ingenieus vond ik de gepekelde daikon met de shii-take  en tot slot kregen we nog een stukje Westerse witte asperge met gedroogd eigeel.

Alle hapjes waren behalve fris en licht ook zeer smakelijk, prachtig qua combinatie en je kreeg er fijn trek van. Een heerlijk begin.

In het tafelblad zijn uitsparingen gemaakt om cirkelvormige koperen cilinders met een gaatje erin te steken. Die worden onder andere gebruikt voor het zout en de peper en ook voor de friandises.

De boter wordt hier geserveerd met tuinkers. Ik herinner me dat men vroeger hier een bakje met tuinkers met een schaartje gaf om dat over de boter te verdelen naar smaak, erg leuk vond ik dat.

Op de schitterende wijnkaart ontdekte ik een Savennières, Chateau de la Roche aux Moines, Clos de la Bergerie 1988 en die beviel ons zeer. De uitstekende sommelier overigens was een ‘oude bekende’. Via de Coravin schenkt men ook zeer veel (erg mooie) wijnen per glas.

Ons eerste gerecht was ‘Purple Haze’ wortel, kers - roodlof - amandel. Op het bord allereerst een saus van kers. Daarnaast tartaar van de Purple Haze wortel met erop radicchio en gedehydrateerde wortel, jeneverbes en wat amandelen. Over de tartaar zat een vinaigrette die uitstekend combineerde met de saus. Een apart en prettig fris gerecht. Heerlijk licht ook.

Het tweede gerecht was zeebarbeel (rode mul), meiknol - look - groene thee. Een filet rode mul kregen we, kort gebrand met erbij een saus van Matcha en diverse bereidingen van meiknol. Crème, zoetzuur en rauw. Onder de rauwe plakjes meiknol lag crème van knoflook, Op de vis nog wat gelei van yuzu. Ook dit was weer een erg prettig licht en ook fris gerecht.

Het viel me op - meestal gebeurt het namelijk helaas niet - dat de flessen water hier gekoeld blijven. Erg prettig vind ik dat.

We hadden een extra gerecht ingelast. Schol, spek - peterselie - koolrabi. Een stukje schol, gegaard met spek, die daardoor zijn smaak goed had afgegeven, kregen we. Erbij een jus op basis van koolrabi met olie van peterselie, wat koolrabi, wat tuinkers en flink wat grijze garnalen. Ook dit was weer een gerecht wat perfect in balans was, zo’n gerecht waarvan je denkt dat het heel erg simpel is, maar de uitvoering is perfect. Ook weer fijn licht.

Bij het vleesgerecht dronken we een glas Fra Fulco, Priorat, Cellers Vilella de al Cartoixa 1996. Het vleesgerecht was Holstein rund, kombu - bonen - basilicum. Maar liefst twee flinke plakken gebakken Holstein rund, 36 dagen gerijpt, kregen we. Erbij crème van groene en van witte bonen, kombu-algen in lange slierten, nog meer groenten en kruiden, een gebrand preitje, wat basilicum en een jus met Madeira. Ook dit vond ik een fijn gerecht, ik was bang dat het aan de zware kant zou zijn, maar dat was niet zo. En ook heel prettig hier: je krijgt overal een lepel bij, dat eet regelmatig een stuk handiger.

Het dessert was watermeloen, rode paprika - zwarte olijven - vanille. Onder een granité van watermeloen lag tartaar van rode paprika en sorbet van rode paprika. Her en der lagen kleine schotsen meringue van vanille, wat munt en wat stukjes Kalamata-olijven. Het wordt saai, maar ook dit was fris, licht en erg, erg lekker.

Bij de goede espresso kwamen in eerste instantie twee glazen; eentje was gevuld met onwaarschijnlijk lichte lange vingers, ze smolten in de mond, het andere glas was gevuld met kleine koekjes met steranijs. Naast de suiker, die we niet gebruiken, stond een kommetje geklopte warme melk! Waar maak je dat nog mee, geweldig toch?!

Een van de koks (Guus) kwam uit de keuken met een blad vol lekkernijen. Hij ging nog een dessertje voor ons bereiden op basis van citroen, tijm en olijfolie. In een bakje kwam allereerst een meringue van kardemom, een gelei van olijfolie, bros van witte chocolade met tijm en kardemom, ijs van olijfolie met citroen, verse tijm. Het ijs met de tijm wordt ter plekke met stikstof klaargemaakt, altijd leuk om te zien. Nadat ook dat in het schaaltje was gelegd kwam er nog een stukje gekonfijte citroen op en een flinke quenelle sorbet van gin met wat citroen. Bij de diverse onderdelen gaf Guus nog een leuke toelichting wat betreft sommige leveranciers en we bedankten hem hartelijk.

Bijna onnodig te zeggen dat ook dit dessert geweldig fris was en onnavolgbaar smakelijk.

Nog waren we er niet…bij de tweede espresso kwam nog een keur aan friandises. Ik herinner me een bonbon met een vulling van cassis, een cakeje met pijnboompitten, ganache van pure chocolade.Apart kwam er nog een ijsje met melkchocolade en in een gouden bakje de laatste verleiding.

Meer dan voldaan en volledig tevreden verlieten we laat in de middag De Pastorale. Alles klopt hier. Er wordt heerlijk licht gekookt, de wijnkaart is schitterend, de zwarte brigade is zeer attent en vriendelijk, je zit er heerlijk en je voelt je echt verwend. Een heel fijn restaurant dus! We komen absoluut terug!

 

 

1 gedachtes over "De Pastorale in Rumst"

Leo knoops

Hoi Carla, Ik moet zeggen ik geniet iedere keer weer van jou recensies maar ik heb een vraag als Rotterdammer. Zou het niet eens tijd worden om bij hoofdstuk categorieen de stad Rotterdam te zetten ,ik ben van mening dat Rotterdam echt the place to bee is. Waar wekelijks wel weer een nieuw soort horeca beleving geopend word. Ik ben benieuwd veel succes en ik blijf je graag volgen top
26 juni , 2018 om 14:52 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl