DSC09382
DSC09382

Rijnzicht in Doornenburg

Op 11 augustus 2019 in favoriet, één ster, Gelderland.

Omdat we in februari van dit jaar zo enorm hadden genoten had ik destijds al een nieuwe reservering gemaakt voor de avond van 1 augustus. ’s Avonds is het namelijk mogelijk om het gehele menu te proeven, tijdens de lunch zijn de mogelijkheden iets beperkter. Ik heb het natuurlijk over Rijnzicht in Doornenburg. Carolien van der Velde, de maître-sommelier, had ons de vorige keer wat B&B ’s in de nabije omgeving aan de hand gedaan en bij een ervan had ik gereserveerd. Tegen half acht kwamen we aan bij het restaurant en na een vriendelijke ontvangst besloten we om het aperitief en de mondvermaakjes op het terras te gebruiken. Het uitzicht op het terras is wonderschoon en zo kon ik ook wat meer aandacht schenken aan de kunst aan een van de muren van Djim Pijnappel, wat goed past bij de muur van hem in het restaurant.

Als aperitief namen we na overleg met Carolien een Oostenrijkse sekt, die goed beviel. Het was een Bründlmayer Brut. Bij het aperitief direct de mondvermaakjes. Net zoals de vorige keer in één keer drie hapjes. Allereerst gepresenteerd op een maiskolf een Mexican taco. Een cilinder van mais, gevuld met guacamole met erop een toefje limoengel. Een fijne binnenkomer met goed te onderscheiden smaken en prettig fris. Vervolgens gepresenteerd in een schaaltje met wat hooi een Surprise-ei. Het ei stond omgekeerd in het schaaltje. Toen we het ei omdraaiden zagen we de groene bovenkant. Onderin het ei zat een crème van eidooier, daar op een mousse van mierikswortel en het geheel was afgedekt met een gelei van kervel. Ook dit was een zeer verfijnd geheel. Zachte smaken, uitstekend bij elkaar passend.

Het derde hapje lag op kippengaas. Het ging om een stukje krokante kippenhuid met een gelei van oester en wat saus.Guru (de Bangkok Grill all purpose marinade, door de chefs ontwikkeld en breed verkrijgbaar). Heel vriendelijk vertelde de bedienende jongeman dat hij van ‘de jongens’ opdracht had gekregen ons een fles van de saus.Guru cadeau te doen, wat we natuurlijk geweldig leuk vonden. Ik vind het erg grappig dat al het personeel als zij het over de chefs hebben spreken over ‘de jongens’.

Carolien kwam aan tafel en bracht ons het menu van deze avond. Het menu wisselt hier elke drie maanden. Je kunt ’s avonds kiezen voor 8 of 6 gangen (98,50 of 85,50) met wijnarrangement heel (56,00) of half (31.50). Uitbreiding met kaas (15.50) is mogelijk. Tijdens de lunch zijn 3 (52,50), 4 (61,50) of 5 gangen (71,50) mogelijk, met dezelfde kaasuitbreiding.

Wij kozen uiteraard voor de 8 gangen, daar waren we tenslotte voor gekomen. Met volledig wijnarrangement. Water wilden we ook graag, bruisend voor echtgenoot en voor mij een karaf met ijsblokjes. Net zoals de vorige keer werd het water in de fles keurig koel gehouden.

We gingen verder met de hapjes. In dat leuke grijze bord verscheen deze keer rode biet, vlierbloesem en geitenkaas. Ik vond dit een opzienbarend geheel. Onderin het bord tartaar van rode biet. Op de biet mousse en ijs van vlierbloesem en het geheel was afgedekt met ijs van geitenkaas. De combinatie was echt geweldig, de gelaagdheid van de smaken ook. Het volgende hapje was een wandeling langs de rivier en werd gepresenteerd in een bak met munt. Voor echtgenoot was er een apart hapje gemaakt, vanwege zijn intolerantie voor knolselderij. Het was een hapje in tweeën. In een krokant bakje, gemaakt van knolselderij kreeg ik een mousse van moerasspirea met wat gerookte paling en ik proefde ook iets van drop. Op de steen tussen de munt lag voor ons beiden een stukje gepekelde snoekbaars, die daarna was gemarineerd in azijn van watermunt met wat waterkers en munt op de vis. De snoekbaars konden we pakken met zo’n leuke lange tang, die lijkt op een pincet.

Het laatste hapje was een dijk van een afsluiter: haring met roggebrood en ui. Uiteraard naar interpretatie van de chefs. We kregen wat haring, crème van gepekelde ui, gebrande ui en ijs van roggebrood en miso. Crumble van rogge lag er onder. De smaken waren die van haring met roggebrood en ui, heerlijk dus. Erg knap vond ik dit.

We gingen naar binnen, het werd net iets frisser. Onze tafel had via de arcaden, waar deze keer andere plantjes hingen, zicht op de muur met de kunst van Djim Pijnappel.

De eerste wijn was een Gorka Izagirre 2017. Ik dronk deze voor het eerst bij Azurmendi, waar Carolien de wijn ook vandaan heeft. Het gerecht was Noordzeekrab, ganzenlever, Granny Smith en kalamansi. Erg leuk hier is dat de verschillende koks, inclusief de chefs (nou ja, Mike is de chef en Jim de sous-chef) zelf de gerechten aan tafel komen toelichten. In het bord kregen we een salade van Noordzee-krab met crème van krab en gel van kalamansi. Daarbij linten van Granny Smith die geïnfuseerd waren met zuren. Bij alle onderdelen van dit gerecht waren diverse zuren gebruikt, zo vertelde de kok. Op dat geheel lag schuim van ganzenlever en daarop lag een plak gelei van dille. Als extraatje uit de keuken lag er nog een flinke lepel kaviaar op. Prachtige zachte smaken, de diverse zuren die gebruikt waren, waren goed te proeven en de krab was heerlijk. Een zeer subtiel, elegant gerecht.

In het glas kwam een Viognier uit Spanje, een Vino del Comtat 2018. Het gerecht was zalm, tomaat, witte bonen, yuzu, citroenafrikaan en kemangi.  We kregen een wonderbaarlijk zacht stukje zalm, wat eerst gepekeld was en daarna licht gerookt. Bij de zalm diverse tomaatsoorten, die allemaal heel bijzonder vol van smaak waren. Ze waren gemarineerd. Verder krokante huid van de zalm en een espuma van yuzu. Dat stukje zalm vond ik, zeker in combinatie met die geweldige tomaatjes, een openbaring. De combinatie van de zalm met de tomaatjes met de verschillende zuren was absoluut geweldig. Heel uitgekiend en perfect in balans.

De volgende wijn was een Koreaa 2017, Osterreich. Erg leuk vind ik de manier waarop Carolien de wijn introduceert; met een leuke persoonlijke toets. De Korean BBQ: kreeft, buikspek, rettich kimchi, shiso en doenjang, die erbij kwam, vond ik de ster van de avond en dat terwijl ik alle gerechten van buitencategorie vond, kun je nagaan. Wat kregen we? Allereerst mooie stukken kreeft, sous vide gegaard. Verder poeder van kreeftenkoppen, kimchi van rettich, schuim van shiso en doenjang. Ook fantastisch buikspek wat lag op een crème van shiso. Het knappe aan dit gerecht vond ik dat de eerste hap behoorlijk scherp/pittig was, maar dat toch alle smaken goed te proeven bleven, inclusief de kreeft. Dat noem ik vakmanschap.

We kregen een glas Limoux, een D'A 2017. Het gerecht was schol, sambai, bbq knolselderij, yoghurt, champignon en truffel. Op een ultraplat bord kreeg ik allereerst een perfect gebakken stuk krokante scholfilet, afgelakt met sambai-saus. Erbij structuren van knolselderij en champignon. Bij de schol verder zomertruffel, wat gerookte yoghurt  en een beurre blanc van het sap van de gefermenteerde knolselderij met het loof van de knol en wat selderij-olie. Verder een krokantje van knolselderij en wat gebakken cantharellen. Extra leuk vond ik het dat het gerecht van echtgenoot volkomen anders was in verband met de knolselderij. Mijn gerecht was weer prachtig in de nuances, in de gelaagdheid en de smaak was wonderbaarlijk.

We gingen verder met een Bierzo, Casar de Burbia Mencia 2015, die perfect paste bij de zwezerik, Hollandse garnaal, Opperdoezer ronde, blauwe bes, zeewier en karnemelk. We kregen een sous vide gegaard stukje zwezerik afgelakt met een jus op basis van allerlei zeewieren. Op de zwezerik gedroogde garnalenkopjes, gerookte blauwe besjes, crème en gel van Opperdoezer en een salade van zeewier. Naast de zwezerik een Hollandaise van karnemelk. Het wordt saai, maar ook dit was een tot in de puntjes perfect uitgevoerd gerecht. De zachte zwezerik paste naadloos bij de krokante garnalenkopjes, de besjes en de aardappel. De Hollandaise haalde alle smaken nog eens naar een hoger plan. Wederom een zeer gebalanceerd en uit-ontwikkeld gerecht.

Bij het vleesgerecht kwam een glas Chateau Yvonne La Folie 2017, Saumur Champigny. Het hoofdgerecht was Anjou duif, kers, koolrabi, ras el hanout en Angostura bitters. Buiten de duif die drie weken in hooi is gerijpt en die op de bbq was gegaard kregen we crème van wortel met kardemom, koolrabi, gefermenteerde kers die gevuld was met de lever van de duif en miso van pistache.Erbij een jus van het karkas, met ras el hanout en Angostura bitters, die zeer straf was, maar tegelijkertijd heel geweldig vol van smaak. Ook dit gerecht was weer adembenemend in balans, nuance en smaakgelaagdheid. Een nog betere versie van de Anjou duif dan de vorige keer. 

Bij het eerste dessert, komkommer, witte chocolade en zuring, kwam geen wijn. We kregen een cocktailglas met onderin crème van rode klaverzuring. Op de zuring mousse van gefermenteerde witte chocolade en een krokantje van witte chocolade en ertussen zat wat bouillon van komkommer. Bovenin het glas lag op een flinterdun koekje ijs van komkommer. Dit was een bijzonder fris en licht dessert, wederom bijzonder door de combinatie van smaken en de volheid van de diverse onderdelen.

Bij het tweede dessert kwam een Huxelrebe Spätlese, 2018 van Erbeldinger. Het dessert was lievevrouwebedstro, aardbei, citroen, tamarillo en basilicum. Op het bord een gel van aardbei, een flan van aardbei, een luchtige mousse van aardbei en rauwe en gedroogde aardbeien. Ook nog een krokant blaadje van aardbei, ijs van lievevrouwebedstro, spongecake en meringue van basilicum en crumble. Tot slot nog een gel van lemon curd.  Ook dit was een heerlijk fris en licht dessert, fijne smaken en een goede afsluiter van een werkelijk geweldige maaltijd.

Bij de goede espresso tenslotte kwamen nog heerlijke friandises. Oliebolletjes met banketbakkersroom en yuzu, gerookte madeleines gemaakt van beurre noisette, bonbon met saus Guru, kokosmakroon, boterkoek met poeder van bloedsinaasappel en gekonfijte sinaasappel, marshmallow van basilicum om zelf te roosteren en een limoncello van kaffir. Toen ik vertelde dat ik nog nooit een kaffir had gezien, was de kok zo vriendelijk om er twee uit de keuken te halen. Ze bewaren ze in de vriezer, omdat ze dan nog meer smaak krijgen. Dit geeft nu prachtig de gastvrije en vriendelijke sfeer van dit heerlijke restaurant aan.

Hier wordt absoluut geweldig gekookt, de zwarte brigade onder leiding van Carolien doet uitstekend werk, de wijn is heerlijk en wordt ruim geschonken en alle koks komen ook nog eens aan tafel. Wat wil een mens nog meer in een restaurant? Ik in ieder geval niets, dus tot snel weer! Nogmaals zeer bedankt voor de fijne avond, de kaviaar en de saus.Guru!

0 gedachtes over "Rijnzicht in Doornenburg"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl